Ga naar de inhoud

Erasmus Universiteit gooit erfgoed te grabbel

De Beste Stuurlui bespreken het wel en wee van de Rotterdamse actualiteit vanaf de wal. Vandaag: de Erasmus Universiteit stopt met de financiering van de Erasmuscollectie van de Centrale Bibliotheek. En dat op de honderdste verjaardag van de universiteit. Schande, vindt Eeva Liukku.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013

De Erasmus Universiteit viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. De universiteit is vernoemd naar de beroemde wijsgeer die in 1466 in Rotterdam werd geboren: Desiderius Erasmus. Zijn naam wordt door de universiteit echter alleen nog in woord, maar niet langer in daad levend gehouden. Vanaf 2014 wordt namelijk gestopt met de ondersteuning van de Erasmuscollectie van de Rotterdamse bibliotheek.
Wat u misschien niet wist: op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek bevindt zich de Erasmuszaal: een ware schatkamer. De grootste collectie boeken van en over de filosoof ter wereld wordt hier bewaard. Een derde van de collectie komt uit de tijd van Erasmus zelf en de bibliotheek bezit veel brieven van de denker. Je kunt hier zelfs de originele krabbels die hij in kantlijnen schreef bekijken. En natuurlijk zijn beroemde handtekening. Waardevol erfgoed voor Rotterdam, Nederland maar ook voor onderzoekers wereldwijd.
Waardevol ook, omdat Rotterdam eigenlijk maar weinig doet met het icoon Erasmus. Ja, we vernoemen metrolijnen en bruggen naar hem en er staat een eeuwenoud standbeeld op het Grote Kerkplein. Maar er is nog altijd geen Erasmusmuseum en slechts een treurig bord herinnert ons eraan dat de parkeerplaats naast de Laurenskerk ooit zijn geboorteplek was.
En nu besluit de universiteit die de handtekening van Erasmus zelfs in zijn logo heeft verwerkt, om per 2014 niet langer de conservator te ondersteunen die de collectie levend en toegankelijk houdt. Ongelukkige timing, nu de universiteit het honderdjarig bestaan viert met allerlei activiteiten als ‘dancing with the professors’ en een mega-billboard op het Kruisplein. Als we op deze manier met het cultureel en historisch erfgoed van de stad omgaan, moeten we niet verbaasd zijn als Rotterdammers blijven denken dat Erasmus de architect van de brug was.
UPDATE: De Erasmus Universiteit laat weten dat de financiering van de conservator van de collectie weliswaar tot 2013 loopt, maar ook in 2014 wordt voortgezet. En dat “er wordt gewerkt aan een plan van aanpak over de financiering van het Erasmus Center for Early Modern Studies [waar de conservator deel van uitmaakt, red.] voor de periode na 2104”.
UPDATE 2: Dankzij reageerder Matthijs weten we nu dat het billboard op het Kruisplein door de gemeente is aangeboden aan de Erasmus Universiteit.
Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in de Metro besproken.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

  • Wetenschap en onderwijs

  Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

 • Woningnood raakt ook internationals: “Rustig studeren is lastig als je geen thuis hebt”

  • Wetenschap en onderwijs

  Als internationale student een kamer vinden in een oververhitte woningmarkt, is dat wel haalbaar? Vers Beton sprak met student Dimitris Tsouros, de Erasmus Universiteit en de gemeente over de woningnood onder internationals.

 • Wat andere musea van het Depot kunnen leren

  • Kunst en Cultuur

  Minicollege van Dorus Hoebink: de drie lessen van het Depot Boijmans van Beuningen

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures