Ga naar de inhoud

Hoe veilig moet Rotterdam worden?

Onze spion - week 49
Onze spion – week 49

Mark de Boer is onze spion op het stadhuis. Iedere vrijdag bespreekt hij de meest (sfeer)bepalende onderwerpen vanuit het epicentrum van de Rotterdamse politiek. Deze week werd gesproken over de intensivering van de huidige veiligheidsaanpak en de bouw van het nieuwe kunstdepot voor Museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark.

Programma Veiligheid 2014-2018

Rotterdam is de afgelopen twaalf jaar een stuk veiliger geworden! Overlast, geweld en criminaliteit namen af. De oplossingspercentages van zogenoemde high impact crimes (HIC) zijn nog nooit zo hoog geweest. Dat is goed nieuws en voldoende reden om de komende vier jaar vooral vast te houden aan de ingeslagen beleidsweg. Maar niet voordat bewoners, ondernemers, wetenschappers en professionals zich over de veiligheid in de stad hebben uitgesproken. Eén van de uitgangspunten van het actieprogramma is immers: de Rotterdammers staan centraal!
En dus werd een consultatieronde georganiseerd waarin iedereen zijn zegje mocht doen. Deze leverde acht aandachtspunten op, namelijk: de basisveiligheid moet hoe dan ook op orde zijn, het aantal HIC’s moet omlaag, men wil zich vooral veiliger voelen in eigen buurt, Rotterdam moet een levendige stad blijven waar evenementen plaatsvinden, samenleving-ondermijnende criminaliteit (drugshandel, mensenhandel, etc.) moet worden aangepakt, er moet extra aandacht komen voor groepen die oververtegenwoordigd zijn in overlast en criminaliteit, kinderen moeten veilig kunnen opgroeien in de stad en tot slot willen Rotterdammers meer inzicht in de risico’s van de Rotterdamse industrie (denk aan de hele Odfjell-discussie) en aandacht voor brandveiligheid.
Deze thema’s vormen de basis voor het veiligheidsbeleid. Verder wordt gezocht naar nieuwe manieren om het soms grote verschil tussen het (on)veiligheidsgevoel van de Rotterdammer (een belangrijk thema bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen) en de daadwerkelijke criminaliteitscijfers in de stad terug te dringen. Zo gaat de gemeente de Buurt Bestuurt-comités versterken om bewoners meer te betrekken bij de veiligheid in hun eigen buurt. Download voor een totaaloverzicht van de maatregelen het nieuwe programma Veiligheid 2014-2018.
Robert Simons van Leefbaar Rotterdam had de meeste kritiek op het voorgestelde beleid, hij had graag meer ambitie willen zien. De oplossingspercentages zijn volgens hem nog steeds te laag. Als 30 procent van de woninginbrekers wordt gepakt, loopt 70 procent nog steeds vrij rond, zo redeneert hij. Volgens Paauw geven de harde cijfers niet altijd een goed beeld van het daadwerkelijk bereikte resultaat, in dit geval namelijk een veiligere stad en meer opgeloste high impact crimes. Volgens Simons is het daarom zaak om de resultaten helder te communiceren om te voorkomen dat men zelf onverhoopte conclusies gaat trekken uit de kale veiligheidscijfers.
Hoewel sommige partijen dus liever een iets andere nuance hadden willen zien of een iets steviger verhaal, zal de gemeenteraad op 19 december het nieuwe veiligheidsprogramma waarschijnlijk definitief vaststellen.

Collectiegebouw

Moet het nieuwe kunstdepot/collectiegebouw van Boijmans Van Beuningen nu wel of niet in het Museumpark komen? Hoewel deze vraag inmiddels al een gepasseerd station lijkt ging het hier afgelopen week wel over in de commissie Fysieke Infrastructuur en Buitenruimte. Omliggende musea en gebruikers van het park kwamen inspreken om hun ongenoegen over de locatie te uiten. Zo zouden ze nauwelijks betrokken zijn bij de plannen. De locatie lijkt afgetikt in een onderonsje tussen de wethouder, het Museum Boijmans Van Beuningen en vermogensfonds De Verre Bergen. Festivals (zoals de Parade) zijn bang dat er straks onvoldoende ruimte overblijft in het park voor hun evenement.
Hoewel het merendeel van de gemeenteraad wel wat aan te merken had op het proces kwam de kritiek vooral uit de hoek van de oppositie. Zo heeft de ChristenUnie-SGP grote moeite met de voorgenomen locatie. Volgens de partij moet je deze schaarse stukken groen in de stad niet volbouwen maar op zoek gaan naar een andere geschikte locatie. Ook de grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam vraagt zich af of er wel voldoende naar alternatieve locaties is gekeken.
De SP heeft sowieso grote twijfels bij het kunstpakhuis. Volgens hen moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar de toegevoegde waarde en haalbaarheid van het collectiegebouw. Dat voorstel kon op weinig steun rekenen.
Coalitiepartijen CDA, VVD en D66 zijn optimistischer en geloven in deze kans. Wel zouden ook zij graag zien dat er een open dialoog komt met alle betrokken partijen. Daar krijgen ze nu alle tijd voor. Pas eind 2014 (als het definitieve ontwerp klaar is) besluit de Rotterdamse gemeenteraad definitief over het nieuwe kunstdepot.

Al 4 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam