Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Onze spion - week 48
Onze spion – week 48

Mark de Boer is onze spion op het stadhuis. Iedere vrijdag bespreekt hij de meest (sfeer)bepalende onderwerpen vanuit het epicentrum van de Rotterdamse politiek. Deze week was er miscommunicatie over de opknapbeurt van de cruiseterminal, presenteerde de coalitie eindelijk een akkoord voor een schonere lucht en kwam er een einde aan het boren en zagen: de renovatie van het Stadhuis is (zo goed als) klaar!

Cruiseterminal

Ping! E-mail van 16u19 van het college aan de media (en alle politieke fracties): ‘Groei mogelijk door investering in Cruiseterminal Rotterdam. Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf moderniseren Cruiseterminal.’ In de bijlage een persbericht waarin vol enthousiasme wordt gesproken over onder andere de gemeentelijke investering van 3,2 miljoen euro.
Ping! E-mail van 16u58 van het college aan alle politieke fracties. Vrij vertaald: Wij willen graag investeren in de Cruiseterminal, bij deze ons (let op!) voorstel. Laten we hierover volgende week in de raadscommissie Economie, Haven, Milieu en Vervoer (EHMV) van gedachten wisselen.
Niet helemaal de juiste communicatievolgorde. De gemeenteraad besluit over het voorstel van het college op z’n vroegst pas op donderdag 19 december (de laatste vergadering van 2013), en mogelijk zelfs later. Tot die tijd investeert de gemeente Rotterdam dus geen rooie cent. De communicatie van het college riep bij menig raadslid dan ook verontwaardiging op, per slot van rekening heeft de gemeenteraad het laatste woord.
De wethouder liet weten dat dit inderdaad niet de gebruikelijke manier van communiceren is. Het excuus: het voorstel moest na overleg in het college nog wat worden bijgeschaafd, waardoor het een week later dan gepland op de mat van de gemeenteraad lag. De communicatie naar de pers stond al in de agenda en is niet meer verschoven.
De kans is overigens nihil dat de gemeenteraad niet gaat instemmen met het voorstel. De 7 miljoen euro die de gemeente Rotterdam samen met het Havenbedrijf in de Cruiseterminal gaat investeren maakt namelijk een verdubbeling (van 30 naar 60 schepen per jaar) van de Rotterdamse cruisevaart mogelijk. Vrijwel alle partijen vinden dit goed nieuws, ondanks de vreemde communicatievolgorde.

Akkoord over de luchtkwaliteit

Zeven weken geleden was in deze rubriek al even aandacht voor de lobby van wethouder Van Huffelen om te komen tot een pakket aan maatregelen voor een schonere lucht. Na maanden van wikken en wegen ligt er dan nu een totaalpakket waar de voltallige coalitie achter staat. Op sommige onderdelen wellicht met enige tegenzin, zo ziet de VVD weinig in een sloopregeling voor oudere personenauto’s en bestelwagens. ‘Waar andere partijen daar kennelijk wel een gunstig effect op de luchtkwaliteit van verwachten, zal de VVD zich hier niet tegen verzetten (…)’, zo verdedigt de partij het bereikte compromis op haar website.
Heel concreet behelst het luchtkwaliteit-akkoord een sloopregeling voor oude auto’s en bestelwagens (eigenaren van diesels ouder dan 2005 en benzinewagens ouder dan 1992 ontvangen 1000 euro bij de sloop), krijgen deze voertuigen bij een nieuwe aanvraag geen parkeervergunning meer, wordt de ’s-Gravendijkwal (tussen de Rochussenstraat en het Weena) voor vrachtverkeer gesloten, komt er meer aandacht voor het programma Beter Benutten van de Verkeersonderneming en wordt bij nieuwe OV-aanbestedingen onderzocht wat de meest emissiearme bussen (bij voorkeur elektrisch) zijn.
De grote vraag is of al deze maatregelen wel voldoende zijn – de Rotterdamse Rekenkamer heeft hier in ieder geval grote twijfels bij. Ook wethouder Van Huffelen zelf gaf vandaag in het AD toe dat de Europese normen naar alle waarschijnlijkheid niet zullen worden gehaald, maar ze lijkt onvoldoende steun te krijgen voor verdergaande maatregelen. Wel van GroenLinks en de ChristenUnie-SGP overigens – van hen had het plan wel wat forser gemogen – maar voor de coalitie was dit de max. Dit pakket lijkt daarmee op dit moment dan ook politiek het hoogst haalbare.

Renovatie stadhuis

Na een jaar van boren, frezen, asbest saneren, naar de kelder verhuizen en weer terug naar boven, zitten alle stadhuisbewoners inmiddels weer op hun oude vertrouwde plekje. De renovatie van het stadhuis loopt daarmee op z’n einde. Oude elementen zijn hersteld, de wasbakken in de wc’s zijn weer hip en de fractiekamers zijn op ingetogen wijze in een Rotterdams grijs/groen jasje gestoken. Al met al naar volle tevredenheid van haar gebruikers.
In de categorie ‘moest dat nou?’: De fractiekamers van de politieke partijen hebben allemaal een hypermoderne deurbel (met camera!) gekregen waar eigenlijk alleen Peter van Heemst in een jolige bui gebruik van maakt. Het oorverdovende belletje (grondig verwerkt in de lambrisering) voor de aankondiging van stemrondes in de raadszaal is inmiddels in alle kamers met grof geweld (met vorken en messen enzo) onschadelijk gemaakt.
Verder is de renovatie zeer geslaagd! Kom vooral zelf een keer kijken, binnenlopen kan altijd. Voor een enerverende rondleiding kun je je aanmelden voor gast van de raad, een aanrader!

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Mark de Boer

Mark de Boer

Mark de Boer bestudeert de dynamiek van het openbaar bestuur aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is in het dagelijks leven voorlichter/campagneleider van de ChristenUnie-SGP in Rotterdam. Na zijn vergelijkbare ervaring bij de Tweede Kamer weet hij dat er op het Rotterdamse stadhuis soms een beetje vreemd aan toe gaat.

Profiel-pagina
avatar-renee-westerink

Renée Westerink

Wat Renée het liefst zou willen, is de wereld wat meer kleur geven. Daar werkt ze dan ook hard aan – achter de naaimachine, de tekentafel of de computer. Beeld, vorm en kleur zijn haar gereedschap.

Profiel-pagina