Rotterdam is vandaag goed vertegenwoordigd op Twitter, want De Correspondent heeft flink uitgepakt over het Rotterdamse oliebedrijf Vitol. In een notendop: het is in Nederland na Shell het bedrijf met de meeste omzet, maar echt kennen doen we het niet.
Nouja, niet echt: er bleken al heel wat verhalen de ronde te doen die wat meer nuance geven dan het Correspondent-verhaal. Daarom in een vogelvlucht de beste alternatieve bronnen voor de échte Vitol-fans:
- Vitol, wie is deze grote onbekende reus uit Rotterdam? (Elsevier)
- Logistiek en krediet maken Vitol ijzersterk (NRC, abonnement nodig)
- ‘Wij kloppen ons niet graag op de borst’ (Volkskrant)
- Vitol trades Iranian fuel oil, skirting sanctions (Reuters)
- Zoekopdracht naar “vitol” heeft 36 resultaten opgeleverd (Quote)
- 1-30 van 76 artikelen (FD.nl, registratie verplicht)
- Meeting the energy needs of a rapidly changing world (Vitol, pdf-alert, pr-alert)
Al 4 reacties — discussieer mee!
Maw. Mensen op de grachtengordel ontdekken dat er hele grote internationale bedrijven in Rotterdam zijn. Doh.
Meer Rotterdams nieuws over Vitol: de olieterminal die er ‘MOET’ en zal komen, ondanks rapporten over enorme stankoverlast e.d.
https://decorrespondent.nl/399/de-russisch-nederlandse-oliedeal-die-er-moet-en-zal-komen/11249007-55b835c3
Leuk, maar al die artikelen worden al genoemd / gelinkt in het artikel van De Correspondent.
Goed punt. Ik was die Quote-link nog vergeten.
Ik vind het inhoudelijk trouwens nogal een storm in een glas water. Voor mijn gevoel wilde de correspondent in kwestie iets te graag een verhaal met een bepaalde insteek schrijven. De incidenten die genoemd worden – hoe kwalijk die ook op zichzelf zijn, mits waar – kun je voor vrijwel elk mondiaal opererende bedrijf met een omzet van boven een miljard vinden.
Ik schrijf voor mijn werk veel over olie en gas, en veel bronnen bevinden zich nu eenmaal in gebieden met een discutabel bewind. Kleine kans dat je daar met schone handen zaken mee kan doen. Da’s ten dele de verantwoordelijkheid van het bedrijf in kwestie, maar ook van ons als maatschappij die olie en gas wil blijven consumeren.
Voor mijn gevoel heeft de correspondent het vooral heel slim in de markt gezet, en is er geen sprake van een écht groot verhaal. Dat too big to fail, dat is gewoon marktwerking, de wereld overleeft het heus wel als Vitol omvalt.