Ga naar de inhoud

De Rotterdam: een subliem luchtkasteel

Afgelopen vrijdag werd de Rotterdam opgeleverd. Op diezelfde dag sprak Wouter Vanstiphout op Vers Beton zijn ongenoegen al uit over deze nieuwste schepping van Rem Koolhaas. Sereh Mandias deelt zijn scepsis: het is een gebouw dat er niet had moeten staan. Maar wat een fantastisch ding is het geworden.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013

De Rotterdam is met een vloeroppervlak van 160.000 m2 op dit moment het grootste gebouw van Nederland. De bouw van deze ontzagwekkende hoeveelheid vierkante meters is mogelijk gemaakt door een verhuizing van gemeentelijke diensten van de Marconi Torens naar de Wilhelminapier. Dat de gemeente het perifere no man’s land van het Marconiplein wil verruilen voor een levendiger plek in het centrum is alleszins begrijpelijk. Dat zij ervoor kiezen om hiermee de bouw van weer een nieuw icoon mogelijk te maken, in plaats van de koe bij de horens te vatten en één van de leegstaande kolossen in het centrum tot leven te wekken, is doodzonde.
De Rotterdam is ontworpen als verticale stad: een toren die zijn meerwaarde haalt uit de interactie tussen de verschillende functies die er gehuisvest zijn, waardoor je er in principe 24 uur per dag aangenaam kunt verblijven. Een zinvol concept voor dichtslibbende wereldsteden, waar compact bouwen de enige manier is om aan de toenemende vraag te voldoen. Voor Rotterdam, dat eerder een overschot dan een tekort aan publieke ruimte heeft, is het opzuigen van alle activiteit in één gebouw een absurd idee.
Goed, tot zover de scepsis. De afgelopen maanden heeft het gebouw steeds verder vorm gekregen, en iedere keer wordt het moeilijker je niet mee te laten slepen door de fysieke impact van de brute vierkante meters en het ongenaakbare staal en glas van de gevels. Een opwindend en mysterieus gebouw: van afstand een abstract vormenspel, van dichtbij te groot om in het blikveld te passen. Na jaren van grootstedelijke city branding is het een feest om eindelijk een gebouw te kunnen verwelkomen dat de vergelijking met Manhattan doorstaat. Is dit dan het Rotterdamse hoogbouwvirus? Het hoofd protesteert, maar de onderbuik weigert zich te schikken. Wat een subliem luchtkasteel.
Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in de Metro besproken.

Al 4 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Woningmarkt: “In Rotterdam liggen de kansen voor het oprapen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Hoe herverdeel je de woonruimte, is sloop nodig, wat kun je met leegstand? Ook de architecten van Platform Woonopgave worstelen met de wooncrisis. Ze komen alleen met andere oplossingen dan de gemeente en ontwikkelaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures