Ga naar de inhoud

Leefbaar Rotterdam: een brave boekhoudersclub?

Dat lokale politiek allesbehalve saai is bewees de raadsvergadering van afgelopen donderdag op het stadhuis wel. Op de Coolsingel 40 stond namelijk een lekker potje discussiëren over de begroting van 2014 op de agenda. Vuurwerk verzekerd! Namens Vers Beton waren Jenny Venhuizen en fotograaf Frank Hanswijk erbij.  

Krantje en iPad

Toch lijkt de vergadering, nadat burgemeester Aboutaleb iedereen een goede ochtend gewenst had en met zijn hamer de vergadering had geopend, een stuk minder sprankelend dan verwacht. Al vrij snel heeft de raad de eerste zes punten besproken en ook punt 7a op de agenda, de “Geheime bijlage Achtmaandsrapportage parkeersector (13GR2773GA)”, blijkt minder spannend te zijn dan het klinkt.
En meer raadsleden lijken dat te denken, zo blijkt. Overal waar je kijkt zijn raadsleden iets anders aan het doen. Reinier de Jong van Leefbaar Rotterdam drukt zijn iPad aan en kijkt nog even naar de foto van zijn kindje. Naast hem buigt collega Dries Mosch zich over een artikel in het AD, dat gaat over de mogelijkheden van een nieuwe knieband. Ook wethouder De Jonge van het CDA en wethouder Florijn van de PvdA hebben andere zaken aan hun hoofd. Maar of ze nou aan het twitteren of filmpjes aan het kijken zijn, is onduidelijk.

I ♥ Zwarte Piet

Waar Zeki Baran, raadslid van de PvdA, aan denkt is wel duidelijk. Hij draagt een shirt met de opdruk ‘I ♥ Zwarte Piet’. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb komt het niet vaak voor dat raadsleden op deze manier hun mening willen overbrengen. Baran zegt later zelf dat zijn kinderen altijd volop hebben genoten van het kinderfeest. Hij legt uit: “Het standpunt komt beter over als ik dit shirt draag dan als één van de leden van Leefbaar Rotterdam dat doet.”
Waarom dat zo is blijkt na de koffiepauze. Fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam Ronald Schneider trapt de Algemene Beschouwingen  namelijk af met een speech waarin hij  Pim Fortuyn van stal haalt om een punt te maken over “het grote drama van de migratie”. Rotterdam kampt, zo stelt hij, nog steeds met grote migratieproblemen. “Dit wordt door de komst van Oost-Europeanen niet veel beter.” De verkettering van Fortuyn zit hem nog steeds dwars, maar het Polenhotel nog veel meer.

Racistisch?

Arno Bonte van Groenlinks is de eerste die op staat om te reageren. Hij begon die ochtend al met een kritische noot naar aanleiding van een stuk waarin Leefbaar-man Ronald Buijt schrijft dat de politie best mag fouilleren op basis van huidskleur. In zijn reactie op Schneider verwijst Bonte opnieuw naar het door hem gewraakte opiniestuk: “Ik ben kwaad en boos over het stuk van de heer Buijt en hoop heel erg dat dit niet het nieuwe geluid zal worden van Leefbaar.”
Hierna slaat de vlam in de pan. Buijt begint hard door de bijdrage van Bonte “Schaam je! Schaam je!” te roepen. De GroenLinks-man stelt vervolgens dat hij gehoopt had dat Leefbaar “een brave boekhouderclub” was gebleven, maar dat hij dat kennelijk op zijn buik kan schrijven. Verschillende andere fractievoorzitters mengen zich in de discussie en Aboutaleb hamert er lustig op los om de orde te handhaven.
Soms voelt het alsof de gemeenteraad is blijven steken in 2002.

Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij. 

Al 8 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures