Ga naar de inhoud

Nieuwsbeeld: World Port (!), World City (?)

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: Rotterdam World Port (!), World City (?)
Rotterdam is zélf als nieuwsonderwerp ontdekt door zowel binnen- als buitenlandse media. De Volkskrant, Trouw, de BBC en recente documentaires besteden aandacht aan het nieuwe Rotterdamse zelfbewustzijn. Het gaat over een stad van kleinschaligheid, subculturen, innovatief gebruik van leegstand en een sfeer waar veel mogelijk is. In al deze uitlatingen wordt de haven hooguit plichtmatig genoemd.
Toch is de slogan van de stad World Port, World City. Rotterdam heeft een World Port. Dat is, met top noteringen in de diverse havenlijstjes, evident. Maar is een stad die inmiddels kilometers is verwijderd van een ‘World Port’ wel automatisch een ‘World City’? En in hoeverre doet het imago van havenstad eer aan wat de stad op dit moment aantrekkelijk maakt?
Tekst: Bart van der Zande

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Goed punt. Rotterdam zou eigenlijk de haven van Amsterdam moeten hebben, dat zou meer recht doen aan de verhoudingen.

  En inderdaad deel 2, Rotterdam doet veel dingen momenteel juist klein en lokaal, en de haven is juist groot en mondiaal.

 • Geboren en getogen in Rotterdam, maar om heel eerlijk te zijn vind ik het geen stad. Veel mensen zeggen dat Rotterdam de enige echte stad is in Nederland, en dat terwijl het incestueus klein is! Het enige wat ook maar enigzins in de buurt komt van een stad hier is Amsterdam en zelfs dat is niet echt groot.

  Maar misschien is het ook een gebrek aan een echte sfeer hier. In het artikel over Berlijn dat hier gepost is komt dat mooi naar voren. Berlijn is een intellectueel bolwerk, Rotterdam een arbeidersstad. Alhoewel er van alles en nog wat gebeurt hier, blijft de sfeer nog heel bekrompen, desondanks haar multiculturele samenleving, lijkt Rotterdam helemaal geen internationale stad te zijn. Het is voornamelijk heel Nederlands, alles wat daar niet in past moet maar naar de periferie (Zuid, West, of misschien zelfs uit de stad). Het is niet de grote dynamische plek waar verschilllende ideeen, culturen, etc bij elkaar komen (de ‘positieve interpretatie van een stad’), maar een plek dat als onveilig en immoreel wordt gezien (‘negatieve perceptie van de stad’): een strijdtoneel voor het behoud van ‘de Nederlandse identiteit’, whatever dat dan mag zijn.

  Je kunt het een beetje in de gemeenteraadsverkiezingen zien, het is kiezen tussen de PvdA die haar gentrificatieplannen wilt doorzetten door van alles af te breken en te vervangen voor leegstaande koopwoningen (zie Crooswijk) of Leefbaar Rotterdam die ‘meneer PVV-light’ (om de man zelf te citeren) als lijsttrekker hebben. Beiden niet echt aanmoedigend voor het idee ‘wereldstad’…

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam