Ga naar de inhoud

De Donkere Dagen van Vers Beton

De Donkere Dagen
 
Rondom Kerst en Oud & Nieuw staat Vers Beton in het teken van “de Donkere Dagen”. Twee weken lang verschijnen de vertrouwde Vers Betonrubrieken even niet, maar geven we een ode aan het donkere Rotterdam. Hoofdredacteur Eeva Liukku legt het waarom van deze special uit en licht alvast een tipje van de donkere sluier.
In 2013 is gebleken dat Rotterdam voorgoed is veranderd. We zijn tegenwoordig populair en hip, we hoeven niet meer naar Berlijn voor leuke winkels en koffiebarretjes. Zelfs de Volkskrant had het over de ‘Rotterdamse Renaissance‘. De straten zijn gefacelift en strak getrokken door de City Lounge, zelfs de lelijke maar zo vertrouwde paviljoens op de Coolsingel moeten eraan geloven.
Natuurlijk sterkt deze aandacht het altijd aanwezige chauvinisme. Maar een enkeling zucht en tobt: waar is toch dat chaotische maar creatieve mos van Rotterdam gebleven? Waar is die rauwe, ongezellige, lelijke kant van Rotterdam waar we zo van zijn gaan leren te houden? Dat wat Rotterdam cult maakte? Rotterdam is plots van iedereen: we staan in de etalage en we voelen ons naakt en bekeken.
Het donkere, geheimzinnige en private is in verdringing gekomen. Kerstversiering is geen gezellig kaarsje meer, de wijken in Rotterdam hebben er deze dagen extra straatverlichting bij. Bij aankomst op het Centraal Station schreeuwen de LED-schermen je tegemoet. Tegenwoordig moet alles zo transparant dat we geld inzamelen in een glazen huis, dat politici om de haverklap een onderzoek aan hun broek hebben, en dat we het niet erg vinden als de Amerikaanse overheid met onze mails meeleest: in 2013 is alles in de hel-verlichte openbaarheid gekomen. Het doet een beetje pijn aan onze ogen.

kerstverlichting in Pendrecht
kerstverlichting in Pendrecht

Donkere ruimtes worden létterlijk met uitsterven bedreigt. Darkrooms worden beconcurreerd door datingapps, de kloosters hebben moeite om nieuwe aanwas te krijgen en welke fotograaf heeft er eigenlijk nog een doka?
Laten we eerlijk zijn: ook de figuurlijke zelfkant van de samenleving is niet meer wat het geweest is. De criminaliteit daalt al jaren, de zwervers van Rotterdam zijn van de straat, de Keileweg is gesloten. Het korps Rotterdam-Rijnmond gaat de winter te lijf met een heus Donkere Dagen Offensief.
Een Donkere Dagen Offensief: dat vinden we inderdaad nodig. Ter behoud van de Donkere Dagen!
Terwijl het glazen huis, geforceerde gezelligheid en lichtgevende kitsch het land overheersen gaan wij de kerstdagen donker in: dat zijn de Donkere Dagen van Vers Beton. In een tijd van renaissance brengen we een ode aan de middeleeuwen. Een ode aan alles wat donker, privé, verstild, maar ook rauw, alternatief of luguber is. Een ode aan alles wat het daglicht niet kan of niet wil verdragen en voorbij gaat aan de hectiek van alle dag. Daar waar de gloeilamp en de kaars nog niet zijn verdrongen door het goedkope maar zo zielloze LED-licht.
Wist u bijvoorbeeld dat er ook in Rotterdam nog monniken wonen in spirituele toevluchtsoorden, waar men aan de waan van de dag kan ontsnappen? Of dat hét centrum van metal en alternatieve muziek in Nederland gewoon in Rotterdam staat? Daar zult u deze week achter komen. Ook serveren we op kerstavond een donker kerstverhaal van Vincent Cardinaal over een dag uit het leven van Jan Lul.
De tweede week van de Donkere Dagen wordt gekenmerkt door verval, mislukking, afscheid en terugblik. Wat waren de beroemdste faillissementen van de stad? Op 1 januari, als we ons allemaal een beetje als door een truck overreden voelen, kunt u heel toepasselijk lezen wat de mooiste manieren zijn om te sterven in Rotterdam. De Donkere Dagen worden afgesloten met de oudste uitgever van Rotterdam: jawel, what’s in a name, Willem Donker.
We wensen u fijne feestdagen en veel leesplezier in deze Donkere Dagen!

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • God hebbe hun ziel – Begraafplaatsen in Rotterdam

  • De Donkere Dagen

  Schrijver Vincent Cardinaal is gefascineerd door begraafplaatsen. Speciaal voor De Donkere Dagen van Vers Beton ging hij met fotograaf Menno Bouma op pad. Zij trokken langs zes Rotterdamse begraafplaatsen, elk om een andere reden bijzonder.

 • Dagen bij Donker – 75 jaar uitgeven in Rotterdam

  • De Donkere Dagen

  Hilde Westerink was een jaar lang uitgeefster-in-opleiding bij een van de oudste uitgeverijen van de stad: Ad. Donker. Voor de Donkere Dagenspecial schreef ze een persoonlijk profiel van dit familiebedrijf, dat in 2013 het 75-jarig bestaan vierde.

 • De 10 meest Rotterdamse manieren om te sterven

  • De Donkere Dagen

  De dood is onvermijdelijk. Sowieso. Dus al helemáál tijdens de Donkere Dagen van Vers Beton, met haar morbide trekjes. Op de dag dat iedereen het liefst dood zou willen zijn, 1 januari, presenteert de redactie daarom een top 10 van Rotterdams sterven.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam