Ga naar de inhoud

Deze week op het stadhuis: Nog even en dan is alles campagne

Onze spion - week 47
Onze spion – week 47

Mark de Boer is onze spion op het stadhuis. Iedere vrijdag bespreekt hij de meest (sfeer)bepalende onderwerpen vanuit het epicentrum van de Rotterdamse politiek. Deze week ging het over de kwijtschelding van schulden van minima, de aanpassing aan de proef met kentekenparkeren en politiek Rotterdam die zich voorbereidt op het schaakspel om de 45 raadszetels.

Schaakspel

De begrotingsbehandeling zit erop, de belangrijkste debatten van deze raadsperiode zijn geweest. Op een enkel belangrijk dossier na – zoals de zorgdecentralisaties en het maatregelenpakket om de luchtkwaliteit te verbeteren – gaan de raadscommissies hun werk afbouwen. De reguliere agenda gaat in het nieuwe jaar plaatsmaken voor de verkiezingscampagnes, het politieke schaakspel om de 45 Rotterdamse raadszetels.
Maar ook nu al neemt de spanning op het stadhuis merkbaar toe. Politieke partijen presenteren hun verkiezingsprogramma’s, raadsleden en medewerkers feliciteren elkaar over en weer met hun veroverde plekje op een kandidatenlijst. Gemeenteraadsfracties die nog raadswerk willen doen moeten snel zijn: na 20 december wordt praktisch alles gezien als een campagne-uiting en moeten de partijen de kosten uit hun campagnebudget betalen.

Kwijtschelding schulden minima

Wie bij een zorgverzekeraar een betalingsachterstand heeft van minimaal zes maanden – omdat het bijvoorbeeld echt niet lukt de eindjes aan elkaar te knopen of om prioriteiten te stellen – komt sinds 2010 terecht in de zogenaamde ‘bronheffing voor wanbetalers’. Je betaalt dan 130 procent premie (gewone premie plus 30 procent boete), je verliest je aanvullende verzekering en je schuld ben je nog steeds niet aan het aflossen. Even kort door de bocht: de verzekerde valt van de regen in de drup en rekeningen blijven veelal onbetaald.
Voor 2.500 Rotterdammers dreigde eind 2011 zo’n (uitzichtloze) situatie. Wethouder Florijn (PvdA) wilde dit voorkomen en besloot om de tafel te gaan met zorgverzekeraar Zilveren Kruis en het College van Zorgverzekeringen (CVZ). Hij kwam tot de volgende deal: Zilveren Kruis streepte 6 van de 7 miljoen euro betalingsachterstand weg, de gemeente Rotterdam nam de overige 1 miljoen over en probeert deze alsnog te innen bij de minima.
De deal werd twee jaar geleden al gesloten, maar kwam afgelopen donderdag pas in de actualiteitenraad, het wekelijkse vragenuurtje voor ‘actuele’ onderwerpen. Reden: Maarten van Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) hoorde pas die ochtend van de deal via een artikel in het AD. Enkele individuele raadsleden zouden wel al informeel op de hoogte zijn gesteld door de wethouder, maar de gemeenteraad als geheel is nooit actief geïnformeerd. Florijn gaf toe dat het misschien beter was geweest als de gemeenteraad het had geweten, maar hij benadrukte dat hij – in tegenstelling tot wat beweerd werd in het AD – nooit bewust informatie heeft achtergehouden. En al helemaal niet uit angst voor negatieve reacties. ‘Ik hoop dat u mij inmiddels goed genoeg kent om te weten dat ik zo niet ben’, sloot hij af.
Ondanks de felle we-gaan-die-wethouder-eens-om-opheldering-vragen tweets van raadsleden bleef het debat mild en de wethouder overeind. Van de linkse partijen kreeg de wethouder complimenten voor zijn optreden, terwijl de meer rechtse partijen zich afvroegen of de kwijtschelding van schulden niet een stimulans is voor verzekerden om hun rekeningen niet te betalen.
Het inhoudelijke debat hierover volgt binnenkort. Hierin zal niet alleen teruggeblikt worden: inmiddels zouden er namelijk weer 7.000 Rotterdammers met een betalingsachterstand zijn.

Kentekenparkeren

De proef met kentekenparkeren in het Oude Noorden verloopt nog allesbehalve soepel. Maar goed, daar is het dan ook een proef voor. Wethouder Baljeu besloot deze week in reactie op klachten van ondernemers om het aantal parkeerautomaten in de Zwart Janstraat te verdubbelen. De vermindering van het aantal automaten bleek namelijk wat doorgeslagen, met lange rijen bij de betaalpalen tot gevolg.
Hoewel het stadsbestuur de proef op de voet volgt – het systeem moet immers op termijn in de hele stad worden geïmplementeerd – heeft het CDA nu al een heus ‘meldpunt kentekenparkeren’ in het leven geroepen. Omdat ‘parkeren ten gunste van bewoners en ondernemers moet zijn, niet ten koste’, zo is te lezen op de flyers die de partij huis-aan-huis heeft verspreid. Het CDA wil weten wat automobilisten van het nieuwe systeem vinden. De eerste reacties stromen – volgens een persbericht van gisteravond – binnen en zijn bijna zonder uitzondering negatief. Wordt vervolgd dus.

Politici van de week

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam