Ga naar de inhoud

Recycle-Ted: het boek kan definitief dicht

De Beste Stuurlui bespreken het wel en wee van de Rotterdamse actualiteit vanaf de wal. Deze week staat Vincent Cardinaal aan het roer. Het is mooi geweest met ‘partygoeroe’ Ted Langenbach, vindt hij. Na zijn biografie kan het boek definitief dicht. 

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013

In zijn dagelijkse voetnoot in de Volkskrant beschreef Arnon Grunberg onlangs een ontmoeting met Pierre Bokma. Hij tekende daarbij een grove, maar daarom niet minder vermakelijke uitspraak van de acteur op. ‘In haar mond zou ik nooit willen klaarkomen’, zei hij terwijl hij naar een vrouw aan de bar wees, ‘hooguit huilend’. Het waren deze woorden die mij te binnen schoten toen ik de cover bekeek van de biografie van Ted Langenbach, die in december verschijnt. Dat eeuwige hoedje, die baard, die naam zelfs – het is mooi geweest.
Voor wie onder een steen heeft gelegen: Ted Langenbach is sinds jaar en dag het ‘gezicht’ van het Rotterdamse nachtleven. Deze vijftiger, die zich er op laat voorstaan ‘partygoeroe’ genoemd te worden, heeft zijn sporen in het verleden dan ook heus wel verdiend. Wie rond de eeuwwisseling in Nederland écht wilde uitgaan, die moest naar Rotterdam. Ted en zijn Now & Wow (eerder MTC) hadden de vinger genadeloos aan de pols van de tijd.
Maar dat was toen. Tegenwoordig beperkt Ted zich noodgedwongen tot herhaaloefeningen. Nog een Now & Wow-feestje hier en onlangs zelfs een MTC’tje daar. Zelf trekt Recycle-Ted iedere ochtend zijn kostuum aan en maakt zijn ronde door de stad. Een man met een leren Run DMC-hoedje, op een lowrider.
En nu is er dus een boek. De presentatie is in een bordeel. Kinky, hoor. Probleem is dat wie een biografie uitbrengt niets minder zegt dan: ‘lees nog één keer mijn verhaal, klap het daarna dicht en zet het in de kast.’ De mens als onderdeel van een archief.
Daarmee is de rol van Ted uitgespeeld. Prima situatie, niets meer aan veranderen. Jonge generaties zijn al lang bezig om het nachtleven van de stad naar hun zin in te richten. Zij hebben lak aan het verleden, en schijt aan partygoeroes. En zo hoort het.
Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in de Metro besproken.

Al 33 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam heeft in hiphop haar hart gevonden

  • Kunst en Cultuur

  Stijgende temperaturen, een smeltend ontwakende stad, zoemende terrassen en de muziek van Winne in je oor. ‘Zomerdier’ Jonasz Dekkers heeft de lente in zijn bol. Lees zijn ode aan hiphop en aan Rotterdam in de zomer.

 • Ctrl-P kan niet op tegen het ambacht van de drukkerij

  • Kunst en Cultuur

  Rotterdam is een uitgesproken grafische stad, met street art op de muren en postercampagnes in de straat. Maar wie zet dat eigenlijk allemaal op papier? Abe Minnema ging op zoek naar het verhulde ambacht van de drukkerij.

 • Rotterdam wijkt af – laten we dat zo houden

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de Boekenweek buigt dichter en publicist Frank Keizer zich in dit essay over de literaire en culturele staat van de stad. En die is deplorabel, volgens Keizer.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures