Ga naar de inhoud

Leefbaar Rotterdam: ‘Wij houden geen rekening met verlies’

Leefbaar Rotterdam wil maar één ding: op 19 maart 2014 de grootste partij van Rotterdam worden. Nu al probeert Leefbaar daarom de contacten met de kiezer warm te houden. Onder andere door middel van belacties. Namens Vers Beton waren Celeste Boddaert en Anniek Tijmes daarbij aanwezig.

Leefbaar zet de schouders eronder
Leefbaar zet de schouders eronder

De grootste lokale partij van Nederland – Leefbaar Rotterdam – zet bij de verkiezingen maar op één ding in: winst. En dat kun je merken ook. Bij de vraag om eens mee te gaan naar een ‘evenementje’ kwam er gelijk een hele lijst door. En zo waren we afgelopen week ineens te gast bij Leefbaars belactie. Belactie? Ja. Leefbaar belt iedere drie weken allemaal mensen uit een bepaalde Rotterdamse wijk op om te vragen wat er speelt.
Campagneleider Ronald Buijt heeft er deze avond al twee gesprekken op zitten als we aankomen. Leefbaar koopt telefoonnummers – alleen nummers die niet in het bel-me-niet-register staan – van een bepaalde postcode. Tijdens één belactie weet Ronald met een groep vrijwilligers zo’n 150 mensen te bereiken, die graag hun ei kwijt willen. Leefbaar gaat vervolgens met die informatie aan de slag.
‘Kijk, wij geloven niet dat je de kiezer bereikt bij de raadsdebatten. De Kuip of de vechtpartij op Hoek van Holland zijn uitzonderingen. Voor de rest heeft maximaal vijf procent van de inwoners van Rotterdam door wat er op het stadhuis speelt. En andersom ook. Wij willen met mensen in gesprek en op alle mogelijke manieren burgers bereiken’, zegt hij. Of mensen wel zin hebben in een telefoontje in de avonduren van Leefbaar? Daar maakt Buijt zich niet druk om. ‘Mensen kunnen gewoon zeggen dat ze geen interesse hebben. We worden maar weinig uitgescholden voor klotepartij.’
Leefbaar heeft de campagne professioneel aangepakt en niet zomaar. Buijt denkt sinds het nipte verlies van de PvdA vier jaar geleden namelijk nog maar aan één ding: hoe gaan we op 19 maart 2014 wél winnen. ‘Ik, wij, zijn dag en nacht, op alle mogelijke manieren bezig om de kiezer te bereiken. We gaan elke twee weken de straat op. Vier jaar lang hè, dat doen die andere partijen nu pas.’ Buijt heeft zich verdiept in campagnestrategieën in het buitenland. Zouden ze hier kunnen werken op lokaal niveau? Hij vertelt dat de bekendmaking van Joost Eerdmans als partijleider van Leefbaar alle journaals heeft gehaald. Het is waar. Geen andere lokale lijsttrekker doet dat hem na.
Eén van de dingen – voor Buijt logische achtergrondinformatie – is dat ze precies weten op welke beleidsterreinen ze de andere partijen gaan aanpakken. De VVD zal het bijvoorbeeld voor z’n kiezen krijgen. Leefbaar heeft uitgerekend dat de lasten voor de burger zo’n dertig procent zijn gestegen. Ze hebben ook een Leefbaar-krant, waarin de andere partijen flink worden aangepakt. ‘Ja, het is echt anti-VVD en anti-PvdA hoor.’
Buijt houdt geen rekening met verlies, maar onderschat niemand. Zoals hij zelf zegt: ‘We barsten van het zelfvertrouwen. Maar we zullen er tot 19 maart 2014, 21.00 uur voor moeten knokken.’ Hij glundert wel van de huidige landelijke peilingen van de grote partijen. ‘Daar gaan we natuurlijk van profiteren.’
Het zal een pittige strijd worden voor de zittende coalitie om deze trein nog te kunnen stoppen.

Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Italiaanse lessen voor een geslaagd Rotterdams burgerberaad: hoe nu verder?

    • Klimaat

    Nu het Rotterdamse Burgerberaad voor het Klimaat vorige week haar adviezen heeft aangeboden aan wethouder Chantal Zeegers, lijkt het eind goed, al goed. Maar wie kijkt naar vergelijkbare projecten, zoals in het Italiaanse Bologna, ziet dat dit pas het begin is: hoe zorg je ervoor dat adviezen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden? En zijn er valkuilen die Rotterdam kan voorkomen?

  • Rotterdam werd veiliger onder Aboutaleb, maar ten koste van wat?

    • Politiek

    Hij werd ‘de sheriff’ genoemd en Rotterdam kreeg de bijnaam ‘Meppel aan de Maas’. Hoewel burgemeester Ahmed Aboutaleb in de stad op handen gedragen werd, was er ook kritiek. Vaak op het thema waarop hij zich het sterkst profileerde: veiligheid.

  • Was Aboutaleb de burgemeester die hij had willen zijn?

    • Politiek

    Hoofdredacteur Eeva Liukku herlas de opiniestukken die Vers Beton door de jaren heen publiceerde over Aboutaleb, en proeft teleurstelling. Ze vraagt zich vertwijfeld af: gaf de stad hem wel genoeg ruimte om een andere kant te laten zien?

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On 21 November platform for city culture De Dépendance welcomes Michèle Lamont, an acclaimed Harvard sociologist, to discuss her new book ‘Seeing Others: How Recognition Works and How it Can Heal a Divided World’ at De Sportschool, Rotterdam-Charlois. 

    Venue: De Sportschool
    Datum:
  • Geniet van vier dubbelconcerten waarbij veelbelovende talenten en bekende namen het podium delen.

    Venue: Batavierhuis
    Datum:
  • In de maand november doet de Pointer pop-up redactie in onderzoek in Rotterdam. Vanuit een…

    Venue: Witte de Withstraat 42
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam