Ga naar de inhoud

Leefbaar Rotterdam: een brave boekhoudersclub?

Dat lokale politiek allesbehalve saai is bewees de raadsvergadering van afgelopen donderdag op het stadhuis wel. Op de Coolsingel 40 stond namelijk een lekker potje discussiëren over de begroting van 2014 op de agenda. Vuurwerk verzekerd! Namens Vers Beton waren Jenny Venhuizen en fotograaf Frank Hanswijk erbij.  

Krantje en iPad

Toch lijkt de vergadering, nadat burgemeester Aboutaleb iedereen een goede ochtend gewenst had en met zijn hamer de vergadering had geopend, een stuk minder sprankelend dan verwacht. Al vrij snel heeft de raad de eerste zes punten besproken en ook punt 7a op de agenda, de “Geheime bijlage Achtmaandsrapportage parkeersector (13GR2773GA)”, blijkt minder spannend te zijn dan het klinkt.
En meer raadsleden lijken dat te denken, zo blijkt. Overal waar je kijkt zijn raadsleden iets anders aan het doen. Reinier de Jong van Leefbaar Rotterdam drukt zijn iPad aan en kijkt nog even naar de foto van zijn kindje. Naast hem buigt collega Dries Mosch zich over een artikel in het AD, dat gaat over de mogelijkheden van een nieuwe knieband. Ook wethouder De Jonge van het CDA en wethouder Florijn van de PvdA hebben andere zaken aan hun hoofd. Maar of ze nou aan het twitteren of filmpjes aan het kijken zijn, is onduidelijk.

I ♥ Zwarte Piet

Waar Zeki Baran, raadslid van de PvdA, aan denkt is wel duidelijk. Hij draagt een shirt met de opdruk ‘I ♥ Zwarte Piet’. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb komt het niet vaak voor dat raadsleden op deze manier hun mening willen overbrengen. Baran zegt later zelf dat zijn kinderen altijd volop hebben genoten van het kinderfeest. Hij legt uit: “Het standpunt komt beter over als ik dit shirt draag dan als één van de leden van Leefbaar Rotterdam dat doet.”
Waarom dat zo is blijkt na de koffiepauze. Fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam Ronald Schneider trapt de Algemene Beschouwingen  namelijk af met een speech waarin hij  Pim Fortuyn van stal haalt om een punt te maken over “het grote drama van de migratie”. Rotterdam kampt, zo stelt hij, nog steeds met grote migratieproblemen. “Dit wordt door de komst van Oost-Europeanen niet veel beter.” De verkettering van Fortuyn zit hem nog steeds dwars, maar het Polenhotel nog veel meer.

Racistisch?

Arno Bonte van Groenlinks is de eerste die op staat om te reageren. Hij begon die ochtend al met een kritische noot naar aanleiding van een stuk waarin Leefbaar-man Ronald Buijt schrijft dat de politie best mag fouilleren op basis van huidskleur. In zijn reactie op Schneider verwijst Bonte opnieuw naar het door hem gewraakte opiniestuk: “Ik ben kwaad en boos over het stuk van de heer Buijt en hoop heel erg dat dit niet het nieuwe geluid zal worden van Leefbaar.”
Hierna slaat de vlam in de pan. Buijt begint hard door de bijdrage van Bonte “Schaam je! Schaam je!” te roepen. De GroenLinks-man stelt vervolgens dat hij gehoopt had dat Leefbaar “een brave boekhouderclub” was gebleven, maar dat hij dat kennelijk op zijn buik kan schrijven. Verschillende andere fractievoorzitters mengen zich in de discussie en Aboutaleb hamert er lustig op los om de orde te handhaven.
Soms voelt het alsof de gemeenteraad is blijven steken in 2002.

Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures