Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui bespreken het wel en wee van de Rotterdamse actualiteit vanaf de wal. Vandaag: de Erasmus Universiteit stopt met de financiering van de Erasmuscollectie van de Centrale Bibliotheek. En dat op de honderdste verjaardag van de universiteit. Schande, vindt Eeva Liukku.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013

De Erasmus Universiteit viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. De universiteit is vernoemd naar de beroemde wijsgeer die in 1466 in Rotterdam werd geboren: Desiderius Erasmus. Zijn naam wordt door de universiteit echter alleen nog in woord, maar niet langer in daad levend gehouden. Vanaf 2014 wordt namelijk gestopt met de ondersteuning van de Erasmuscollectie van de Rotterdamse bibliotheek.
Wat u misschien niet wist: op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek bevindt zich de Erasmuszaal: een ware schatkamer. De grootste collectie boeken van en over de filosoof ter wereld wordt hier bewaard. Een derde van de collectie komt uit de tijd van Erasmus zelf en de bibliotheek bezit veel brieven van de denker. Je kunt hier zelfs de originele krabbels die hij in kantlijnen schreef bekijken. En natuurlijk zijn beroemde handtekening. Waardevol erfgoed voor Rotterdam, Nederland maar ook voor onderzoekers wereldwijd.
Waardevol ook, omdat Rotterdam eigenlijk maar weinig doet met het icoon Erasmus. Ja, we vernoemen metrolijnen en bruggen naar hem en er staat een eeuwenoud standbeeld op het Grote Kerkplein. Maar er is nog altijd geen Erasmusmuseum en slechts een treurig bord herinnert ons eraan dat de parkeerplaats naast de Laurenskerk ooit zijn geboorteplek was.
En nu besluit de universiteit die de handtekening van Erasmus zelfs in zijn logo heeft verwerkt, om per 2014 niet langer de conservator te ondersteunen die de collectie levend en toegankelijk houdt. Ongelukkige timing, nu de universiteit het honderdjarig bestaan viert met allerlei activiteiten als ‘dancing with the professors’ en een mega-billboard op het Kruisplein. Als we op deze manier met het cultureel en historisch erfgoed van de stad omgaan, moeten we niet verbaasd zijn als Rotterdammers blijven denken dat Erasmus de architect van de brug was.
UPDATE: De Erasmus Universiteit laat weten dat de financiering van de conservator van de collectie weliswaar tot 2013 loopt, maar ook in 2014 wordt voortgezet. En dat “er wordt gewerkt aan een plan van aanpak over de financiering van het Erasmus Center for Early Modern Studies [waar de conservator deel van uitmaakt, red.] voor de periode na 2104”.
UPDATE 2: Dankzij reageerder Matthijs weten we nu dat het billboard op het Kruisplein door de gemeente is aangeboden aan de Erasmus Universiteit.
Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in de Metro besproken.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina
Lees 7 reacties
 1. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Erasmus is toch de architect van de brug? Serieus Eeva, terechte aanklacht, ik hoop dat die prutsers daar op ‘mijn’ uni (die van vroegah, toe alles beter was) dit lezen. Ben het overigens ook met Peter eens. De marketing van Erasmus komt mijn neus uit. Net als de gebakken lucht-slogans als Rotterdam-World Port-World City-World Luchtsingel, enzovoort.

  Doe normaal!

 2. Profielbeeld van Matthijs
  Matthijs

  Inderdaad schande! Overigens is het billboard op het Kruisplein door de gemeente aangeboden aan de universiteit…

 3. Profielbeeld van peter
  peter

  Schande, ja. Maar anderzijds: vanwaar die Erasmus obsessie. De man heeft hier slechst 3 jaar gewoond, maar toch doen we alsof hij een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de stad. We hebben een burg, verzekeringsmaatschappij, rijschool, universiteit enz. Moet een stad Erasmus wel willen claimen terwijl die stad tegelijk fier is op zijn eigen anti-interllectualisme (handen uit de mouwen, niet lullen maar poetsen)?
  De universiteit zou beter moeten weten, en net investeren in onderzoek naar Erasmalia, al was het maar om een intellectueel laagje vernis bovenop de Handelshogeschoolcultuur aan te brengen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.