Ga naar de inhoud

Onze spion op het stadhuis: week 45

Onze spion - week 45
Onze spion – week 45

Mark de Boer is onze spion op het stadhuis. Iedere vrijdag bespreekt hij de meest (sfeer)bepalende onderwerpen vanuit het epicentrum van de Rotterdamse politiek. Deze week waren de Algemene Politieke Beschouwingen allesbepalend.

Tijdens de jaarlijks terugkerende Algemene Politieke Beschouwingen (APB) debatteert de gemeenteraad over de begroting van het komende jaar. Oftewel: hoeveel gaan we waaraan uitgeven en waarom? Gisteren was de eerste dag van deze tweedaagse marathonzitting, waarin alle politieke partijen het podium kregen voor hun beschouwing op het voorgenomen beleid. Hoewel een begroting over het algemeen op voorhand al kan rekenen op steun van de coalitie (en daarmee op een meerderheid in de raad), zijn de APB alles behalve saai. Ze staan garant voor vuurwerk in de raadszaal, waar de politici in heuse kemphanengevechten verwoede pogingen doen om wijzigingen aan te brengen in het beleid. Niet om één of ander politiek spelletje te spelen, maar vanuit een oprechte bevlogenheid om de stad mooier, veiliger of socialer te maken.

Geen zuur verhaal van de oppositie

Natuurlijk wordt het in de begroting van 2014 voorgestelde beleid niet door iedereen gedeeld. De verleiding was voor de oppositiepartijen dan ook groot om bij de APB van dit jaar opnieuw met een zuur verhaal te komen. Door erop te hameren dat het beleid van het stadsbestuur niet deugd. Gekscherend gezegd konden de bijdragen van vorige jaren gewoon weer tevoorschijn worden getoverd: aan de koers van het stadsbestuur is in wezen weinig veranderd.
Maar dat gebeurde nauwelijks. Vrijwel alle partijen spraken juist hun waardering uit voor het stadsbestuur, dat de buitengewoon moeilijke opgave heeft om blijvend te investeren in de stad en tegelijkertijd fors te bezuinigen om de financiën weer onder controle te krijgen. Het zijn immers economisch lastige tijden. En ja, velen hadden liever andere beleidskeuzes gemaakt, maar daar is nu weinig meer aan te doen. Op naar de verkiezingen, zeg maar.

Wel een helder tegengeluid

Geen zuur verhaal dus vanuit de oppositie, maar natuurlijk wel een helder tegengeluid. Zo nam de SP het op voor de minderbedeelden in de stad, zette GroenLinks zich in voor de luchtkwaliteit en een heuse milieuzone (wat leidde tot een stevige discussie met de VVD) en hamerde Leefbaar Rotterdam op het belang van veiligheid en zette haar onophoudelijke pleidooi voor lastenverlaging voort. Ook benadrukte de grootste oppositiepartij dat Rotterdam grote problemen kent met Midden- en Oost-Europeaanse immigranten. Deze opmerking stuitte overigens op veel weerstand vanuit gemeenteraad.
De ChristenUnie-SGP viel tijdens haar bijdrage een unicum ten deel. De partij gebruikte haar spreektijd namelijk om aan eenieder (zowel binnen als buiten de gemeenteraad) die werkt aan een mooiere stad ruimhartig complimenten uit te delen. Aan de hand daarvan schetste de partij haar langetermijnvisie op de stad. Deze bijdrage kon na afloop rekenen op tromgeroffel (applaus) vanuit de raad, uniek tijdens een begrotingsbehandeling.

De coalitie

De Rotterdamse coalitiepartijen ondersteunden geheel naar verwachting de voorliggende begroting en benoemden in hun bijdrage elementen hieruit die voor hen van groot belang zijn. Zo hield de PvdA een pleidooi voor werkgelegenheid en het creëren van voldoende stageplaatsen, de VVD voor een efficiëntere overheid, het CDA voor ouderen, jongeren en gezinnen en de D66 benadrukte juist het belang van initiatieven in de stad en de ruimte die we daaraan als gemeente zouden moeten bieden.
Al met al leverde de APB 80 moties en 13 amendementen op, met daarin concrete voorstellen om het beleid een (iets) andere richting op te sturen. Hier een overzicht van al deze voorstellen, volgende week hierover meer.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam