Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Volkert van der G. op proefverlof

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: NieuwsBeeld in de schaduw van het proefverlof van Volkert van der G.
In 2003 wordt Volkert van der G. veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Vanaf dat moment moet Nederland leren wennen aan het idee dat Van der G. vroeger of later gewoon weer een vrij man zal zijn.
Het wordt vroeger, niet later. Volkert mag waarschijnlijk al na 11 jaar met vervroegd verlof. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) besluit bovendien dat Van der G. daarvóór al op proefverlof mag. Tot ontsteltenis van onder andere Leefbaar Rotterdam.
De RSJ redeneert dat als Van der G. in mei toch op vrije voeten komt, het maar beter is om daar zo snel mogelijk op voor te bereiden. Hém daarop voor te bereiden, maar misschien vooral: óns erop voor te bereiden. Zijn wij er wel klaar voor een man die een rechtmatige straf heeft uitgezeten weer op te nemen in ons midden?
Dat de vrijlating van Van der G. tot beroering leidt en de intuïties tart is geen teken dat de rechtsstaat er slecht aan toe is. Het duidt er eerder op dat de rechtstaat op scherp staat en dus springlevend is.
Tekst: Melissa van Amerongen

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Het Vrienden van Baroeg-team organiseert op zaterdag 20 april voor de tweede keer het evenement Everyone Rocks dat als doel heeft om mensen met een beperking samen te brengen met Baroegianen. Een prachtig initiatief, dat tijdens de eerste editie al vele blije gezichten teweegbracht bij bezoekers én muzikanten. Het motto van Everyone Rocks is dan ook: “Voelt jouw beperking als een belemmering? Nu niet meer!”

  Venue: Baroeg
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam