Ga naar de inhoud

Gecultiveerde Kitsch

De Donkere Dagen
 
Vers Beton schrijft elke maand een column in de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In het decembernummer bekent Ferrie Weeda geen fan te zijn van december.
December is niet mijn favoriete maand. Hele volksstammen schijnen toe te leven naar collectieve ervaringen van warmte en genegenheid, gepaard gaande met een uitbundige stemming, twinkelende lichtjes, dwarrelende sneeuw, een diep geluksgevoel en een overdaad aan luxe. Dat schijnt het hoogtepunt van het jaar te zijn. Voor mij niet. Ik zie vooral veel vreten en huizen afgeladen met kitsch. En chagrijnige muilen in ellenlange rijen in de winkels, schnabbelende artiesten en verwilderde koopjesjagers op door sneeuwdrab doorweekte uggs.
Ik ben best wel te porren voor gemeenschapszin, vrede, vreugde en welbehagen. Maar dan zonder de gedachteloze overconsumptie, smakeloosheid, onoprechtheid en schaamteloze commercie die de Hollandse feestdagen kenmerken. Wreekt zich daar misschien een areligieuze opvoeding, waardoor ik onbewust zoek naar mystiek, naar betekenis?
Hoe dan ook: als een nieuw jaar wordt ingeluid, slaak ik een zucht van verlichting. Nog even de laatste hobbels en bubbels (ambitieuze voornemens, baggervette bollen, onmatig alcoholgebruik – check!)… en adem uit. Daarna niet te diep inademen natuurlijk, want de luchtkwaliteit is belabberd net na de jaarwisseling, met kritieke fijnstofconcentraties door het vuurwerk. Maar toch: vanaf dan kan ik ultiem genieten van de saaiheid van januari.
Je kunt er ook een andere draai aan geven natuurlijk, dat is misschien veel gezonder, en in ieder geval veel leuker. Dan moet je naar de Rotterdamse Schouwburg deze maand. Wil je leren hoe je kunt zwelgen in schijnheiligheid, hoe je de overdaad, de overdrijving en het cliché als drijvende kracht kunt inzetten, met name in december? Koop dan een kaartje voor Lang en Gelukkig, de reprise van de geniale kerstvoorstelling van het Ro Theater uit 2007. Met Arjan Ederveen als boze stiefmoeder en Alex Klaasen en Gijs Naber als überbitches Paris & Hilton. Bekende sprookjes zijn professioneel verhaspeld en gecombineerd met elementen uit de clichéwereld van de showbizz én de actualiteit.
Een voorstelling die door zijn gelaagdheid bij alle geledingen van het publiek werkt, zodat 7-jarige meisjes om dezelfde grap lachen als het groepje ouwe nichten op de rij erachter. Karakters worden vet aangezet, of juist tegen de gewoonte in gespeeld, waardoor deze misschien wel heel dicht bij de oorspronkelijke volksverhalen komen. Wat is bijvoorbeeld de erotische aantrekkingskracht van de Grote Boze Wolf?
En na de voorstelling, als je door de motregen over een troosteloos verlaten Schouwburgplein glibbert, is Rotterdam in je gedachten een groot spannend glamourlandschap geworden. December is een topmaand.

olliebollenkraam
olliebollenkraam

Deze column verscheen eerder in de Uitagenda.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • God hebbe hun ziel – Begraafplaatsen in Rotterdam

  • De Donkere Dagen

  Schrijver Vincent Cardinaal is gefascineerd door begraafplaatsen. Speciaal voor De Donkere Dagen van Vers Beton ging hij met fotograaf Menno Bouma op pad. Zij trokken langs zes Rotterdamse begraafplaatsen, elk om een andere reden bijzonder.

 • Dagen bij Donker – 75 jaar uitgeven in Rotterdam

  • De Donkere Dagen

  Hilde Westerink was een jaar lang uitgeefster-in-opleiding bij een van de oudste uitgeverijen van de stad: Ad. Donker. Voor de Donkere Dagenspecial schreef ze een persoonlijk profiel van dit familiebedrijf, dat in 2013 het 75-jarig bestaan vierde.

 • De 10 meest Rotterdamse manieren om te sterven

  • De Donkere Dagen

  De dood is onvermijdelijk. Sowieso. Dus al helemáál tijdens de Donkere Dagen van Vers Beton, met haar morbide trekjes. Op de dag dat iedereen het liefst dood zou willen zijn, 1 januari, presenteert de redactie daarom een top 10 van Rotterdams sterven.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures