Ga naar de inhoud

Onze spion op het stadhuis: week 44

Onze spion - week 44
Onze spion – week 44

Mark de Boer is onze spion op het stadhuis. Iedere vrijdag bespreekt hij de meest (sfeer)bepalende onderwerpen vanuit het epicentrum van de Rotterdamse politiek. Ditmaal was het de week waarin een klokkenluider werd ontslagen, de sfeer binnen D66 om te snijden was en politiek er letterlijk met de paplepel werd ingegoten.

Klokkenluider ontslagen

De klokkenluider die de misstanden in de Rotterdamse moskee-internaten aankaartte, kreeg afgelopen woensdag zijn ontslagbrief op de deurmat. Hij zit nu zonder recht op een uitkering thuis. De ambtenaar wordt ernstig plichtsverzuim verweten, omdat hij vertrouwelijke informatie lekte (onder andere door het maken van geluidsopnamen) over de brandveiligheid van internaten en het gebrek aan toezicht.
Het ontslag kwam niet geheel onverwacht, maar bezorgde toch een hoop reuring op het stadhuis. Oppositiepartijen Leefbaar Rotterdam, SP en ChristenUnie-SGP willen zo snel mogelijk een debat met verantwoordelijk wethouder Richard Moti. Als het aan deze partijen ligt wordt het ontslag per direct teruggedraaid. Volgens Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) zijn dankzij de ambtenaar dingen aan het licht gekomen die totaal niet deugden. Misschien waren we er anders wel nooit achter gekomen? Leo de Kleijn (SP) is bang dat door het ontslag een angstcultuur onstaat binnen de gemeente Rotterdam, waardoor kritische ambtenaren wel twee keer nadenken voordat ze misstanden aankaarten. Volgens Setkin Sies (ChristenUnie-SGP) had de moskee-internaat affaire juist een moment moeten zijn om de integriteit binnen de organisatie onder de loep te nemen: hoe komt het bijvoorbeeld dat deze ambtenaar geen andere uitweg zag?
De klokkenluider werd ontslagen nadat hij twee weken geleden een schikkingsvoorstel van de gemeente afwees: twee jaar WW-uitkering maar wel verplicht zijn mond over de internaten houden. De ambtenaar kon dit niet over zijn hart krijgen en gaat in hoger beroep.
De ophef komt voor de kersverse PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus op een ongelukkig moment. Een aantal weken geleden overwoog hij namelijk nog om zich in het geheel niet voor het lijsttrekkerschap te kandideren, omdat hij als verantwoordelijk wethouder te veel beschadigd zou zijn door de affaire met de moskee-internaten. En net nu hij twee dagen lijsttrekker is werd de ambtenaar ontslagen. Het is voor de PvdA’er niet te hopen dat het dossier hem gaat achtervolgen.

Gespannen sfeer bij D66

Vanmorgen pakte Mark Hoogstad van het Rotterdams Dagblad groots uit met de uitgelekte kandidatenlijst van D66. Een omstreden lijst, want naast lijstrekker Salima Belhaj is geen enkele fractiegenoot op een verkiesbare plaats gezet. Enthousiast ondernemer Jos Verveen en financieel specialist Jan Schonk bungelen ergens onderaan de lijst, tot grote verbazing van veel leden.
Dat de lijst zou uitlekken was overigens geen verrassing: de sfeer binnen de fractie zou al langer om te snijden zijn. Om een stilstand te voorkomen en om schoon schip te maken wordt Belhaj op de kandidatenlijst nu omringt door gelijkgestemden.
Op social media nemen collega-raadsleden het op voor Schonk en Verveen, volgens vele zeer kundige politici:

Zeer jong talent

Wie denkt dat politiek iets is voor grijze gepensioneerde mannen heeft waarschijnlijk nog nooit een bezoek gebracht aan het Rotterdamse stadhuis. Op dit moment doet het CDA een verwoede poging om de boel te verjongen. Begin deze maand werd de 24-jarige Ruben Mink aangewezen als plaatsvervanger van vertrekkend raadslid Wubbo Tempel. Hij werd daarmee het jongste raadslid van Rotterdam. En afgelopen week voegde collega CDA’er Nelleke Weltevrede een extra dimensie toe aan ‘verjonging in de politiek’. Oordeelt u zelf:

Rotterdamse politici v/d week

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

    • Politiek

    Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

  • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

    • Politiek

    Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

  • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

    • Politiek

    De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

    Venue: Kunstinstituut Melly
    Datum:
  • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

    Venue: De leeszaal
    Datum:
  • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

    Venue: BlueCity
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam