Ga naar de inhoud

Nieuwsbeeld: Stadsontwikkeling op de schop

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: dienst Stadsontwikkeling verkeert in zwaar weer.
Bovenop een eerdere ontslagronde moeten er in het kader van gemeentelijke bezuinigingen komend halfjaar nog eens 244 banen verdwijnen. Onlangs sloeg de ondernemingsraad alarm. Kan de dienst met zoveel minder mensen de Rotterdamse bouwprojecten in goede banen blijven leiden?
tekst: Sereh Mandias

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • Tja, als je vooraf lekker ruim gaat zitten in je budgetaanvraag, houd je geld over. Overigens Stadsontwikkeling bouwde die garage niet, Stadsontwikkeling bestond toen nog niet. Dat was Gemeentewerken. De werkelijke vraag is hoe lang het nog duurt voordat het college, de raad en wij als Rotterdammers gaan inzien dat we onszelf voor de gek houden. Tot nu toe bekt het lekker als je kan zeggen dat er minder ambtenaren zijn, maar als het werk vervolgens ‘via via’ (ons kent ons…) alsnog gedaan wordt voor dubbele tarieven of meer, door mensen die verder niets met de stad hebben (behalve als adres om de factuur naartoe te sturen), zal het niet lang duren voordat de belastingbetaler zal inzien dat er helemaal niets bespaard is. Sterker nog: de zal de komende jaren nog wat extra WW en bijstand betalen naast de eerder genoemde facturen en waarschijnlijk niet geringe kosten voor de van uitbestede van werk naar werk trajecten. Goed voor de economie, maar of ik daar als belastingbetaler nou beter van wordt? Wat zou de verhouding management vs. ‘handjes’ op de werkvloer zijn voor en na de reorganisatie? Oh ja, deze baas (http://www.nieuws.nl/algemeen/20131130/Ambtenaar-verkoopt-door-Rotterdam-betaalde-software) is wel naar huis gestuurd. Helaas bespaart de gemeente hierdoor nog weinig…

 • Het Ontwikkelingsbedrijf en het ingenieursbureau van Gemeentewerken bouwden de garage samen en kregen ruzie over wie er nu eigenlijk verantwoordelijk was. Deze bedrijfsonderdelen zijn later samengevoegd tot Stadsontwikkeling. Het budget van het station, dateert nog uit die tijd en is niet opgeplust. In die tijd stond het station stil en kostte de burgers 1 miljoen per maand. RandstadRail dreigde toen met een tekort van 70 miljoen (inmiddels naar nul teruggebracht).
  Jouw verhaal klopt dus niet.
  Ik ben trots op mijn werk en trots op de projecten die wij doen. Ik kan geen project bedenken dat we de laatste twee jaar hebben laten mislukken. Ik stoor mij aan het feit dat dit nu als hoofdreden gebruikt wordt. Het ingenieursbureau is al van 1100 medewerkers terug gegaan naar 600. Ik kan niemand noemen die door deze pijnlijke reorganisatie naar huis gestuurd is. Iedereen is begeleid naar een andere baan (nog slechts 50 te gaan bij ons). In deze reorganisaties worden managers en beleidsmedewerkers naar reële proporties teruggebracht. Het is niet zo gek om daar op te korten als er minder geld is voor plannen.

 • Ik kan ze zeker niet allemaal bij naam noemen. De ingenieurs zijn hard nodig om riolen, kademuren, infrastuctuur, verlichting, metro, publieke gebouwen en waterkeringen te realiseren. Vroeger deden we alles zelf, maar we doen steeds vaker zaken in wisselwerking met marktpartijen. Met name onze kennis is uniek. Daar waar de markt de kennis niet heeft, of waar we de markt moeten aansturen, doen wij het zelf. Het Havenbedrijf bijvoorbeeld dacht ooit dat de markt het beter kon, maar is op de grotere werken (kades voor zeeschepen bijvoorbeeld) daar toch weer op terug gekomen.

 • Mag ik de discussie een draai geven. In de media spreekt de OR namens ons. Ik herken mij daar niet in. Nu ben ik daar eens wat dieper in gedoken. De mevrouw die ons vertegenwoordigd blijkt al vier jaar geen werk meer te doen. Ze is vrijgesteld van werk om de hele dag ondernemingsraad te zijn. Die heeft geen belang bij een snelle oplossing!
  Onderstaande link is de moeite waard om eens af te luisteren http://www.rijnmond.nl/nieuws/06-11-2013/244-extra-banen-weg-bij-gemeente-rotterdam
  Luister naar het audio deel. Midden in het interview vraagt de interviewer aan deze mevrouw ‘Wat doet Stadsontwikkeling eigenlijk’ ? Tel voor de grap eens hoe vaak de mevrouw ‘uhhh’ zegt. Daarna komt ze met het project ‘Museumpark’. Nou dat was inderdaad 6 jaar geleden, toen ze voor het laatst een project van dichtbij gezien heeft en dat is nu net het project waar we niet trots op zijn!
  Mag ik ajb vertegenwoordigd worden door mensen die gewoon van de werkvloer komen!

 • Stadsontwikkeling was ooit 3.000 medewerkers groot en bouwde in die tijd de Museumparkgarage. Gelijk daarna is de werkwijze rond projecten vernieuwd, zijn dubbels eruit gehaald en wordt meer op resultaat gestuurd. Met die nieuwe werkwijze bouwt Stadsontwikkeling met 40% minder mensen de Kruispleingarage en een Centraal Station (beide projecten houden geld over). Ook worden gedurfde projecten als Hart van Zuid opgezet en werkelijkheid.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures