Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Met nog ruim vier maanden tot de verkiezingen, is de eerste beschuldiging van racisme alweer geuit. Daar gaan we weer. Zou een oproep tot een fatsoenlijk debat vruchteloos zijn?

Islamitische Rotterdammer
Islamitische Rotterdammer

Slingers! Balonnen! Fanfare! Met nog 133 dagen te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen is het r-woord namelijk alweer gevallen. Aanleiding was dit opiniestuk van de campagneleider van Leefbaar Rotterdam Ronald Buijt over de Nederlandse politie, die donkere of getinte personen vaker aan zou houden dan blanke Nederlanders. GroenLinks-man Arno Bonte stelde hierop in het Rotterdams Dagblad dat Buijt ‘een bijna racistische bijdrage’ schreef. Bijna hè, Arno moet nog een beetje in vorm komen, maar de prijs voor de Eerste Racismebeschuldiging van deze verkiezingscampagne kan ontegenzeggelijk uitgereikt worden aan GroenLinks’ tweede man. Natuurlijk reageerde Buijt hierop als door de bijen gestoken. ‘Opportunist’, beet hij Bonte nog in hetzelfde RD-artikeltje toe.
Een hele diepe zucht. Dat was mijn eerste reactie toen ik bovenstaande minirel las. Daar gaan we weer. Nu Leefbaar ‘bijna racistisch’ is genoemd, zal de beschuldiging dat de PvdA een Turkenclub is vast niet lang uitblijven. D66 zal weggezet worden als pluchegeil, het CDA als een stel provinciale christenhonden, GroenLinks bestaat uit een opportunistische milieumaffia. En dan kan het Grote Bangmaken beginnen. Zorg dat de PvdA niet de grootste wordt, want met hen wordt Rotterdam een islamofascistisch shariakalifaat! Zorg dat Leefbaar niet de grootste wordt, want met hen wordt Rotterdam een xenofobisch-racistisch nazi-stadje!
Alsof het onmogelijk is om naar aanleiding van het opiniestuk van Ronald Buijt een debat op de inhoud te voeren. Zo legitimeert hij het vaker aanhouden van donkere of getinte jonge jongens uit de stelling dat de criminaliteitscijfers onder hen hoger zijn. Daarbij gaat hij echter voorbij aan de jongeren die onterecht aangehouden worden. Hoeveel zijn dat er? Wat is daar de impact van? Uit deze door een oma aan de Volkskrant ingezonden brief  – die enkele dagen geleden viral ging – blijkt dat constant onterecht aangehouden worden wel degelijk nare gevolgen kan hebben. Dáár had Arno Bonte in zijn reactie ook naar kunnen verwijzen. En Ronald Buijt had er vervolgens op kunnen wijzen dat Bonte de oververtegenwoordiging van Antilliaanse en Marokkaanse jongeren onbenoemd laat. Hoe kan dat en wat gaan we er aan doen? Maar nee. Racist! Opportunist!
Zou het vruchteloos zijn, een oproep tot een fatsoenlijk debat in aanloop naar de verkiezingen? Zouden na meer dan tien jaar eindelijk weer eens andere thema’s dan veiligheid en immigratie de campagnes kunnen beheersen? Zullen de politici nu eens beseffen dat leiderschap naast het inspelen op de onderbuik ook het inspireren van het hart en het overtuigen van het hoofd betekent? Soms hoop ik het, zeker als ik me besef dat er in de Rotterdamse raad maar twee partijen zitten die werkelijk baat hebben bij aanwakkeren van angst voor de ander: PvdA en Leefbaar. Als ik besef dat er in de raad zes (!) partijen zitten die bij uitstek profiteren van een debat boven de onderbuik.
Maar toen zag ik wie ditmaal als eerste het r-woord in de strijd gooide. En slaakte ik een hele diepe zucht.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

versbeton 1175

Ties Joosten

Ties Joosten (1984) woonde in Leuth, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam voordat hij Rotterdam kwam ontdekken. Hij studeerde Geschiedenis en Journalistiek, was adjunct-hoofdredacteur bij Vers Beton.

Profiel-pagina