Ga naar de inhoud

Baroeg presenteert: de 6,66 meest duistere Rotterdamse platen

Als de kerstperiode één existentieel probleem met zich meebrengt, dan is het wel de verschrikkelijke muziek die ermee verbonden is. Met z’n allen voor de boom met Sky Radio op de achtergrond, pais en vree in majeure akkoorden en driestemmige vocalen, gezellig met de familie zingen bij het harmonium: de kersttijd is een auditieve lijdensweg die zijn weerga niet kent.

Foto’s: Annabel Storm

Gelukkig heeft Rotterdam met Baroeg één van de beste en meest stabiele metalpodia van Nederland, en als er ergens een vat duisternis open getrokken kan worden, dan is het daar wel. Speciaal voor De Donkere Dagen van Vers Beton heeft artistiek leider en programmeur Leon van Rijnsbergen daarom de 6,66 meest duistere platen van Rotterdamse bodem geselecteerd.
Ons advies: volume op stand Inferno, en het Mariah Carey-minnend bezoek is zó het huis uit. Succes gegarandeerd!

1: Asrai – All Seems so Hollow

Het van oorsprong Schiedamse Asrai is de band rond de eeneiige tweelingzussen Karin en Margriet en maakt emotionele gothic rock. Op hun nieuwste EP Between Dreams and Destiny staan vijf donkere, melodieuze tracks die zowel de oldschool wave goth-liefhebbers als het jongere gothic metal -publiek aanspreekt. Op zaterdag 25 januari speelt de band in Baroeg!

2: Bong-Ra vs Igorrr – Pallbearer

Bong-Ra, Neerlands bekendste breakcore-producer, verwisselde enkele jaren geleden Utrecht voor Rotterdam. Hier zit hij op zijn plek, want Rotterdam is ook de thuishaven van het roemruchte drum ’n bass-, breakcore- en hardcorelabel PRSPCT. Op dit label bracht Bong-Ra samen met Igorrr de EP Tombs / Pallbearer uit. Hou je zowel van duistere metal à la Dimmu Borgir als van ratelende snares en knallende kicks, dan is dit dé plaat voor jou!

3: Cenobites – Bloodstains

Psychobilly is een mix van horror punk en rockabilly, en het Rotterdamse Cenobites is een band die deze stijl perfect uitvoert. Sterker nog, de band behoort tot de bekendste psychobilly-bands van Nederland. Kom dus op zaterdag 18 januari naar Baroeg om de band te zien in het voorprogramma van Demented Are Go! Wij beloven een even duistere als gezellige avond 😉
http://www.youtube.com/watch?v=Gn31lfVk4K0

4: Officium Triste – The Wounded and the Dying

De doom- en deathmetalband Officium Triste, sinds jaar en dag gevestigd in Rotterdoom, neemt in Nederland een vooraanstaande positie in. Geen enkele band in dit genre heeft zoveel succes binnen en buiten de eigen landsgrenzen. Zo heeft Officium Triste in veel landen opgetreden, waaronder Rusland, Malta, Engeland, Ierland, Spanje en Portugal. Dit jaar is het sterke vijfde album Mors Viri uitgekomen, waarop de band opnieuw bewijst een absolute aanrader te zijn voor liefhebbers van het oude werk van My Dying Bride en Anathema. Volgend jaar bestaat Officium Triste maar liefst twintig jaar, en dat wordt op zaterdag 26 april gevierd met een optreden in thuisbasis Baroeg.

5: Simón – Down in the Valley

Als je nagaat dat de sludge- en postmetalbands Cult Of Luna en AmenRa tot mijn favoriete internationale acts behoren, dan is het niet gek dat ik het Rotterdamse Simón tot mijn lokale favorieten reken. In Rotterdam heeft de band in het verleden meerdere internationale headliners van het podium gespeeld, onder andere A Storm Of Light en Minsk in Baroeg en Pelican en Torche in Waterfront. De muziek van Simón is niet alleen duister, maar ook bijzonder intens. Een absolute aanrader dus!

6: Zeitgeber – Closely Related

Speedy J is een Rotterdamse technolegende die vooral bekend werd met de hit ‘Pullover’. Zeitgeber is een alias van hem (in samenwerking met Lucy) waarmee hij de dansvloer ver achter zich laat. De ambient van Zeitgeber is beklemmend, industrieel en ligt zwaar op de maag. Dit is daarom de perfecte soundtrack voor een desolaat en platgebombardeerd Rotterdam na de derde wereldoorlog. Speedy J is overigens een vaak gedraaide artiest op het Baroeg-kantoor. Dat zou je misschien niet verwachten, maar muziek met zang leidt ons te veel af tijdens het werken 😉

6, 66, de meest duistere plaat uit Rotterdam: Hail Of Bullets – Swoop of the Falcon

Hail Of Bullets is een oldschool deathmetal all star-band met (ex-)leden van Asphyx, Gorefest, Houwitser, Pestilence en Thanatos in de gelederen. 100 procent Rotterdams is de band niet, maar met drummer en Rotterdammer Ed Warby (Gorefest) en gitarist en Barendrechter Stephan Gebédi (Thanatos) in de gelederen is de link met Rotterdam er wel degelijk. III: The Rommel Chronicles, het onlangs uitgebrachte derde album, is het beste werk tot nu toe, en de band wint er nóg meer zieltjes mee in Europa en ver daarbuiten. Niet alleen de muziek van de heren is duister, ook het belangrijkste thema dat ze behandelen in hun teksten kent weinig licht: oorlog. Hail Of Bullets heeft een duidelijke band met Baroeg. Terwijl de band in 2008 optrad tijdens Baroeg Open Air, betrad het in 2011 en 2013 ook het veel kleinere podium in Baroeg zelf.

En een cadeautje van Satan: de 6,66 van Baroeg als Spotify-playlist *

* Officium Triste staat niet op Spotify, dus krijg je er een klassieker van My Dying Bride voor in de plaats.
De Donkere Dagen

Al 5 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • God hebbe hun ziel – Begraafplaatsen in Rotterdam

  • De Donkere Dagen

  Schrijver Vincent Cardinaal is gefascineerd door begraafplaatsen. Speciaal voor De Donkere Dagen van Vers Beton ging hij met fotograaf Menno Bouma op pad. Zij trokken langs zes Rotterdamse begraafplaatsen, elk om een andere reden bijzonder.

 • Dagen bij Donker – 75 jaar uitgeven in Rotterdam

  • De Donkere Dagen

  Hilde Westerink was een jaar lang uitgeefster-in-opleiding bij een van de oudste uitgeverijen van de stad: Ad. Donker. Voor de Donkere Dagenspecial schreef ze een persoonlijk profiel van dit familiebedrijf, dat in 2013 het 75-jarig bestaan vierde.

 • De 10 meest Rotterdamse manieren om te sterven

  • De Donkere Dagen

  De dood is onvermijdelijk. Sowieso. Dus al helemáál tijdens de Donkere Dagen van Vers Beton, met haar morbide trekjes. Op de dag dat iedereen het liefst dood zou willen zijn, 1 januari, presenteert de redactie daarom een top 10 van Rotterdams sterven.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures