Ga naar de inhoud

Leefbaar Rotterdam: ‘Wij houden geen rekening met verlies’

Leefbaar Rotterdam wil maar één ding: op 19 maart 2014 de grootste partij van Rotterdam worden. Nu al probeert Leefbaar daarom de contacten met de kiezer warm te houden. Onder andere door middel van belacties. Namens Vers Beton waren Celeste Boddaert en Anniek Tijmes daarbij aanwezig.

Leefbaar zet de schouders eronder
Leefbaar zet de schouders eronder

De grootste lokale partij van Nederland – Leefbaar Rotterdam – zet bij de verkiezingen maar op één ding in: winst. En dat kun je merken ook. Bij de vraag om eens mee te gaan naar een ‘evenementje’ kwam er gelijk een hele lijst door. En zo waren we afgelopen week ineens te gast bij Leefbaars belactie. Belactie? Ja. Leefbaar belt iedere drie weken allemaal mensen uit een bepaalde Rotterdamse wijk op om te vragen wat er speelt.
Campagneleider Ronald Buijt heeft er deze avond al twee gesprekken op zitten als we aankomen. Leefbaar koopt telefoonnummers – alleen nummers die niet in het bel-me-niet-register staan – van een bepaalde postcode. Tijdens één belactie weet Ronald met een groep vrijwilligers zo’n 150 mensen te bereiken, die graag hun ei kwijt willen. Leefbaar gaat vervolgens met die informatie aan de slag.
‘Kijk, wij geloven niet dat je de kiezer bereikt bij de raadsdebatten. De Kuip of de vechtpartij op Hoek van Holland zijn uitzonderingen. Voor de rest heeft maximaal vijf procent van de inwoners van Rotterdam door wat er op het stadhuis speelt. En andersom ook. Wij willen met mensen in gesprek en op alle mogelijke manieren burgers bereiken’, zegt hij. Of mensen wel zin hebben in een telefoontje in de avonduren van Leefbaar? Daar maakt Buijt zich niet druk om. ‘Mensen kunnen gewoon zeggen dat ze geen interesse hebben. We worden maar weinig uitgescholden voor klotepartij.’
Leefbaar heeft de campagne professioneel aangepakt en niet zomaar. Buijt denkt sinds het nipte verlies van de PvdA vier jaar geleden namelijk nog maar aan één ding: hoe gaan we op 19 maart 2014 wél winnen. ‘Ik, wij, zijn dag en nacht, op alle mogelijke manieren bezig om de kiezer te bereiken. We gaan elke twee weken de straat op. Vier jaar lang hè, dat doen die andere partijen nu pas.’ Buijt heeft zich verdiept in campagnestrategieën in het buitenland. Zouden ze hier kunnen werken op lokaal niveau? Hij vertelt dat de bekendmaking van Joost Eerdmans als partijleider van Leefbaar alle journaals heeft gehaald. Het is waar. Geen andere lokale lijsttrekker doet dat hem na.
Eén van de dingen – voor Buijt logische achtergrondinformatie – is dat ze precies weten op welke beleidsterreinen ze de andere partijen gaan aanpakken. De VVD zal het bijvoorbeeld voor z’n kiezen krijgen. Leefbaar heeft uitgerekend dat de lasten voor de burger zo’n dertig procent zijn gestegen. Ze hebben ook een Leefbaar-krant, waarin de andere partijen flink worden aangepakt. ‘Ja, het is echt anti-VVD en anti-PvdA hoor.’
Buijt houdt geen rekening met verlies, maar onderschat niemand. Zoals hij zelf zegt: ‘We barsten van het zelfvertrouwen. Maar we zullen er tot 19 maart 2014, 21.00 uur voor moeten knokken.’ Hij glundert wel van de huidige landelijke peilingen van de grote partijen. ‘Daar gaan we natuurlijk van profiteren.’
Het zal een pittige strijd worden voor de zittende coalitie om deze trein nog te kunnen stoppen.

Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam