Ga naar de inhoud

Hoe veilig moet Rotterdam worden?

Onze spion - week 49
Onze spion – week 49

Mark de Boer is onze spion op het stadhuis. Iedere vrijdag bespreekt hij de meest (sfeer)bepalende onderwerpen vanuit het epicentrum van de Rotterdamse politiek. Deze week werd gesproken over de intensivering van de huidige veiligheidsaanpak en de bouw van het nieuwe kunstdepot voor Museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark.

Programma Veiligheid 2014-2018

Rotterdam is de afgelopen twaalf jaar een stuk veiliger geworden! Overlast, geweld en criminaliteit namen af. De oplossingspercentages van zogenoemde high impact crimes (HIC) zijn nog nooit zo hoog geweest. Dat is goed nieuws en voldoende reden om de komende vier jaar vooral vast te houden aan de ingeslagen beleidsweg. Maar niet voordat bewoners, ondernemers, wetenschappers en professionals zich over de veiligheid in de stad hebben uitgesproken. Eén van de uitgangspunten van het actieprogramma is immers: de Rotterdammers staan centraal!
En dus werd een consultatieronde georganiseerd waarin iedereen zijn zegje mocht doen. Deze leverde acht aandachtspunten op, namelijk: de basisveiligheid moet hoe dan ook op orde zijn, het aantal HIC’s moet omlaag, men wil zich vooral veiliger voelen in eigen buurt, Rotterdam moet een levendige stad blijven waar evenementen plaatsvinden, samenleving-ondermijnende criminaliteit (drugshandel, mensenhandel, etc.) moet worden aangepakt, er moet extra aandacht komen voor groepen die oververtegenwoordigd zijn in overlast en criminaliteit, kinderen moeten veilig kunnen opgroeien in de stad en tot slot willen Rotterdammers meer inzicht in de risico’s van de Rotterdamse industrie (denk aan de hele Odfjell-discussie) en aandacht voor brandveiligheid.
Deze thema’s vormen de basis voor het veiligheidsbeleid. Verder wordt gezocht naar nieuwe manieren om het soms grote verschil tussen het (on)veiligheidsgevoel van de Rotterdammer (een belangrijk thema bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen) en de daadwerkelijke criminaliteitscijfers in de stad terug te dringen. Zo gaat de gemeente de Buurt Bestuurt-comités versterken om bewoners meer te betrekken bij de veiligheid in hun eigen buurt. Download voor een totaaloverzicht van de maatregelen het nieuwe programma Veiligheid 2014-2018.
Robert Simons van Leefbaar Rotterdam had de meeste kritiek op het voorgestelde beleid, hij had graag meer ambitie willen zien. De oplossingspercentages zijn volgens hem nog steeds te laag. Als 30 procent van de woninginbrekers wordt gepakt, loopt 70 procent nog steeds vrij rond, zo redeneert hij. Volgens Paauw geven de harde cijfers niet altijd een goed beeld van het daadwerkelijk bereikte resultaat, in dit geval namelijk een veiligere stad en meer opgeloste high impact crimes. Volgens Simons is het daarom zaak om de resultaten helder te communiceren om te voorkomen dat men zelf onverhoopte conclusies gaat trekken uit de kale veiligheidscijfers.
Hoewel sommige partijen dus liever een iets andere nuance hadden willen zien of een iets steviger verhaal, zal de gemeenteraad op 19 december het nieuwe veiligheidsprogramma waarschijnlijk definitief vaststellen.

Collectiegebouw

Moet het nieuwe kunstdepot/collectiegebouw van Boijmans Van Beuningen nu wel of niet in het Museumpark komen? Hoewel deze vraag inmiddels al een gepasseerd station lijkt ging het hier afgelopen week wel over in de commissie Fysieke Infrastructuur en Buitenruimte. Omliggende musea en gebruikers van het park kwamen inspreken om hun ongenoegen over de locatie te uiten. Zo zouden ze nauwelijks betrokken zijn bij de plannen. De locatie lijkt afgetikt in een onderonsje tussen de wethouder, het Museum Boijmans Van Beuningen en vermogensfonds De Verre Bergen. Festivals (zoals de Parade) zijn bang dat er straks onvoldoende ruimte overblijft in het park voor hun evenement.
Hoewel het merendeel van de gemeenteraad wel wat aan te merken had op het proces kwam de kritiek vooral uit de hoek van de oppositie. Zo heeft de ChristenUnie-SGP grote moeite met de voorgenomen locatie. Volgens de partij moet je deze schaarse stukken groen in de stad niet volbouwen maar op zoek gaan naar een andere geschikte locatie. Ook de grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam vraagt zich af of er wel voldoende naar alternatieve locaties is gekeken.
De SP heeft sowieso grote twijfels bij het kunstpakhuis. Volgens hen moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar de toegevoegde waarde en haalbaarheid van het collectiegebouw. Dat voorstel kon op weinig steun rekenen.
Coalitiepartijen CDA, VVD en D66 zijn optimistischer en geloven in deze kans. Wel zouden ook zij graag zien dat er een open dialoog komt met alle betrokken partijen. Daar krijgen ze nu alle tijd voor. Pas eind 2014 (als het definitieve ontwerp klaar is) besluit de Rotterdamse gemeenteraad definitief over het nieuwe kunstdepot.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Italiaanse lessen voor een geslaagd Rotterdams burgerberaad: hoe nu verder?

    • Klimaat

    Nu het Rotterdamse Burgerberaad voor het Klimaat vorige week haar adviezen heeft aangeboden aan wethouder Chantal Zeegers, lijkt het eind goed, al goed. Maar wie kijkt naar vergelijkbare projecten, zoals in het Italiaanse Bologna, ziet dat dit pas het begin is: hoe zorg je ervoor dat adviezen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden? En zijn er valkuilen die Rotterdam kan voorkomen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Bekijk alle vacatures