Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurvrouwe van deze week is Katinka Buters. Zij vreest dat de Rotterdamse Museumnacht onthoofd wordt nu het Boijmans en de Kunsthal niet mee willen doen. Wie staat er op?

De Beste Stuurlui - december 2013
De Beste Stuurlui

Twee van de belangrijkste musea van Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen en de Kunsthal, zullen dit jaar niet mee te doen aan de Museumnacht. De kosten voor beveiliging groeien de musea namelijk boven het hoofd. Een stormloop van 13.600 bezoekers kostte het Boijmans vorig jaar € 35.000, inclusief beveiliging. De Kunsthal was een kleine € 20.000 kwijt aan beveiliging en organisatiekosten. 
Hier staan geen enkele opbrengsten tegenover, die zijn namelijk allemaal voor de Stichting Museumnacht. Deelnemers kunnen een aanvraag doen voor beveiligingskosten, maar hier is een maximum van € 2.500 aan verbonden. Bij lange na niet kostendekkend dus. De Kunsthal heeft daarnaast met de heropening op 1 februari wellicht ook wel wat anders aan het hoofd, zeker wat betreft de beveiliging (doe die deur dicht).
Ieder jaar trekken duizenden mensen door de Rotterdamse musea en langs de speciale evenementen. Een nachtje uitgaan in de kunst, en niet te vergeten: het café. De Witte de Withstraat is deze nacht bijvoorbeeld een geweldige mengeling van kunst en cultureel bier. Door het happeningachtige karakter van de Museumnacht is beeldende kunst een avond lang niet langer het elitaire moeilijke kindje, dat alleen maar belastingcenten kost. De Rotterdamse Museumnacht trok vorig jaar 15.000 bezoekers, geen kattenpis.
Het museumbezoek is de afgelopen jaren fors toegenomen. Zou dit mede te danken zijn aan de Museumnacht? Wellicht komen in de slipstream van het evenement mensen naar het museum die anders nooit een voet over de drempel zouden zetten. Dit is ook de reden waarom de Stichting Museumnacht Rotterdam stelt dat musea mee zouden moeten doen: vanwege de laagdrempeligheid, de naamsbekendheid en een goed imago. Maar volgens het Boijmans doet de stichting helemaal geen onderzoek naar de resultaten van de nacht op langere termijn.
De vraag is nu of de Museumnacht wel overeind blijft als deze twee grote spelers afhaken. Het publiek zou het in grote getale kunnen laten afweten. Wie gaat er staan voor de Museumnacht? Hoe belangrijk vinden we dit evenement voor onze stad, voor de Rotterdammers? Kunnen er niet elders fondsen aangeboord worden om de nacht toch mogelijk te maken? Op Rotterdam.nl schrijft de gemeente: “We willen optimale voorwaarden scheppen voor de productie van kunst en cultuur, de toegankelijkheid ervan en voor het delen van informatie, kennis en middelen.” Wie staat er op? Gemeente? Kunstzaken? Sponsors? Roept u maar!
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Vincent Cardinaal.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Katinka Buters

Katinka Buters

Profiel-pagina