Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui hebben hun ogen doorgaans niet in hun binnenzak. Ook hen is het opgevallen dat er het afgelopen jaar in Rotterdam wel heel veel hotels en hostels bij zijn gekomen. Een mooie ontwikkeling, maar er moet natuurlijk wel klandizie voor zijn. Bart van der Zande vraagt zich ernstig af of dit het geval is.

DBS december
DBS december

Veredelde varkensboeren of populaire toeristenstad?

Als de vraag naar varkens stijgt denkt boer Peter: ‘dit gaat lekker, ik ga de allergrootste megastal aller tijden bouwen!’. Het nadeel is dat iedere boer door heeft dat het lekker gaat. Tegen de tijd dat Peter, hangend op zijn hark, trots naar zijn megastal staat te kijken, blijkt heel Europa aan het opschalen te zijn geslagen. Met een groot overschot, lage prijzen en omvallende boerenbedrijven tot gevolg.
Een aantal jaar geleden liepen de stedelijke varianten van boer Peter door Rotterdam. De tweede stad van Nederland, en dan hebben ze slechts twee hostels en een handjevol hotels. Ze zagen hun eigen megastallen al verrijzen. Wat een unieke kans, hier gaan we mee aan de slag! Massaal kwamen er nieuwe hostels en hotels van de tekentafel rollen. Van design tot easy, van how tot hostel.
Inmiddels beginnen ze allemaal hun deuren te openen. Waar Rotterdam het lang heeft moeten doen met twee, soms drie hostels wordt dit aantal nu verdubbeld met het al reeds geopende Ani & Haakien en de nog te openen hostels op de Oude Binnenweg en de Witte de With. Verdubbelen dus.
Ook qua hotels is het offensief gestart. Aan de Westblaak is het Easyhotel geopend, rij je een stukje door dan kom je bij de Oude Haven het nieuwe CitizenM tegen. Daar liggen inmiddels 151 kamers op verse toeristen te wachten. Aan het Weena zit ineens een Holiday Inn Express, en uitkijkend over de Nieuwe Maas heeft Inntel hun aantal kamers sterk uitgebreid.
Alsof dat nog niet genoeg is voegt De Rotterdam NHow toe – met liefst 278 kamers. En dat is nog niet alles, de enorme groei aan toerisme op de Wilhelminapier rechtvaardigt meer kamers – want ook in Pakhuis Meesteren wordt een prachtig hotel gerealiseerd.
De vraag die rest ligt voor de hand. Zijn we ons aan het indekken voor een ware tyfoon aan toeristen? Struikelen we straks over in city maps weggedoken Chinezen? Of zou je, als je goed kijkt, naast al die nieuwe hotels een Peter kunnen zien. Die met zijn handen in zijn zakken en de moed in zijn schoenen naar zijn eigen megastal staat te kijken? Wie het weet mag het zeggen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

bart6

Bart van der Zande

Bart van der Zande (1988) is een Rotterdamse ondernemer die bouwt aan een duurzame toekomst. Via zijn bedrijven Impact Express en Fresh Ventures waarmee hij duurzame bedrijvigheid aanjaagt en als mede initiatiefnemer van Dus Wat Gaan Wij Doen campagnes.

Profiel-pagina