Ga naar de inhoud

De Estafettepoliticus: antwoorden van George van Gent, vragen aan Hamit Karakus

In De estafettepoliticus voelt de lezer zelf een stadhuisbewoner aan de tand. Iedere vrijdag selecteert Mark de Boer een politicus van de week, die u al uw kritische vragen mag stellen. De vrijdag daarna worden op Vers Beton de antwoorden gepubliceerd. Deze week geeft George van Gent de antwoorden, volgende week mag u niemand minder dan PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus uw vragen stellen.

De estafettepoliticus: George van Gent
De estafettepoliticus: George van Gent

Wat was de grootste verbetering in de raad en wat was toch beter geregeld of functioneerde beter in ’74-’78? – Eeva Liukku
“De grootste verslechtering is dat de VVD in 1974 7 zetels had, en tegenwoordig slechts 4. 1974 was ook een piekmoment voor de PvdA, die partij had toen 24 zetels (in 1978 zouden er dat zelfs 25 worden): een absolute meerderheid. Het leverde een College op met 8 PvdA-wethouders. Dat was wel schrikken. Verder werd toen een start gemaakt met de stadsvernieuwingsaanpak, onder leiding van wethouder Van der Ploeg. Een heel bijzondere tijd.
Een verbetering is dat wethouders tegenwoordig los staan van de gemeenteraad, vroeger kwamen zij daar uit. Hierdoor is de gemeenteraad wel te groot geworden, die kan wat mij betreft terug van 45 naar 35 leden. Ook een verbetering is dat de gemeenteraad tegenwoordig eigen medewerkers heeft: de griffie. De contacten met de ambtelijke organisatie moeten daardoor echter niet verloren gaan.”
Heeft de gemeenteraad nog wel voldoende aanzien? Zo niet, wat zou politiek Rotterdam moeten doen om weer in de gratie van het volk te komen? – Victor Janssen
“Het aanzien van de gemeenteraad is niet sterk veranderd. Wel is het door alle techniek gemakkelijker om informatie te verkrijgen en een mening te verkondigen. De opkomst bij de verkiezingen was toen wel wat hoger in 1974, met 59% (2010: 48%), maar dat is denk ik een algemene trend. Problematisch is dat er geen duidelijke meerderheden zijn. Er is nu een coalitie met vier partijen, waardoor een duidelijk lijn niet eenvoudig is.
Politiek moet vooral niet proberen ‘in de gratie’ te komen. Ik erger mij aan het slijmerig gedrag dat sommige politici vlak voor de verkiezingen laten zien. Je moet weten waar het over gaat en een duidelijke mening hebben, waar je dan ook voor staat. Goede ogen en oren, met een goed verstand, groot hart en een flinke ruggengraat. Met enig gevoel voor relativering en humor.”
Hoe kan het dat Nederlands grootste partij anno 2014 een kleinduimpje is in Rotterdam? Was dat beter voordat Leefbaar ten tonele verscheen? Waarom is de VVD in Nederland wél groter dan de PVV (in ieder geval bij de laatste verkiezingen), terwijl het hier alle hoeken van de kamer uitvoerig heeft kunnen bekijken vanwege Leefbaar Rotterdam? – Inge Jansse
“De VVD is in de historie nooit groot geweest in Rotterdam. Dat heeft uiteraard te maken met de samenstelling van de bevolking. Waarschijnlijk het grootste probleem van Rotterdam: te weinig kwaliteit en een te eenzijdige woningbouw, de overdaad zit in veel te veel gesubsidieerde woningen.
Daarnaast kennen we een overheid die te veel deed (en doet), te groot is en te duur. Met een bevolking die hier aan verslaafd is. Een te groot deel van de uitgaven gaat naar subsidies,  bijstand en aanverwante uitgaven. De gemeentelijk organisatie en de sociale uitgaven zijn elk verantwoordelijk voor eenderde van de Rotterdamse uitgaven. De afgelopen raadsperiode zijn de gemeentelijke uitgaven voor het eerst duidelijk beperkt (€500 miljoen minder op €3,5 miljard) en is het ambtelijk apparaat teruggebracht van circa 13.000 naar circa 11.000 ambtenaren.
De afgelopen elf verkiezingen lag het gemiddelde voor de VVD op 6 van de in totaal 45 raadszetels, met een piek in 1982 en 1998 van 9 zetels. Altijd veel minder dan het landelijke cijfer. Mede door Pim Fortuyn ging de VVD in 2002 terug naar 4 en in 2006 zelfs naar 3 zetels (nu weer 4). We gaan nu voor 5.”

Volgende week: Hamit Karakus

Volgende week kunt u niemand minder dan PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus uw vragen stellen! De wethouder nam namelijk een voorschot op het debat over de eindverantwoording van het stadsbestuur, door het stadsbestuur een 8 als eindcijfer te geven. Een zeer ruime voldoende dus! De stad staat er volgens Karakus een stuk beter voor dan vier jaar geleden.
De afgelopen jaren was Karakus verantwoordelijk voor een aantal zware dossiers: Calypso, Rotterdam Central District, het Forum. Daarnaast gaat de 48-jarige PvdA’er de komende verkiezingen de grootste partij van de stad leiden. Reden genoeg dus voor een kritische ondervraging!
Stel hieronder je kritische vragen voor de estafettepoliticus van deze week. De antwoorden lees je hier aanstaande vrijdag!
Deze serie komt tot stand in samenwerking met Ties Joosten.

Al 10 reacties — discussieer mee!

 • De PvdA heeft traditioneel een grote achterban van kiezers met een Islamitische afkomst. Ziet Karakus de opgerichte moslimpartij als een bedreiging voor zijn eigen electoraat, en ziet hij deze als een waardevolle aanvulling op de bestaande partijen?

 • Vraag aan Karakus et al (2014): ik vind het zo verdacht stil bij de PvdA. Het lijkt wel alsof daar aan absolute mediastilte gedaan wordt (afgezien van crisiscommunicatie zoals over de situatie in Feijenoord), zodat haar concurrenten hun eigen graf kunnen graven tijdens de verkiezingstijd (zoals de proefballonnen van Eerdmans die niet allemaal even goed stijgen). Waar blijven al die proefballonnen van onze rode vrienden? Of hopen jullie er stiekem op dat als jullie je vaste achterban niet schofferen met gekke plannen (vooral lokale politici hebben er een handje van domme dingen te zeggen), je de verkiezingen alsnog wint? Zou een geniale truc zijn, trouwens.

 • Lage opkomst met name bij gemeenteraadsverkiezingen t.o.v. Tweede Kamer, maar ook in vergelijking met kleine gemeenten. De omvang van de gemeente, de kennis van wat er zich op bestuurlijk vlak afspeelt en de bekendheid van de politieke vertegenwoordigers, zouden verklaringen kunnen zijn. Gemeente bestuurders in een grote stad zijn veelal vrijwel onbekend, waardoor de landelijke trend bij de uitslag voor een zeer belangrijk deel gevolgd wordt. Met komst van Fortuyn in 2002 was de opkomst met 55% wel hoger dan in 1998 (49%), maar in 2006 meer, 58%. De opkomst bij provinciale verkiezingen en Europese is overigens nog lager.

 • Zojuist terug van Düsseldorf en dit is een stad met ongeveer dezelfde populatie aan mensen als Rotterdam. Deze stad is zeer aangenaam om te wonen en vanwege de goede en diverse woon milieu’s zie je hier mensen van diverse pluimage. Nu ben ik zelf begin 30 met inmiddels 2 kinderen en verdien ik niet onaardig. Graag wonen wij in de stad of daaraan verbonden wijk en willen wij graag op meer dan 120 m2 leven. Dit is zogoed als niet te vinden in Rotterdam. Rotterdam bulkt van de sociale woningbouw en is inmiddels een inhaalslag met hoogbouw in het centrum aan het halen. Waarom kunnen wijken zoals Oude westen niet her-ontwikkeld worden om een hoogstaand milieu te creëren, z’n wijken zie je in zeer veel steden van het kaliber Rotterdam. Alleen de winkelstraat Nieuwe Binnenweg opnieuw te her-ontwikkelen is niet voldoende, ook alle woon straten moeten aangepakt worden. Waarom lukt U en Rotterdam dit maar zo mondjesmaat, meneer Karakus?

 • Iets concretere vraag wellicht: hoe gaat Rotterdam de stop van uitstroom hoogopgeleide goedbetaalde bewoners faciliteren die kinderen hebben, zodat deze niet geneigd zijn om naar Berkel, Barendrecht of Oostvoorne te verhuizen. Aangezien mijn wit groene Rotterdamse hart deze plek niet wil verlaten,…. Als ik zie wat er aan fatsoenlijke 120 plus vierkante meter panden worden aangeboden, dan ben ik bang dat ik en mijn vrienden geen andere mogelijkheid hebben dan te verhuizen naar een aangrenzende gemeente…..

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam