Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

In De estafettepoliticus voelt de lezer zelf een stadhuisbewoner aan de tand. Iedere vrijdag selecteert Mark de Boer een politicus van de week, die u al uw kritische vragen mag stellen. De vrijdag daarna worden op Vers Beton de antwoorden gepubliceerd. Deze week geeft George van Gent de antwoorden, volgende week mag u niemand minder dan PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus uw vragen stellen.

De estafettepoliticus: George van Gent
De estafettepoliticus: George van Gent

Wat was de grootste verbetering in de raad en wat was toch beter geregeld of functioneerde beter in ’74-’78? – Eeva Liukku
“De grootste verslechtering is dat de VVD in 1974 7 zetels had, en tegenwoordig slechts 4. 1974 was ook een piekmoment voor de PvdA, die partij had toen 24 zetels (in 1978 zouden er dat zelfs 25 worden): een absolute meerderheid. Het leverde een College op met 8 PvdA-wethouders. Dat was wel schrikken. Verder werd toen een start gemaakt met de stadsvernieuwingsaanpak, onder leiding van wethouder Van der Ploeg. Een heel bijzondere tijd.
Een verbetering is dat wethouders tegenwoordig los staan van de gemeenteraad, vroeger kwamen zij daar uit. Hierdoor is de gemeenteraad wel te groot geworden, die kan wat mij betreft terug van 45 naar 35 leden. Ook een verbetering is dat de gemeenteraad tegenwoordig eigen medewerkers heeft: de griffie. De contacten met de ambtelijke organisatie moeten daardoor echter niet verloren gaan.”
Heeft de gemeenteraad nog wel voldoende aanzien? Zo niet, wat zou politiek Rotterdam moeten doen om weer in de gratie van het volk te komen? – Victor Janssen
“Het aanzien van de gemeenteraad is niet sterk veranderd. Wel is het door alle techniek gemakkelijker om informatie te verkrijgen en een mening te verkondigen. De opkomst bij de verkiezingen was toen wel wat hoger in 1974, met 59% (2010: 48%), maar dat is denk ik een algemene trend. Problematisch is dat er geen duidelijke meerderheden zijn. Er is nu een coalitie met vier partijen, waardoor een duidelijk lijn niet eenvoudig is.
Politiek moet vooral niet proberen ‘in de gratie’ te komen. Ik erger mij aan het slijmerig gedrag dat sommige politici vlak voor de verkiezingen laten zien. Je moet weten waar het over gaat en een duidelijke mening hebben, waar je dan ook voor staat. Goede ogen en oren, met een goed verstand, groot hart en een flinke ruggengraat. Met enig gevoel voor relativering en humor.”
Hoe kan het dat Nederlands grootste partij anno 2014 een kleinduimpje is in Rotterdam? Was dat beter voordat Leefbaar ten tonele verscheen? Waarom is de VVD in Nederland wél groter dan de PVV (in ieder geval bij de laatste verkiezingen), terwijl het hier alle hoeken van de kamer uitvoerig heeft kunnen bekijken vanwege Leefbaar Rotterdam? – Inge Jansse
“De VVD is in de historie nooit groot geweest in Rotterdam. Dat heeft uiteraard te maken met de samenstelling van de bevolking. Waarschijnlijk het grootste probleem van Rotterdam: te weinig kwaliteit en een te eenzijdige woningbouw, de overdaad zit in veel te veel gesubsidieerde woningen.
Daarnaast kennen we een overheid die te veel deed (en doet), te groot is en te duur. Met een bevolking die hier aan verslaafd is. Een te groot deel van de uitgaven gaat naar subsidies,  bijstand en aanverwante uitgaven. De gemeentelijk organisatie en de sociale uitgaven zijn elk verantwoordelijk voor eenderde van de Rotterdamse uitgaven. De afgelopen raadsperiode zijn de gemeentelijke uitgaven voor het eerst duidelijk beperkt (€500 miljoen minder op €3,5 miljard) en is het ambtelijk apparaat teruggebracht van circa 13.000 naar circa 11.000 ambtenaren.
De afgelopen elf verkiezingen lag het gemiddelde voor de VVD op 6 van de in totaal 45 raadszetels, met een piek in 1982 en 1998 van 9 zetels. Altijd veel minder dan het landelijke cijfer. Mede door Pim Fortuyn ging de VVD in 2002 terug naar 4 en in 2006 zelfs naar 3 zetels (nu weer 4). We gaan nu voor 5.”

Volgende week: Hamit Karakus

Volgende week kunt u niemand minder dan PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus uw vragen stellen! De wethouder nam namelijk een voorschot op het debat over de eindverantwoording van het stadsbestuur, door het stadsbestuur een 8 als eindcijfer te geven. Een zeer ruime voldoende dus! De stad staat er volgens Karakus een stuk beter voor dan vier jaar geleden.
De afgelopen jaren was Karakus verantwoordelijk voor een aantal zware dossiers: Calypso, Rotterdam Central District, het Forum. Daarnaast gaat de 48-jarige PvdA’er de komende verkiezingen de grootste partij van de stad leiden. Reden genoeg dus voor een kritische ondervraging!
Stel hieronder je kritische vragen voor de estafettepoliticus van deze week. De antwoorden lees je hier aanstaande vrijdag!
Deze serie komt tot stand in samenwerking met Ties Joosten.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Mark de Boer

Mark de Boer

Mark de Boer bestudeert de dynamiek van het openbaar bestuur aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is in het dagelijks leven voorlichter/campagneleider van de ChristenUnie-SGP in Rotterdam. Na zijn vergelijkbare ervaring bij de Tweede Kamer weet hij dat er op het Rotterdamse stadhuis soms een beetje vreemd aan toe gaat.

Profiel-pagina
avatar-renee-westerink

Renée Westerink

Wat Renée het liefst zou willen, is de wereld wat meer kleur geven. Daar werkt ze dan ook hard aan – achter de naaimachine, de tekentafel of de computer. Beeld, vorm en kleur zijn haar gereedschap.

Profiel-pagina