Ga naar de inhoud

Erasmus Universiteit gooit erfgoed te grabbel

De Beste Stuurlui bespreken het wel en wee van de Rotterdamse actualiteit vanaf de wal. Vandaag: de Erasmus Universiteit stopt met de financiering van de Erasmuscollectie van de Centrale Bibliotheek. En dat op de honderdste verjaardag van de universiteit. Schande, vindt Eeva Liukku.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013

De Erasmus Universiteit viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. De universiteit is vernoemd naar de beroemde wijsgeer die in 1466 in Rotterdam werd geboren: Desiderius Erasmus. Zijn naam wordt door de universiteit echter alleen nog in woord, maar niet langer in daad levend gehouden. Vanaf 2014 wordt namelijk gestopt met de ondersteuning van de Erasmuscollectie van de Rotterdamse bibliotheek.
Wat u misschien niet wist: op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek bevindt zich de Erasmuszaal: een ware schatkamer. De grootste collectie boeken van en over de filosoof ter wereld wordt hier bewaard. Een derde van de collectie komt uit de tijd van Erasmus zelf en de bibliotheek bezit veel brieven van de denker. Je kunt hier zelfs de originele krabbels die hij in kantlijnen schreef bekijken. En natuurlijk zijn beroemde handtekening. Waardevol erfgoed voor Rotterdam, Nederland maar ook voor onderzoekers wereldwijd.
Waardevol ook, omdat Rotterdam eigenlijk maar weinig doet met het icoon Erasmus. Ja, we vernoemen metrolijnen en bruggen naar hem en er staat een eeuwenoud standbeeld op het Grote Kerkplein. Maar er is nog altijd geen Erasmusmuseum en slechts een treurig bord herinnert ons eraan dat de parkeerplaats naast de Laurenskerk ooit zijn geboorteplek was.
En nu besluit de universiteit die de handtekening van Erasmus zelfs in zijn logo heeft verwerkt, om per 2014 niet langer de conservator te ondersteunen die de collectie levend en toegankelijk houdt. Ongelukkige timing, nu de universiteit het honderdjarig bestaan viert met allerlei activiteiten als ‘dancing with the professors’ en een mega-billboard op het Kruisplein. Als we op deze manier met het cultureel en historisch erfgoed van de stad omgaan, moeten we niet verbaasd zijn als Rotterdammers blijven denken dat Erasmus de architect van de brug was.
UPDATE: De Erasmus Universiteit laat weten dat de financiering van de conservator van de collectie weliswaar tot 2013 loopt, maar ook in 2014 wordt voortgezet. En dat “er wordt gewerkt aan een plan van aanpak over de financiering van het Erasmus Center for Early Modern Studies [waar de conservator deel van uitmaakt, red.] voor de periode na 2104”.
UPDATE 2: Dankzij reageerder Matthijs weten we nu dat het billboard op het Kruisplein door de gemeente is aangeboden aan de Erasmus Universiteit.
Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in de Metro besproken.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Antonio: het verhaal van een verzetsheld uit de Rotterdamse slavernijgeschiedenis

    • Wetenschap en onderwijs

    Rotterdam speelt een belangrijke rol in ons slavernijverleden, maar die geschiedenis ligt nog veelal begraven in internationale archieven. Loulou Drinkwaard verdiepte zich in de levensloop van Antonio, een man die stierf op een Rotterdamse plantage nadat hij zich herhaaldelijk verzette tegen een leven in slavernij.

  • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

    • Wetenschap en onderwijs

    Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Deficit: How Feminist Economics Can Change Our World verwelkomen wij de prominente Deense schrijfster Emma Holten bij De Dépendance.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam