Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: een Michelinster voor het Wereldmuseum.
Het Wereldmuseum vaart al jaren een spraakmakende koers. Deze is controversieel omdat de volkenkundige instelling aan het Willemsplein een groot deel van de collectie probeert af te stoten. Verder wordt directeur Stanley Bremer nog al eens verweten uit te zijn op commercieel gewin – kwatongen beweren dat er meer moeite in zaalverhuur en restaurant dan in tentoonstellingen wordt gestopt.
Maar er is ook een keerzijde aan dit verhaal. Bij een metamorfose als die van het Wereldmuseum hoort ook een hoop werk. Het felle debat over de koers even daargelaten kun je Bremer en zijn staf één ding niet verwijten: er wordt keihard gewerkt aan het ideaal zoals dat is uitgestippeld. De beloning kwam vorige week: een michelinster voor het museumrestaurant. Een eer die normaal alleen grote buitenlandse musea ten deel valt.
Tekst: Vincent Cardinaal
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek
Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.
Al één reactie — discussieer mee!
Fantastische prestatie!
De zoektocht naar een balans tussen ondernemen en museum houden kunnen we alleen maar aanmoedigen. Een museum is veel meer dan een hal met oude meuk, maar zou moeten inspireren en activeren.
Het zou leuk zijn als ze met verfrissende ideeën komen waarmee de functies integraal plaatsvinden. Naar mijn mening zijn het nu nog lossen functies in 1 gebouw.