Ga naar de inhoud

Leefbaar Rotterdam: ‘Wij houden geen rekening met verlies’

Leefbaar Rotterdam wil maar één ding: op 19 maart 2014 de grootste partij van Rotterdam worden. Nu al probeert Leefbaar daarom de contacten met de kiezer warm te houden. Onder andere door middel van belacties. Namens Vers Beton waren Celeste Boddaert en Anniek Tijmes daarbij aanwezig.

Leefbaar zet de schouders eronder
Leefbaar zet de schouders eronder

De grootste lokale partij van Nederland – Leefbaar Rotterdam – zet bij de verkiezingen maar op één ding in: winst. En dat kun je merken ook. Bij de vraag om eens mee te gaan naar een ‘evenementje’ kwam er gelijk een hele lijst door. En zo waren we afgelopen week ineens te gast bij Leefbaars belactie. Belactie? Ja. Leefbaar belt iedere drie weken allemaal mensen uit een bepaalde Rotterdamse wijk op om te vragen wat er speelt.
Campagneleider Ronald Buijt heeft er deze avond al twee gesprekken op zitten als we aankomen. Leefbaar koopt telefoonnummers – alleen nummers die niet in het bel-me-niet-register staan – van een bepaalde postcode. Tijdens één belactie weet Ronald met een groep vrijwilligers zo’n 150 mensen te bereiken, die graag hun ei kwijt willen. Leefbaar gaat vervolgens met die informatie aan de slag.
‘Kijk, wij geloven niet dat je de kiezer bereikt bij de raadsdebatten. De Kuip of de vechtpartij op Hoek van Holland zijn uitzonderingen. Voor de rest heeft maximaal vijf procent van de inwoners van Rotterdam door wat er op het stadhuis speelt. En andersom ook. Wij willen met mensen in gesprek en op alle mogelijke manieren burgers bereiken’, zegt hij. Of mensen wel zin hebben in een telefoontje in de avonduren van Leefbaar? Daar maakt Buijt zich niet druk om. ‘Mensen kunnen gewoon zeggen dat ze geen interesse hebben. We worden maar weinig uitgescholden voor klotepartij.’
Leefbaar heeft de campagne professioneel aangepakt en niet zomaar. Buijt denkt sinds het nipte verlies van de PvdA vier jaar geleden namelijk nog maar aan één ding: hoe gaan we op 19 maart 2014 wél winnen. ‘Ik, wij, zijn dag en nacht, op alle mogelijke manieren bezig om de kiezer te bereiken. We gaan elke twee weken de straat op. Vier jaar lang hè, dat doen die andere partijen nu pas.’ Buijt heeft zich verdiept in campagnestrategieën in het buitenland. Zouden ze hier kunnen werken op lokaal niveau? Hij vertelt dat de bekendmaking van Joost Eerdmans als partijleider van Leefbaar alle journaals heeft gehaald. Het is waar. Geen andere lokale lijsttrekker doet dat hem na.
Eén van de dingen – voor Buijt logische achtergrondinformatie – is dat ze precies weten op welke beleidsterreinen ze de andere partijen gaan aanpakken. De VVD zal het bijvoorbeeld voor z’n kiezen krijgen. Leefbaar heeft uitgerekend dat de lasten voor de burger zo’n dertig procent zijn gestegen. Ze hebben ook een Leefbaar-krant, waarin de andere partijen flink worden aangepakt. ‘Ja, het is echt anti-VVD en anti-PvdA hoor.’
Buijt houdt geen rekening met verlies, maar onderschat niemand. Zoals hij zelf zegt: ‘We barsten van het zelfvertrouwen. Maar we zullen er tot 19 maart 2014, 21.00 uur voor moeten knokken.’ Hij glundert wel van de huidige landelijke peilingen van de grote partijen. ‘Daar gaan we natuurlijk van profiteren.’
Het zal een pittige strijd worden voor de zittende coalitie om deze trein nog te kunnen stoppen.

Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij. 

Al 11 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam