Ga naar de inhoud

Echt? Was dat een binnenspeeltuin?

Wouter Sibum is in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de beeldexpert van Vers Beton. Aan de hand van drie simpele stappen onderzoekt hij de belangrijkste beelduitingen van de Rotterdamse politieke partijen. Wat is het? Waar dient het voor? En welk effect heeft het?

 

Het beeld

Een man in een donkergrijs pak met een sjaaltje staat met een roos in zijn hand in een decor van pastelkleurige vlakken. Het beeld is, omdat er een enorm After Effects filter is gebruikt, diffuus. Ik kan me er daarom slecht op scherpstellen. Ik herken zeecontainers, een vrachtwagentrailer en een soort extra hoge heftruck. Voordat ik me een goed beeld van de omgeving en de man heb kunnen vormen, gooit hij de roos alweer het beeld uit.
Alsof het heel normaal is dat er een roos naar je toe gegooid wordt, vangt een volgende man in een geblokt overhemd met korte mouwen de bloem op. Deze man staat in een ruimte met kleine tafeltjes en kuipstoelen die op rotan moeten lijken, zoals je die wel ziet in bejaardentehuizen en op zwembadterrassen. Achterin de ruimte is een imposante krul van een trap naar een bovenloop te zien, terwijl er rechts in beeld losjes een rolstoel en een scootmobiel geparkeerd staan. Al deze attributen tezamen geven niet bepaald de indruk dat we hier met een jongerencentrum te maken hebben. Verder zien we nog steeds die onscherpe, pastelkleurige, ge-sugarcoate zweem. Dan werpt ook deze man de roos welgemikt het beeld uit.
Een mevrouw, bij wie opvalt dat ze haar ogen een stuk verder open heeft dan haar mannelijke voorgangers, vangt de roos op en kijkt lachend langs de camera. Ze zit in een grote serre met een industriële doch landelijke uitstraling. De grote armaturen van de lampen contrasteren met de oubollige caféstoeltjes. In de muur een open haard met een moderne schoorsteenmantel, op de muur bizar netjes afgezaagde en gestapelde blokken hout, met daarnaast een grote tekening met pinguïns en uilen. De vrouw lijkt enkel een bovenlijf te hebben dat verdwijnt in een berg met kussens, sky-lederen poefen en een paar houten kabelhaspels. Dan zien we een close-up van de vrouw met, je raadt het al, een onscherp kleurenfilter.
Als kers op de taart zien we een 3D-animatie van het PvdA-logo en het woord Rotterdam. Eronder verschijnt ‘Sterk Veilig Sociaal’, zonder verdere interpunctie. In slow-motion vliegen blaadjes door het beeld van waarschijnlijk die roos waar ze de hele tijd mee gooien. En alweer dat gekke, zachte licht waardoor er een oud-rode pastelzweem ontstaat.

Waar dient het voor?

Dit is een commercial van de PvdA Rotterdam. Het onderschrift beschrijft het als een Televisiespotje met PvdA-raadsleden Leo Bruijn, Marco Heijmen en Sharida Noormohamed. Volgens mij wil de PvdA me iets vertellen over de havens, een bejaardentehuis en onbeduidende binnenruimtes.

Werkt dit?

Nee. De kleurcorrectie schreeuwt me zo hard tegemoet dat ik de woorden van de raadsleden niet kan verstaan. Na drie keer kijken, luister ik de video de vierde keer met mijn ogen dicht. Iets met kansen voor jongeren die net een diploma hebben, vrij openbaar vervoer voor 65+ers zodat die niet de hele dag in een ruimte met scootmobielen en tafeltjes hoeven te zitten en een binnenspeeltuin voor kinderen. Echt? Was dat een binnenspeeltuin?

Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures