Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Een overvloed aan hotels

De Beste Stuurlui hebben hun ogen doorgaans niet in hun binnenzak. Ook hen is het opgevallen dat er het afgelopen jaar in Rotterdam wel heel veel hotels en hostels bij zijn gekomen. Een mooie ontwikkeling, maar er moet natuurlijk wel klandizie voor zijn. Bart van der Zande vraagt zich ernstig af of dit het geval is.

DBS december
DBS december

Veredelde varkensboeren of populaire toeristenstad?

Als de vraag naar varkens stijgt denkt boer Peter: ‘dit gaat lekker, ik ga de allergrootste megastal aller tijden bouwen!’. Het nadeel is dat iedere boer door heeft dat het lekker gaat. Tegen de tijd dat Peter, hangend op zijn hark, trots naar zijn megastal staat te kijken, blijkt heel Europa aan het opschalen te zijn geslagen. Met een groot overschot, lage prijzen en omvallende boerenbedrijven tot gevolg.
Een aantal jaar geleden liepen de stedelijke varianten van boer Peter door Rotterdam. De tweede stad van Nederland, en dan hebben ze slechts twee hostels en een handjevol hotels. Ze zagen hun eigen megastallen al verrijzen. Wat een unieke kans, hier gaan we mee aan de slag! Massaal kwamen er nieuwe hostels en hotels van de tekentafel rollen. Van design tot easy, van how tot hostel.
Inmiddels beginnen ze allemaal hun deuren te openen. Waar Rotterdam het lang heeft moeten doen met twee, soms drie hostels wordt dit aantal nu verdubbeld met het al reeds geopende Ani & Haakien en de nog te openen hostels op de Oude Binnenweg en de Witte de With. Verdubbelen dus.
Ook qua hotels is het offensief gestart. Aan de Westblaak is het Easyhotel geopend, rij je een stukje door dan kom je bij de Oude Haven het nieuwe CitizenM tegen. Daar liggen inmiddels 151 kamers op verse toeristen te wachten. Aan het Weena zit ineens een Holiday Inn Express, en uitkijkend over de Nieuwe Maas heeft Inntel hun aantal kamers sterk uitgebreid.
Alsof dat nog niet genoeg is voegt De Rotterdam NHow toe – met liefst 278 kamers. En dat is nog niet alles, de enorme groei aan toerisme op de Wilhelminapier rechtvaardigt meer kamers – want ook in Pakhuis Meesteren wordt een prachtig hotel gerealiseerd.
De vraag die rest ligt voor de hand. Zijn we ons aan het indekken voor een ware tyfoon aan toeristen? Struikelen we straks over in city maps weggedoken Chinezen? Of zou je, als je goed kijkt, naast al die nieuwe hotels een Peter kunnen zien. Die met zijn handen in zijn zakken en de moed in zijn schoenen naar zijn eigen megastal staat te kijken? Wie het weet mag het zeggen.

Al 31 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Dit is hoe criminele winsten via Rotterdams vastgoed worden witgewassen

  • Economie en ondernemerschap

  Onderzoek In totaal zijn er 84 offshore -bedrijven die Rotterdams vastgoed bezitten of financieren via…

 • Acht Rotterdammers om in 2023 in de gaten te houden

  • Economie en ondernemerschap

  Wie gaan er in 2023 voor ophef zorgen, een sleutelrol vervullen of met iets bijzonders…

 • Worstelen met warmtenetten

  • Economie en ondernemerschap

  Rotterdam en omgeving wil zoveel mogelijk woningen aansluiten op stadsverwarming, om zo de klimaatdoelen te…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam