Ga naar de inhoud

Jaffa: Shoarmasjeik gaat op sjiek

Jaffa Shoarma, sinds 1979 de onbetwiste shoarmasjeik van de Witte de With en omstreken, opent een nieuwe zaak: Jaffa Eten en Drinken. Pal naast de bestaande, maar absoluut geen tweede Jaffa, aldus gastheer Erol Çetinkaya. Iris gaat met hem in gesprek over döner deluxe en het begin van een shoarmaimperium. De kapsalon voorbij. Met foto’s van Annabel Storm.


Shoarma van Jaffa. Wie is er niet nuchter mee geworden na een nachtje doorhalen? De allerliefste shoarma, voor tipsy types in de nacht in een toko waar niet eens alcohol wordt geschonken en voor een rotsvaste clientèle overdag.
Erol Çetinkaya staat aan het roer van Jaffa’s nieuw te openen zusterzaak: Jaffa Eten en Drinken. “Géén ‘Jaffa 2’ dus,” maakt Erol met onvervalst Rotterdams accent direct duidelijk. Na 35 jaar Jaffa op de Witte de With was het tijd om uit te breiden. De zoons van de eigenaren Günbulut willen de zaak overnemen, maar het zijn teveel jongens om in één tent te stoppen. Dus zijn ze op zoek gegaan naar nieuwe locaties. “Het liefst dichtbij de bestaande Jaffa, want de eigenaren houden graag een oogje in het zeil. Met name op de klantvriendelijkheid van het personeel,” aldus Erol.
Wie bij Jaffa komt, zal begrijpen wat Erol daarmee bedoelt. Hoe beschonken de dronkenman ook is, hem wordt altijd vriendelijk een plaats aan een brandschone tafel geboden, alvorens hij zich van de trap naar de vide mag laten lazeren. Dit geldt uiteraard ook voor menig dronkenvrouw, mits zij voor haar pita kaas niet per abuis de naastgelegen Cocosnoot in stapt. Een beginnersfout. ‘t Scheelt slechts een paar meter, maar het is een wereld van verschil.

Trots

“Al zeg ik klanten dat het nog een half uur duurt voordat ze kunnen bestellen, dan nog wachten ze op een tafel bij ons. Ondertussen is het leeg bij de buren. Vraag me niet hoe het kan, al heb ik natuurlijk zo mijn ideeën,” vertelt Erol met enige trots. Nee, er is geen vendetta tussen deze twee zaken, verzekert hij me, maar het is een publiek geheim dat er wrijving is ontstaan toen Jaffa tot twee keer toe de Cocosnoot heeft willen kopen en de Cocosnoot-eigenaren zich op het laatste moment uit de deal terugtrokken, of de prijs opdreven voor de goedlopende buurzaak. “Ook zij hebben denk ik hun trots,” verklaart Erol.
Zo leek er even een einde te komen aan het idee van een Jaffa naast Jaffa, totdat de shoarmaboeren hoorden dat het pand op nummer 40 leeg zou komen te staan. Lekker dichtbij, maar twee Jaffa’s naast elkaar, is dat niet teveel van het goede? “Ik weet niet of je hier op zaterdagnacht wel eens geweest bent?” vraagt Erol naar de bekende weg. “Om 02.00 uur is de tent vol, om 2.30 uur staan ze tussen de tafels in te eten en om 03.00 uur staan mensen buiten in de rij om te mogen bestellen. Zelfs al vullen we de tweede zaak met klanten die er in de bestaande niet inpassen, dan zitten we goed.” Noch aan zelfvertrouwen, noch aan ondernemerszin gebrek.

Eten én drinken

Toch heeft het lang geduurd voordat de zaak in het pand op nummer 40, dat Jaffa onderhuurt van de vastgoedafdeling van Heineken, open ging. Eind vorig jaar werd een geplande opening al opgeschort, steeds met een paar maanden, totdat ook Erol het bijna niet meer zag gebeuren. “Dat we van Heineken huren houdt in dat we ook tapbier schenken. Maar om dat te mogen doen moet de tap wel een centrale plek in de zaak hebben en zichtbaar zijn vanaf de straat.” Jaffa heeft het pand dus moeten verbouwen totdat het bierbelang van Heineken Horeca Services veilig gesteld was.
Maar de zeldzame 24 uurs eet- en drinkvergunning die het pand heeft, geeft Jaffa ook de kans om lang gekoesterde dromen waar te maken. “Dit wordt geen gewone grillroom,” belooft Erol. “Er staan ook ossenhaas, spareribs en gamba’s op de kaart. En kaas en bittergarnituur omdat het bier van Heineken daar goed bij verkoopt. Maar geen kapsalons, die kan je hiernaast bestellen.” En dat terwijl de kapsalons daar maar liefst vijftig procent van de omzet uitmaken. “In de nieuwe zaak betaal je voor een broodje shoarma iets meer. Maar het verschil is dan ook dat je hier niet zit te eten terwijl er achter je iemand knoflooksaus in je nek staat te druppelen.”

Shoarmaimperium

Een week voor de geplande opening oogt de zaak uitzonderlijk strak. Zwartleren banken en een brandschone open grill achterin. Erol staat achter de glimmende tap midden in de zaak. Alleen de bekende naam in de gele gevelbelettering wekt de indruk dat je toch in ‘Jaffa 2’ staat. En dat kan bij de vaste klant wel eens de vraag doen rijzen of hun geijkte falafelleverancier mogelijk in een identiteitscrisis verkeert. Vanaf nu huizen in Jaffa twee persoonlijkheden; een shoarmaboer en een grillroom op sjiek. “Ik heb nog veel meer ideeën,” zegt Erol op geheimzinnige toon. Jaffa 3? “Haha. Ik kan er niet veel over zeggen. Er zijn mensen in deze straat die zich hebben uitgesproken tegen nóg een shoarmazaak. Maar misschien wordt het dat ook wel niet.” Geen shoarmaimperium op de Witte de With dus. “Maar misschien wel een Jaffa-imperium. Ik denk aan een nieuw concept, iets dat ik in deze straat nog mis en binnen drie jaar wil realiseren.”
Eerst gaan we Jaffa 2 maar eens uitproberen. Pardon, Jaffa Eten en Drinken. Hebben die vaste klanten niet te vrezen voor hun kapsalons? Erol verzucht: “Onder de toonbank hier bewaar ik een stapel van tien kapsalonborden. Speciale borden ja, extra dik zodat ze de warmte goed vast houden als ze onder de grill vandaan komen. Voor hele, hele speciale vaste klanten die hier al meer dan 15 jaar komen, maken we hier wel een kapsalon. Dat zijn mensen die willen gewoon kunnen zeggen dat ze in deze zaak een kapsalon hebben gegeten.” Lachend: “Ja, zo ver gaat het.”
Op donderdag 19 december opent Jaffa Eten en Drinken haar deuren.

Al 28 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam