Ga naar de inhoud

Links paternalisme en rechts revanchisme bij 010-debat

 Afgelopen dinsdag vond in het DE-café het door het Rotterdams Dagblad en stichting Lokaal georganiseerde 010-debat over werkloosheid in Rotterdam plaats. Het debat werd overschaduwd door politieke agendasetting, schrijft Tara Lewis. Zij was samen met illustratrice Anniek Tijmes namens Vers beton bij het debat aanwezig.

Het debat over werkloosheid
Het debat over werkloosheid

Aan tafel zaten PvdA’er Leo Bruijn, SP’er Leo de Kleijn en Leefbaar Rotterdam-man Maarten Struijvenberg. Met name De Kleijn leek voornamelijk gekomen om de PvdA het mes op de keel te zetten. De SP’er had zich van instemming vanuit de zaal verzekerd door een flink deel van zijn Rotterdamse achterban mee te nemen. Hij verweet de PvdA bijvoorbeeld dat werklozen ‘letterlijk én financieel in een hoek worden geschopt.’ Applaus!
De Leo van de PvdA maakte het zichzelf ondertussen ook niet makkelijk. Bijstandsgerechtigden worden in Rotterdam namelijk regelmatig door de UWV ingezet om afval te ruimen, maar Bruijn stelde dat “niemand gedwongen wordt om bij de Roteb papier te prikken, iedereen heeft een keuze.” Dat leverde heftige protesten op vanuit de zaal, waar mensen een heel andere ervaring met het UWV hadden. De Kleijn speelde hier handig op in door te stellen dat van de 37.000 Rotterdamse werklozen zeker de helft überhaupt niet in staat is om te werken. “Van hen mag je dus ook niet te veel verwachten,” aldus de SP’er. Applaus!
Maarten Struijvenberg zat er ondertussen lachend bij. Welke rechts-populistische slogan hij ook van stal haalde – over tegenprestaties die geleverd moesten worden om fraude en misbruik te ontmoedigen, over een quotum voor Oost- en Midden-Europeanen in Rotterdam – het kon allemaal niet bepaald op verhit commentaar rekenen. Kent u dat spreekwoord over twee vechtende honden? Als dit debat een graadmeter was voor de aankomende raadsverkiezingen, dan ziet het er voor de Leefbaren rooskleurig uit.
Het debat kreeg uiteindelijk enkel nog wat kleur door de bijdragen van professionals vanuit de zaal. “Een onvoorwaardelijk basisinkomen?” riep er één: “Waarom neemt u niet het eerste vliegtuig naar Havana, hebben ze nog mooie vrouwen ook!” En een ander: “Het enige verschil tussen 1940 en nu, is dat de dwangarbeid nu niet verhandelbaar is!” “Weet je wel hoe erg je stookkosten omhoog gaan als je de hele dag thuis zit?” riep een derde. “Niemand gaat voor zijn lol in de kou zitten.”
Zo bleef het debat een potje pingpong zonder uitkomst of toenadering. Hoe het nu verder moet met de almaar stijgende werkloosheid, wat werklozen voor hun uitkering moeten doen, hoe groot het probleem in Rotterdam nu eigenlijk is, het bleef allemaal onbeantwoord. Eén bezoeker vatte het debat samen als “links paternalisme en rechts revanchisme.” En daarvoor verdient niemand applaus.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures