Ga naar de inhoud

De Rotterdam: een subliem luchtkasteel

Afgelopen vrijdag werd de Rotterdam opgeleverd. Op diezelfde dag sprak Wouter Vanstiphout op Vers Beton zijn ongenoegen al uit over deze nieuwste schepping van Rem Koolhaas. Sereh Mandias deelt zijn scepsis: het is een gebouw dat er niet had moeten staan. Maar wat een fantastisch ding is het geworden.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013

De Rotterdam is met een vloeroppervlak van 160.000 m2 op dit moment het grootste gebouw van Nederland. De bouw van deze ontzagwekkende hoeveelheid vierkante meters is mogelijk gemaakt door een verhuizing van gemeentelijke diensten van de Marconi Torens naar de Wilhelminapier. Dat de gemeente het perifere no man’s land van het Marconiplein wil verruilen voor een levendiger plek in het centrum is alleszins begrijpelijk. Dat zij ervoor kiezen om hiermee de bouw van weer een nieuw icoon mogelijk te maken, in plaats van de koe bij de horens te vatten en één van de leegstaande kolossen in het centrum tot leven te wekken, is doodzonde.
De Rotterdam is ontworpen als verticale stad: een toren die zijn meerwaarde haalt uit de interactie tussen de verschillende functies die er gehuisvest zijn, waardoor je er in principe 24 uur per dag aangenaam kunt verblijven. Een zinvol concept voor dichtslibbende wereldsteden, waar compact bouwen de enige manier is om aan de toenemende vraag te voldoen. Voor Rotterdam, dat eerder een overschot dan een tekort aan publieke ruimte heeft, is het opzuigen van alle activiteit in één gebouw een absurd idee.
Goed, tot zover de scepsis. De afgelopen maanden heeft het gebouw steeds verder vorm gekregen, en iedere keer wordt het moeilijker je niet mee te laten slepen door de fysieke impact van de brute vierkante meters en het ongenaakbare staal en glas van de gevels. Een opwindend en mysterieus gebouw: van afstand een abstract vormenspel, van dichtbij te groot om in het blikveld te passen. Na jaren van grootstedelijke city branding is het een feest om eindelijk een gebouw te kunnen verwelkomen dat de vergelijking met Manhattan doorstaat. Is dit dan het Rotterdamse hoogbouwvirus? Het hoofd protesteert, maar de onderbuik weigert zich te schikken. Wat een subliem luchtkasteel.
Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in de Metro besproken.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Deze Keulse wijk was vroeger een luchthaven – wat kan Rotterdam daarvan leren?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Rotterdam is niet de enige stad waar een felle discussie woedt over het bestaansrecht van de luchthaven. In Keulen bouwden ze hun vliegveld om. Daar wordt nu gewerkt, gewoond, gegeten en gedronken. Dat is niet alleen de verdienste van de stad zelf. Wat hebben de bank, Ikea en Schumacher’s Formule 1-wagens hiermee te maken? En wat kan Rotterdam ervan leren?

  • “Er zat een slapende cultheld in hem” – architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over Carel Weeber

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Historicus Wouter Vanstiphout schreef een biografie over architect Carel Weeber, die 2 februari overleed. Hij ontdekte talloze kwaliteiten in zijn woongebouwen, zoals de Peperklip en Pompenburg. Het zijn “gebouwen die men nu niet meer maakt”, en die we daarom moeten koesteren.

  • Met de renovatie van de Ungerpleinflat schieten de meeste Rotterdammers niks op

    • Architectuurkritiek

    Rond de jaarwisseling kwamen er weer 49 woningen bij in Rotterdam: hoera! Elk nieuw woongebouw haalt immers beetje bij beetje de druk van de woningmarkt. Als het aanbod tenminste ook aansluit op de vraag. Hoe zit dat bij deze 49 woningen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Drie dagen vol verrassende artiesten en nieuwe ontmoetingen waarin muziek, kunst en performances je uitdagen om het onbekende te ontdekken.

    Datum:
  • Conny Janssen Danst op locatie met NEXT #2 in de Grote of Sint Janskerk Dynamische pop-up dansvoorstelling van Dalton Jansen ter ere van het jubileum.

    Venue: Grote of Sint Janskerk
    Datum:
  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Opdrachtgevers en projecten managen waar je warm van wordt? Vuurrood zoekt een accountmanager met hart voor development en communicatie projecten

  • Als geen ander weet jij dat eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam groot is en je vindt het belangrijk om hier iets aan te doen. Jij wilt daar met ons het verschil in maken en vrijwilligers motiveren om zich in te zetten voor een ander. Dan ben jij wellicht de consulent die wij zoeken!

  • Voor het ruimtelijk ontwerp van Roodkapje’s anarchief, een tentoonstellings- en verzamelruimte voor anarchivale experimenten, is Roodkapje met een Open Call op zoek naar een ontwerper/designer/kunstenaar.

  • Bekijk alle vacatures