Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: laatste kans om de pop-up restaurants te bezoeken!

Iedere vrijdag helpen de Beste Stuurlui je de vrijmibo en daarna het weekend in. Stuurman Gino van Weenen doet dat met een oproep: bezoek dit weekend nog de pop-up restaurants van het Filmfestival, het is je laatste kans!

De Beste Stuurlui - december 2013
De Beste Stuurlui

De afgelopen weken is Rotterdam op lijstjes van de New York Times en Rough Guides veelvuldig om zijn diverse architectuur geroemd. Maar nog veel veelzijdiger zijn wat mij betreft de Rotterdamse restaurants. Er heerst hier namelijk een ware gastronomische revolutie, de meest recente Michelinsterrenregen is daar het bewijs van.
Maar niet alleen de Michelintoppers dragen bij aan onze culinaire revolutie. Ook een heerlijke bal aan de kade is onderdeel van onze eetcultuur. Een tocht die begint in de Warungs op de West-Kruiskade, via de keukens uit alle delen van de wereld op de Nieuwe Binnenweg tot aan de heerlijk nieuwe restaurants in het Witte de Withkwartier moet welhaast behoren tot één van de meest culinair veelzijdige ter wereld.
Toch weent mijn culinaire hart vandaag een beetje, we zijn immers aangekomen bij het laatste weekend van het filmfestival. Want ik zal de obscure films niet zo missen, die laten zich makkelijk vervangen door een niet minder obscure dansvoorstelling van een Afghaanse choreograaf in De Doelen of de Schouwburg. Ook het vertrek van de buitenlandse gasten die zorgen voor zo’n drukte vind ik best, wat dat betreft deel ik de mening van Martin van Waardenberg, die toeristen liever kwijt dan rijk is. Wat me echter wel pijn doet, is het sluiten van de talloze tijdelijke restaurants in de stad.
Tijdens het filmfestival is de Rotterdamse horeca opeens twee keer zo groot. Zo vind je op het Kruisplein KlubKat in een oude shoarmazaak, en kun je weer eten in de De Unie bij de Tijger Eetclub. In de Cinerama zijn DeliKaatje en LaBru vertegenwoordigd met goed voedsel en cocktails. De Doelen heeft een grote food court waar talloze Rotterdamse ondernemers van Old Scuola tot Treuren een stand hebben. En dan schijnt er ook nog een geheime oesterbar te zijn…
Laat ik daarom een oproep doen aan de iets minder uithuizige Rotterdammer. Kom dit weekend nog je bank af voor een hap in de stad! De Rotterdamse keuken zal zich in al zijn veelzijdigheid aan je voeten werpen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Cultuurplan 2025-2028: “Het zegt wel iets over de kwaliteit van het advies in Rotterdam. Die is ondermaats”

  • Kunst en Cultuur

  Het adviesrapport voor het Cultuurplan, waarin staat welke Rotterdamse culturele instellingen hoeveel subsidie krijgen de komende vier jaar, is gepubliceerd. Er waren 140 aanvragen. Vers Beton vroeg vijf instellingen om een reactie op het advies. “Ik ben echt heel erg boos, de willekeur lijkt heel groot.”

 • ‘Stukjes’ oude Tramhuis

  • Kunst en Cultuur

  Wie laatst over het Eendrachtsplein liep, zag hoe het oude Tramhuis werd ontmanteld. Na een langdurige ijzeren omhelzing van bouwhekken met foto’s van weleer, wordt het de komende tijd gerestaureerd om terug te keren als stadswandelingenkiosk. Net als iedere Rotterdammer heeft ook Astrid Standhardt herinneringen aan het markante gebouwtje.

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures