Ga naar de inhoud

De debutanten op het politieke bal: Partij voor de Dieren, OPA Rotterdam & NIDA

De Rotterdamse politiek kent bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen een groot aantal debutanten. Zo kunt u 19 maart stemmen op een partij speciaal voor ouderen, voor moslims, voor Turken of voor dieren. Wie zijn al deze debutanten en wat willen zij met Rotterdam? Vandaag en over twee weken voelt Jenny Venhuizen er zoveel mogelijk aan de tand. 

Jeroen van der Lee van de Partij voor de Dieren
Jeroen van der Lee van de Partij voor de Dieren

Partij voor de Dieren gaat voor de toekomst

Voor het eerst doet de Partij voor de Dieren mee aan de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Want in Rotterdam is een hoop werk aan de winkel.
De lokale ambities verschillen niet van de landelijke. De Partij voor de Dieren wil Rotterdam wijzen op het belang van natuur, milieu en de samenleving. Lijsttrekker Jeroen van der Lee wil vanuit zijn hart de dingen regelen, zonder politiek handjeklap. “Niet alles in deze wereld draait om geld! Wij willen Rotterdam duurzamer, groener, diervriendelijker en zorgzamer maken.” De stad moet over vijftig jaar ook nog een mooie, leuke woonplek zijn voor toekomstige Rotterdammers. Daarvoor moet er nog heel wat gebeuren, zegt de lijsttrekker.
Wandelcentrum
Van der Lee wil veel meer stadslandbouw en groene daken in Rotterdam. Grotere parken met een ecologische infrastructuur, want dat zorgt voor een gezonder leefgebied voor mens en dier. En het centrum van de stad kan best zonder auto’s. “Maak de Coolsingel, de Meent en de Witte de Withstraat autovrij”, zegt Van der Lee. “Zo krijg je een mooi wandelgebied en bovendien trek je het centrum bij elkaar.” Ook wil Van der Lee een wethouder voor Dierenwelzijn, Natuur en Milieu. “Op die manier kan de gemeente veel meer betekenen voor dieren. We kunnen dan bijvoorbeeld een visverbod in het centrum regelen.”
Smerige lucht
Van der Lee: “Met een of twee zetels kunnen we al best veel veranderen. Als we één fundamenteel ding konden aanpakken, zou dat de luchtvervuiling zijn. Op de ’s Gravendijkwal is die verschrikkelijk. De hoeveelheid fijnstof is daar ver boven de Europese norm. Dat het geen topprioriteit is van het college is belachelijk. Verbeter het openbaar vervoer en verminder zo de luchtvervuiling. Plaats aan de randen van de stad overslagcentra, waar goederen met een elektrisch wagentje verder de stad in kunnen rijden. Als we het groener maken voor mensen, wordt de omgeving uiteindelijk ook beter voor dieren.”

OPA-Rotterdam
OPA-Rotterdam

OPA: Gemeentelijke heffingen voor ouderen moeten afgeschaft

Geen geraniums, maar raadszetels. Liefst drie. Dat wil de nieuwe Ouderen Partij Actief (OPA) bereiken de komende verkiezingen.
Joep Janssens en Helmich Rigter, partijleiders van het nieuw opgerichte Ouderen Partij Actief (OPA), zijn eensluidend over hun doel. Rotterdamse ouderen verdienen meer aandacht, zowel in beleid als in geld. Rigter: “OPA gaat ervoor zorgen dat er wél geld naar de ouderen gaat. Verzorgingshuizen sluiten, terwijl ouderen bepaalde rechten hebben verworven. Met deze rechten wordt gespeeld! Juist de ouderen verdienen het dat we hun lasten verlichten. Zo willen wij bijvoorbeeld de gemeentelijke heffingen voor ouderen afschaffen.”
Kleinkinderen
Toch is OPA niet alleen gericht op ouderen. Bij een opa horen immers kleinkinderen. Jongeren zijn zeer belangrijk voor de mannen van OPA. Rigter: “Vijftien jaar geleden is het helemaal fout gegaan. Jongeren hadden toen goede scholing moeten krijgen. Nu zitten we met de ellende. Ze zwalken over straat door de hoge werkloosheid. Wij, de ouderen, vinden het onze taak de jeugd te helpen en te begeleiden.”
Volgens Janssens spelen wijkaccommodaties een grote rol: “Teveel wijkaccommodaties zijn gesloten. Ze moeten weer open. Zowel jongeren als ouderen kunnen nu nergens heen. Dat jongeren van de straat komen, is belangrijk voor de veiligheid, net als fysiek toezicht op straat. Bovendien kan in een wijkaccommodatie kennis van oud op jong overgedragen worden. Dan komen we een stuk verder in de maatschappij.”
Gentlemen
OPA geeft zijn leden veel vrijheid. De partijleden zijn het eens over standpunten op de terreinen zorg, onderwijs en veiligheid, maar elk individu op de lijst mag daarnaast zijn of haar eigen standpunt innemen. Janssens: “Er is een ‘gentleman’s agreement’. De kiezer stemt op de persoon. Dus als iemand van OPA die lager op de lijst staat meer stemmen heeft, komt hij of zij toch in de raad.”
Rigter en Janssens hopen in maart op 3 zetels. Met dat aantal kunnen ze hun belangen behartigen, denken ze. Wat dat is? Een 80-jarige die zo lang mogelijk in zijn of haar eigen huis kan wonen, omdat er voldoende zorg voorhanden is en de omgeving veilig en fijn is.

NIDA-Rotterdam
NIDA-Rotterdam

Nida, voor alle zonen en dochters van Rotterdam

Een nieuwe generatie jongeren met een islamitische achtergrond vraagt om een nieuwe politieke partij. Die partij is Nida. Geïnspireerd op de islam, maar met de wil om voor alle Rotterdammers een bijdrage te leveren.
Nida is ontstaan uit een nieuwe generatie jongeren met een islamitische achtergrond, met een andere kijk op Rotterdam. Eentje die ze niet terugzien in de politiek. Nourdin El Ouali, lijsttrekker van Nida: “Wij zijn etnisch overschrijdend en willen een bijdrage leveren. Dat komt voort uit een maatschappelijke verantwoordelijkheid die we allemaal voelen. Het gaat de integratie ver voorbij. Ik kom uit dit land. Ik ben hier geboren. Er is dan geen sprake van integratie maar van een bijdrage.”
Geloof als positieve kracht
Nida wil in de raad concrete voorstellen gaan doen voor de ontwikkeling en behoud van leven, geloof, talent, welvaart en familie. Geloof is daarbij een bron van positieve kracht. El Ouali: “Ik begrijp heel goed dat er rond de islam negatieve associaties zijn. Maar wij zijn een partij die de constitutie omarmt. We willen geen onderscheid in burgers. Er is in Nederland vrijheid van meningsuiting en van geloof. Deze twee vrijheden vormen Nederland, dat zijn onze normen en waarden. Alle discussies over hoofddoekjes en moskeeën ondermijnen de vrijheid van religie. Wie niet gelooft in de kracht van onze rechtsstaat, zal die uit angst voor anderen eigenhandig de das omdoen.”
Nida sluit de ogen niet voor de problemen in de stad. De problemen zijn er, maar geen enkele gemeenschap heeft daar het monopolie op, stelt El Ouali. “Ja, Marokkanen zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers. Maar ook in de armoedecijfers en daar heeft niemand oog voor.”
Andere kijk
El Ouali hoopt op twee zetels voor Nida. Hij wil graag een andere manier van kijken naar Rotterdam verwezenlijken, bijvoorbeeld door jongeren betere geschiedenislessen aan te bieden. El Ouali: “Geschiedenis is belangrijk voor de collectieve identiteit. Je kunt als jongere je eigen plek definiëren aan de hand van de geschiedenis, maar daarvoor moet je dat verleden wel kennen. Wat is er gebeurd tijdens de slavernij? Wie waren de gastarbeiders? Ik zou willen dat iedere Rotterdammer inziet dat iedereen die hier leeft, bij de gemeenschap hoort en Rotterdammer is. We zijn allemaal zonen en dochters van Rotterdam. Het maakt niet uit waar je wortels ooit lagen.”
Vanavond kunt u een aantal nieuwe partijen bij de politieke talkshow Draad in Arminius ontmoeten.

Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij. 

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures