Ga naar de inhoud

Onze spion op het stadhuis: week 44

Onze spion - week 44
Onze spion – week 44

Mark de Boer is onze spion op het stadhuis. Iedere vrijdag bespreekt hij de meest (sfeer)bepalende onderwerpen vanuit het epicentrum van de Rotterdamse politiek. Ditmaal was het de week waarin een klokkenluider werd ontslagen, de sfeer binnen D66 om te snijden was en politiek er letterlijk met de paplepel werd ingegoten.

Klokkenluider ontslagen

De klokkenluider die de misstanden in de Rotterdamse moskee-internaten aankaartte, kreeg afgelopen woensdag zijn ontslagbrief op de deurmat. Hij zit nu zonder recht op een uitkering thuis. De ambtenaar wordt ernstig plichtsverzuim verweten, omdat hij vertrouwelijke informatie lekte (onder andere door het maken van geluidsopnamen) over de brandveiligheid van internaten en het gebrek aan toezicht.
Het ontslag kwam niet geheel onverwacht, maar bezorgde toch een hoop reuring op het stadhuis. Oppositiepartijen Leefbaar Rotterdam, SP en ChristenUnie-SGP willen zo snel mogelijk een debat met verantwoordelijk wethouder Richard Moti. Als het aan deze partijen ligt wordt het ontslag per direct teruggedraaid. Volgens Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) zijn dankzij de ambtenaar dingen aan het licht gekomen die totaal niet deugden. Misschien waren we er anders wel nooit achter gekomen? Leo de Kleijn (SP) is bang dat door het ontslag een angstcultuur onstaat binnen de gemeente Rotterdam, waardoor kritische ambtenaren wel twee keer nadenken voordat ze misstanden aankaarten. Volgens Setkin Sies (ChristenUnie-SGP) had de moskee-internaat affaire juist een moment moeten zijn om de integriteit binnen de organisatie onder de loep te nemen: hoe komt het bijvoorbeeld dat deze ambtenaar geen andere uitweg zag?
De klokkenluider werd ontslagen nadat hij twee weken geleden een schikkingsvoorstel van de gemeente afwees: twee jaar WW-uitkering maar wel verplicht zijn mond over de internaten houden. De ambtenaar kon dit niet over zijn hart krijgen en gaat in hoger beroep.
De ophef komt voor de kersverse PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus op een ongelukkig moment. Een aantal weken geleden overwoog hij namelijk nog om zich in het geheel niet voor het lijsttrekkerschap te kandideren, omdat hij als verantwoordelijk wethouder te veel beschadigd zou zijn door de affaire met de moskee-internaten. En net nu hij twee dagen lijsttrekker is werd de ambtenaar ontslagen. Het is voor de PvdA’er niet te hopen dat het dossier hem gaat achtervolgen.

Gespannen sfeer bij D66

Vanmorgen pakte Mark Hoogstad van het Rotterdams Dagblad groots uit met de uitgelekte kandidatenlijst van D66. Een omstreden lijst, want naast lijstrekker Salima Belhaj is geen enkele fractiegenoot op een verkiesbare plaats gezet. Enthousiast ondernemer Jos Verveen en financieel specialist Jan Schonk bungelen ergens onderaan de lijst, tot grote verbazing van veel leden.
Dat de lijst zou uitlekken was overigens geen verrassing: de sfeer binnen de fractie zou al langer om te snijden zijn. Om een stilstand te voorkomen en om schoon schip te maken wordt Belhaj op de kandidatenlijst nu omringt door gelijkgestemden.
Op social media nemen collega-raadsleden het op voor Schonk en Verveen, volgens vele zeer kundige politici:

Zeer jong talent

Wie denkt dat politiek iets is voor grijze gepensioneerde mannen heeft waarschijnlijk nog nooit een bezoek gebracht aan het Rotterdamse stadhuis. Op dit moment doet het CDA een verwoede poging om de boel te verjongen. Begin deze maand werd de 24-jarige Ruben Mink aangewezen als plaatsvervanger van vertrekkend raadslid Wubbo Tempel. Hij werd daarmee het jongste raadslid van Rotterdam. En afgelopen week voegde collega CDA’er Nelleke Weltevrede een extra dimensie toe aan ‘verjonging in de politiek’. Oordeelt u zelf:

Rotterdamse politici v/d week

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures