Ga naar de inhoud

Zuid wil meer, Noord wil er niet onder

Op uitnodiging van bewonersorganisatie Oud-Charlois en deelgemeente Charlois waren een aantal politieke partijen afgelopen maandag aanwezig bij het bewonersoverleg om de bewoners op Zuid te vertellen wat ze met het Nationaal Plan Rotterdam Zuid willen na de verkiezingen. Namens Vers Beton waren journaliste Myrta Otten en fotograaf Victor Wollaert daarbij aanwezig.


“Noord en Zuid, altijd al gedonder. Zuid wil meer, en Noord wil er niet onder. Zuid die kwam roven, Zuid die kwam stelen. Noord die kan niets, dan mooie jongens spelen.” Dit liedje komt uit musical In De Soete Suikerbol van het Hofpleintheater, maar het lijkt af en toe aardig van toepassing op de relatie tussen Rotterdam-Zuid, de Coolsingel en het Nationaal Plan Rotterdam Zuid (NPRZ). De voorzitter van de bewonersorganisatie Oud-Charlois, Chris Oskam, zit er in ieder geval graag bovenop, zo zegt hij zelf voorafgaand aan de bijeenkomst. “Eerst was er het Pact op Zuid, toen de Vogelaarwijken. Die programma’s zijn allemaal een stille dood gestorven. We willen niet dat dat met het NPRZ ook gebeurd.” Hij is er vanavond maar druk mee. “Effe kijken wie van de politieke partijen er nu is hoor. Ik moet ze namelijk aankondigen”, zegt hij, en beent weg. “Bent u van D66?” hoor ik ‘m vragen aan de fractievoorzitter van GroenLinks in IJsselmonde Harm de Oude, terwijl Salima Belhaj van D66 achter hem haar jas ophangt.

Halfvol of halfleeg

“Mag u ik verzoeken plaats te nemen?” Als een volleerd spreekstalmeester nodigt Oskam om half 8 precies de aanwezig uit om plaats te nemen in de halve cirkel stoelen voor het podium. Met een gespannen bravoure introduceert de voorzitter van de avond het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Door de crisis gebeurt er veel minder dan beloofd en dat is “best hartstikke jammer.” Hij hoopt daarom dat ze, ook nadat de deelgemeentes verdwijnen, met het programma verder kunnen. “We gaan ermee aan de slag!”
Na de voorzitter presenteert Theo Coşkun, bestuurder namens de SP in Charlois, de resultaten van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Helaas wil zijn computer niet meewerken en dus kunnen de ietwat treurige statistieken niet opgevrolijkt worden met foto’s van hoe mooi het wel niet is op Zuid. Hij zou best een nieuwe computer willen, maar dat zit er niet in nu zijn functie per 19 maart 2014 verdwijnt. De zaal moet het doen met een betoog(je) dat het glas niet half leeg maar half vol is, terwijl er een beetje hulpeloos met kopietjes van foto’s wordt gewapperd. D66-lijsstrekker Belhaj lijkt haar lachen niet te kunnen inhouden. Tijd voor pauze.

Geen speciale behandeling meer

Na de pauze mogen de politici dan eindelijk doen waar ze voor gekomen zijn, namelijk (stiekem) campagne voeren. Belhaj mag, een tikkeltje seksistisch, van voorzitter Oskam beginnen. Ze stelt dat ze geen onderscheid meer wil maken tussen Noord en Zuid. Volgens haar heeft Zuid te vaak geld gekregen door negatieve aandacht te zoeken en problemen te benadrukken, terwijl het beter is om creatieve wilskrachtige mensen te steunen. Door hun initiatieven van onderop te steunen wil D66 alle wijken, dus ook Zuid, beter maken, besluit Belhaj.
Ook Leo de Kleijn van de SP zegt af te willen van het onderscheid tussen Noord en Zuid. Hij wil aandacht voor alle achterstandswijken, of die nu op Zuid of in Delfshaven liggen. En hoe die aandacht dan heet, Nationaal Plan Rotterdam Zuid of iets anders, dat doet er volgens hem niet toe. Als er maar geld en investeringen in de goede initiatieven wordt gestoken.
Volgens GroenLinks-man Harm de Oude, geboren en getogen in Charlois maar tegenwoordig wonend in IJsselmonde, zegt het programma NPRZ zelfs actieve bewoners op Zuid niets. Belangrijker dan programma’s als NPRZ is volgens hem erkenning voor lokale initiatieven en zorgen dat die initiatieven geen last hebben van de overheid.
Tot slot is namens Leefbaar Rotterdam Nico van Setten, deelraadslid in Charlois, aan de beurt. Leefbaar heeft “Marco Pastors aan het programma geofferd” en staat uiteraard honderd procent achter het programma, aldus Van Setten. “Je moeten negatieve dingen benoemen, want waar moet je anders voor strijden?” zegt hij.

We gaan nog niet naar huis

Om half 10 is het dan eindelijk de beurt aan de bewoners om hun zegje doen en vragen te stellen aan de politici. De eerste vragen gaan nog over het NPRZ (“Waar is het geld gebleven?” vraagt de penningmeester van de bewonersorganisatie), maar al snel zitten de vier politici op het podium zeer uiteenlopende vragen te beantwoorden. Horen politici wel thuis in de gebiedscommissie? Welke rol zien de partijen weggelegd voor de professional? Wat doen de partijen voor de kleine ondernemer? En waarom is betaald parkeren bij het Zuidplein zo duur?
De klok nadert 10 uur (we hebben er al 2,5 uur op zitten) en de voorzitter onderbreekt de bewoners met de vraag wie er naar al naar huis wil. Ik zie een aantal politici schuiven op hun stoel, maar als gevraagd wordt wie er al naar huis wil, gaat alleen mijn hand omhoog. Zuid wil meer, en Noord (lees: de Coolsingel) wil er niet onder.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures