Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Volkert van der G. op proefverlof

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: NieuwsBeeld in de schaduw van het proefverlof van Volkert van der G.
In 2003 wordt Volkert van der G. veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Vanaf dat moment moet Nederland leren wennen aan het idee dat Van der G. vroeger of later gewoon weer een vrij man zal zijn.
Het wordt vroeger, niet later. Volkert mag waarschijnlijk al na 11 jaar met vervroegd verlof. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) besluit bovendien dat Van der G. daarvóór al op proefverlof mag. Tot ontsteltenis van onder andere Leefbaar Rotterdam.
De RSJ redeneert dat als Van der G. in mei toch op vrije voeten komt, het maar beter is om daar zo snel mogelijk op voor te bereiden. Hém daarop voor te bereiden, maar misschien vooral: óns erop voor te bereiden. Zijn wij er wel klaar voor een man die een rechtmatige straf heeft uitgezeten weer op te nemen in ons midden?
Dat de vrijlating van Van der G. tot beroering leidt en de intuïties tart is geen teken dat de rechtsstaat er slecht aan toe is. Het duidt er eerder op dat de rechtstaat op scherp staat en dus springlevend is.
Tekst: Melissa van Amerongen

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures