Ga naar de inhoud

Eerst investeren, daarna pas besluiten… Huh?!

Onze spion - week 48
Onze spion – week 48

Mark de Boer is onze spion op het stadhuis. Iedere vrijdag bespreekt hij de meest (sfeer)bepalende onderwerpen vanuit het epicentrum van de Rotterdamse politiek. Deze week was er miscommunicatie over de opknapbeurt van de cruiseterminal, presenteerde de coalitie eindelijk een akkoord voor een schonere lucht en kwam er een einde aan het boren en zagen: de renovatie van het Stadhuis is (zo goed als) klaar!

Cruiseterminal

Ping! E-mail van 16u19 van het college aan de media (en alle politieke fracties): ‘Groei mogelijk door investering in Cruiseterminal Rotterdam. Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf moderniseren Cruiseterminal.’ In de bijlage een persbericht waarin vol enthousiasme wordt gesproken over onder andere de gemeentelijke investering van 3,2 miljoen euro.
Ping! E-mail van 16u58 van het college aan alle politieke fracties. Vrij vertaald: Wij willen graag investeren in de Cruiseterminal, bij deze ons (let op!) voorstel. Laten we hierover volgende week in de raadscommissie Economie, Haven, Milieu en Vervoer (EHMV) van gedachten wisselen.
Niet helemaal de juiste communicatievolgorde. De gemeenteraad besluit over het voorstel van het college op z’n vroegst pas op donderdag 19 december (de laatste vergadering van 2013), en mogelijk zelfs later. Tot die tijd investeert de gemeente Rotterdam dus geen rooie cent. De communicatie van het college riep bij menig raadslid dan ook verontwaardiging op, per slot van rekening heeft de gemeenteraad het laatste woord.
De wethouder liet weten dat dit inderdaad niet de gebruikelijke manier van communiceren is. Het excuus: het voorstel moest na overleg in het college nog wat worden bijgeschaafd, waardoor het een week later dan gepland op de mat van de gemeenteraad lag. De communicatie naar de pers stond al in de agenda en is niet meer verschoven.
De kans is overigens nihil dat de gemeenteraad niet gaat instemmen met het voorstel. De 7 miljoen euro die de gemeente Rotterdam samen met het Havenbedrijf in de Cruiseterminal gaat investeren maakt namelijk een verdubbeling (van 30 naar 60 schepen per jaar) van de Rotterdamse cruisevaart mogelijk. Vrijwel alle partijen vinden dit goed nieuws, ondanks de vreemde communicatievolgorde.

Akkoord over de luchtkwaliteit

Zeven weken geleden was in deze rubriek al even aandacht voor de lobby van wethouder Van Huffelen om te komen tot een pakket aan maatregelen voor een schonere lucht. Na maanden van wikken en wegen ligt er dan nu een totaalpakket waar de voltallige coalitie achter staat. Op sommige onderdelen wellicht met enige tegenzin, zo ziet de VVD weinig in een sloopregeling voor oudere personenauto’s en bestelwagens. ‘Waar andere partijen daar kennelijk wel een gunstig effect op de luchtkwaliteit van verwachten, zal de VVD zich hier niet tegen verzetten (…)’, zo verdedigt de partij het bereikte compromis op haar website.
Heel concreet behelst het luchtkwaliteit-akkoord een sloopregeling voor oude auto’s en bestelwagens (eigenaren van diesels ouder dan 2005 en benzinewagens ouder dan 1992 ontvangen 1000 euro bij de sloop), krijgen deze voertuigen bij een nieuwe aanvraag geen parkeervergunning meer, wordt de ’s-Gravendijkwal (tussen de Rochussenstraat en het Weena) voor vrachtverkeer gesloten, komt er meer aandacht voor het programma Beter Benutten van de Verkeersonderneming en wordt bij nieuwe OV-aanbestedingen onderzocht wat de meest emissiearme bussen (bij voorkeur elektrisch) zijn.
De grote vraag is of al deze maatregelen wel voldoende zijn – de Rotterdamse Rekenkamer heeft hier in ieder geval grote twijfels bij. Ook wethouder Van Huffelen zelf gaf vandaag in het AD toe dat de Europese normen naar alle waarschijnlijkheid niet zullen worden gehaald, maar ze lijkt onvoldoende steun te krijgen voor verdergaande maatregelen. Wel van GroenLinks en de ChristenUnie-SGP overigens – van hen had het plan wel wat forser gemogen – maar voor de coalitie was dit de max. Dit pakket lijkt daarmee op dit moment dan ook politiek het hoogst haalbare.

Renovatie stadhuis

Na een jaar van boren, frezen, asbest saneren, naar de kelder verhuizen en weer terug naar boven, zitten alle stadhuisbewoners inmiddels weer op hun oude vertrouwde plekje. De renovatie van het stadhuis loopt daarmee op z’n einde. Oude elementen zijn hersteld, de wasbakken in de wc’s zijn weer hip en de fractiekamers zijn op ingetogen wijze in een Rotterdams grijs/groen jasje gestoken. Al met al naar volle tevredenheid van haar gebruikers.
In de categorie ‘moest dat nou?’: De fractiekamers van de politieke partijen hebben allemaal een hypermoderne deurbel (met camera!) gekregen waar eigenlijk alleen Peter van Heemst in een jolige bui gebruik van maakt. Het oorverdovende belletje (grondig verwerkt in de lambrisering) voor de aankondiging van stemrondes in de raadszaal is inmiddels in alle kamers met grof geweld (met vorken en messen enzo) onschadelijk gemaakt.
Verder is de renovatie zeer geslaagd! Kom vooral zelf een keer kijken, binnenlopen kan altijd. Voor een enerverende rondleiding kun je je aanmelden voor gast van de raad, een aanrader!

Al 4 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures