Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Als de kerstperiode één existentieel probleem met zich meebrengt, dan is het wel de verschrikkelijke muziek die ermee verbonden is. Met z’n allen voor de boom met Sky Radio op de achtergrond, pais en vree in majeure akkoorden en driestemmige vocalen, gezellig met de familie zingen bij het harmonium: de kersttijd is een auditieve lijdensweg die zijn weerga niet kent.

Foto’s: Annabel Storm

Gelukkig heeft Rotterdam met Baroeg één van de beste en meest stabiele metalpodia van Nederland, en als er ergens een vat duisternis open getrokken kan worden, dan is het daar wel. Speciaal voor De Donkere Dagen van Vers Beton heeft artistiek leider en programmeur Leon van Rijnsbergen daarom de 6,66 meest duistere platen van Rotterdamse bodem geselecteerd.
Ons advies: volume op stand Inferno, en het Mariah Carey-minnend bezoek is zó het huis uit. Succes gegarandeerd!

1: Asrai – All Seems so Hollow

Het van oorsprong Schiedamse Asrai is de band rond de eeneiige tweelingzussen Karin en Margriet en maakt emotionele gothic rock. Op hun nieuwste EP Between Dreams and Destiny staan vijf donkere, melodieuze tracks die zowel de oldschool wave goth-liefhebbers als het jongere gothic metal -publiek aanspreekt. Op zaterdag 25 januari speelt de band in Baroeg!

2: Bong-Ra vs Igorrr – Pallbearer

Bong-Ra, Neerlands bekendste breakcore-producer, verwisselde enkele jaren geleden Utrecht voor Rotterdam. Hier zit hij op zijn plek, want Rotterdam is ook de thuishaven van het roemruchte drum ’n bass-, breakcore- en hardcorelabel PRSPCT. Op dit label bracht Bong-Ra samen met Igorrr de EP Tombs / Pallbearer uit. Hou je zowel van duistere metal à la Dimmu Borgir als van ratelende snares en knallende kicks, dan is dit dé plaat voor jou!

3: Cenobites – Bloodstains

Psychobilly is een mix van horror punk en rockabilly, en het Rotterdamse Cenobites is een band die deze stijl perfect uitvoert. Sterker nog, de band behoort tot de bekendste psychobilly-bands van Nederland. Kom dus op zaterdag 18 januari naar Baroeg om de band te zien in het voorprogramma van Demented Are Go! Wij beloven een even duistere als gezellige avond ;-)

4: Officium Triste – The Wounded and the Dying

De doom- en deathmetalband Officium Triste, sinds jaar en dag gevestigd in Rotterdoom, neemt in Nederland een vooraanstaande positie in. Geen enkele band in dit genre heeft zoveel succes binnen en buiten de eigen landsgrenzen. Zo heeft Officium Triste in veel landen opgetreden, waaronder Rusland, Malta, Engeland, Ierland, Spanje en Portugal. Dit jaar is het sterke vijfde album Mors Viri uitgekomen, waarop de band opnieuw bewijst een absolute aanrader te zijn voor liefhebbers van het oude werk van My Dying Bride en Anathema. Volgend jaar bestaat Officium Triste maar liefst twintig jaar, en dat wordt op zaterdag 26 april gevierd met een optreden in thuisbasis Baroeg.

5: Simón – Down in the Valley

Als je nagaat dat de sludge- en postmetalbands Cult Of Luna en AmenRa tot mijn favoriete internationale acts behoren, dan is het niet gek dat ik het Rotterdamse Simón tot mijn lokale favorieten reken. In Rotterdam heeft de band in het verleden meerdere internationale headliners van het podium gespeeld, onder andere A Storm Of Light en Minsk in Baroeg en Pelican en Torche in Waterfront. De muziek van Simón is niet alleen duister, maar ook bijzonder intens. Een absolute aanrader dus!

6: Zeitgeber – Closely Related

Speedy J is een Rotterdamse technolegende die vooral bekend werd met de hit ‘Pullover’. Zeitgeber is een alias van hem (in samenwerking met Lucy) waarmee hij de dansvloer ver achter zich laat. De ambient van Zeitgeber is beklemmend, industrieel en ligt zwaar op de maag. Dit is daarom de perfecte soundtrack voor een desolaat en platgebombardeerd Rotterdam na de derde wereldoorlog. Speedy J is overigens een vaak gedraaide artiest op het Baroeg-kantoor. Dat zou je misschien niet verwachten, maar muziek met zang leidt ons te veel af tijdens het werken ;-)

6, 66, de meest duistere plaat uit Rotterdam: Hail Of Bullets – Swoop of the Falcon

Hail Of Bullets is een oldschool deathmetal all star-band met (ex-)leden van Asphyx, Gorefest, Houwitser, Pestilence en Thanatos in de gelederen. 100 procent Rotterdams is de band niet, maar met drummer en Rotterdammer Ed Warby (Gorefest) en gitarist en Barendrechter Stephan Gebédi (Thanatos) in de gelederen is de link met Rotterdam er wel degelijk. III: The Rommel Chronicles, het onlangs uitgebrachte derde album, is het beste werk tot nu toe, en de band wint er nóg meer zieltjes mee in Europa en ver daarbuiten. Niet alleen de muziek van de heren is duister, ook het belangrijkste thema dat ze behandelen in hun teksten kent weinig licht: oorlog. Hail Of Bullets heeft een duidelijke band met Baroeg. Terwijl de band in 2008 optrad tijdens Baroeg Open Air, betrad het in 2011 en 2013 ook het veel kleinere podium in Baroeg zelf.

En een cadeautje van Satan: de 6,66 van Baroeg als Spotify-playlist *

* Officium Triste staat niet op Spotify, dus krijg je er een klassieker van My Dying Bride voor in de plaats.
De Donkere Dagen

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Leon van Rijnsbergen

Leon van Rijnsbergen

Leon van Rijnsbergen is artistiek leider en programmeur bij Baroeg, het Rotterdams podium dat zich specialiseert in het hardere, alternatieve segment binnen de popmuziek. Denk hierbij aan diverse stijlen metal (bijvoorbeeld death, black, heavy, thrash, grind en folk), hardcore, punk, psychobilly, gothic, electro, new wave, industrial, breakcore en industrial hardcore.

Profiel-pagina
Annabel-Storm-portret

Annabel Storm

Annabel weet als geen ander: fotograferen is liegen. Alleen al het bepalen van kaders staat gelijk aan het ontkennen of versimpelen van de realiteit. Het is vanwege de verheerlijkende aard van fotografie dat ze het opzichtig bewerken van beelden niet schuwt. Zo maakt ze over elke geklikte foto nog talloze keuzes om bij de kern te komen. Je zou kunnen zeggen dat ze zich bezig houdt met fictieve documentaire-fotografie.

Profiel-pagina