Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

In De estafettepoliticus voelt de lezer zelf een stadhuisbewoner aan de tand. Iedere vrijdag selecteert Mark de Boer een politicus van de week, die u al uw kritische vragen mag stellen. De vrijdag daarna worden op Vers Beton de antwoorden gepubliceerd. Deze week geeft PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus de antwoorden, volgende week mag u Nida-lijsttrekker Nourdin El Ouali uw vragen stellen.

De Estafettepoliticus - Hamit Karakus
De Estafettepoliticus – Hamit Karakus

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is traditioneel laag. Hoe verklaart u dat? – Anoniem
“In Rotterdam is de opkomst altijd laag. Bij alle verkiezingen. Dit past ook wel bij de Rotterdamse mentaliteit van eerst zien dan geloven en niet praten maar doen. Voor een Rotterdamse stem moet je hard werken. De PvdA doet dat door problemen van Rotterdammers aan te pakken en op te lossen.”
Ik vind het zo verdacht stil bij de PvdA. Het lijkt wel alsof jullie aan absolute mediastilte doen (afgezien van crisiscommunicatie zoals over de situatie in Feijenoord), zodat jullie concurrenten hun eigen graf kunnen graven. Waar blijven al die proefballonnen van onze rode vrienden? Of hopen jullie er stiekem op dat als jullie je vaste achterban niet schofferen met gekke plannen, je de verkiezingen alsnog wint?  – Inge Janse
“Wij voeren campagne op straat. Wij gaan naar Rotterdammers toe. We bellen aan en luisteren naar hun zorgen. Niet alleen nu, maar het hele jaar door. Hun zorgen zijn onze zorgen. In het stadhuis werken we aan een betere toekomst voor alle Rotterdammers.
PvdA zit al 8 jaar in het college en het gaat slecht. Waarom zouden mensen er (weer) op stemmen? – Beter010
“Rotterdam is nooit af. Alle Rotterdammers moeten verder bouwen aan de toekomst. Meer jongeren maken hun school af. Er zijn honderd nieuwe internationale bedrijven in de stad. Dat levert werk op voor Rotterdammers. Ook is het fantastische  nieuwe centraal station bijna af.
Rotterdammers zelf zijn tevredener over hun buurt dan 4 jaar geleden. De vooruitgang gaat mij ook te langzaam. Dus ik beloof je 1 ding: ook de komende vier jaar blijf ik ongeduldig werken aan de toekomst van de stad.”
Ziet u de opgerichte moslimpartij als een concurrent? Of ziet u deze als een waardevolle aanvulling op de bestaande partijen? – Vincent Cardinaal
“Nee en Nee. Elke verkiezingen doen er nieuwe partijen mee. Deze verkiezingen zijn er een handvol. Partijen die we niet nodig hebben zijn partijen die er alleen maar zijn voor de jongeren, ouderen, moslims of dieren. Wij zijn er voor iedereen. De PvdA bestaat uit alle Rotterdammers en staat voor alle Rotterdammers. Voor jong, oud, man, vrouw, allochtoon, autochtoon, homo, hetero.”
Hoe gaat Rotterdam de uitstroom van hoogopgeleide bewoners met hoge(re) inkomens stoppen, zodat deze niet geneigd zijn om naar Berkel, Barendrecht of Oostvoorne te verhuizen? – Tom
“De afgelopen 4 jaar hebben we onze stinkende best gedaan om de uitstroom van hoog opgeleide Rotterdammers te stoppen. De oplossing zit hem deels in een divers woningaanbod in buurten waar een supermarkt om de hoek zit, een school op loopafstand, goed openbaar vervoer, voldoende parkeerplaatsen en culturele voorzieningen.
Daarom hebben we 8000 huizen opgeknapt en 2650 huizen voor gezinnen gebouwd. Er zijn we nu kindvriendelijke buurten bijgekomen met extra brede stoepen om op te kunnen spelen. Ook de Calypso, en De Rotterdam bieden aanbod voor deze groep. Dat is nog niet genoeg,  dus blijft het binden van hoogopgeleide Rotterdammers belangrijk. Dat kan door kluswoningen, leegstand benutten en meer huizen met een tuin in plaats van appartementen.”
Vindt de PvdA het goed, dat de kwijtschelding van afvalstoffenheffing bij de totale kosten worden meegenomen? – Jan Ebbinge
“We delen de rekening eerlijk. Dat betekent dat als je minder verdient, je ook minder betaalt. Dat is eerlijk delen, de basis van de PvdA. De discussie die jij aanhaalt heeft de afgelopen jaren gespeeld in de gemeenteraad, waarbij de inzet van sommige partijen was om de kwijtschelding helemaal af te schaffen. Dat is voor de PvdA een onbegaanbare weg en hebben we daarom altijd tegengehouden. Het zou een kleine lastenverlaging voor iedereen betekenen ten koste van een forse lastenverzwaring van de allerarmsten in Rotterdam. Dat vinden wij niet sociaal en daar kiezen we dan ook niet voor.
Je kiest niet voor armoede, het overkomt je. Een vriendinnetje van mijn dochter kan bijvoorbeeld niet meer sporten omdat haar moeder werkloos is geraakt. Daar is geen geld meer voor. Dat vind ik echt verschrikkelijk. Wat we dan als stad moeten doen is niet wegkijken, maar oplossingen zoeken. Door de belasting wat te verlagen kan iedereen mee blijven doen.”
Hoe kan u zich vereenzelvigen met het kaltstellen van de moskee-internaat klokkenluider en het o zo nobele, maar schijnbaar wassen neus-standpunt van zijn eigen PvdA? – Tjeerd Langstraat
“Klokkenluiders moeten hun verhaal kunnen doen bij een onafhankelijke instantie. Naar aanleiding van het signaal van deze klokkenluider is er onderzoek geweest naar de brandveiligheid in een moskee-internaat. Onafhankelijke deskundigen hebben geoordeeld dat het signaal ongegrond was. Ook Leefbaar Rotterdam is het daar mee eens.
Als het gaat over nut en noodzaak van internaten zou ik mijn kinderen overigens nooit naar zo’n internaat sturen. Mijn kinderen slapen bij mij thuis. Dat is goed voor mijn band met mijn kinderen, goed voor de diversiteit aan contacten die mijn kinderen aangaan en goed voor hun toekomst.”
Waarom is er geen lijstverbinding PvdA-GL-SP (evt -D66)? – Ron van Zeeland
“Wij delen als PvdA met GroenLinks ons ideaal van een sociaal en vooruitstrevend Rotterdam. Wij zijn beide optimistisch over de toekomst van Rotterdam. Met GroenLinks hebben we inmiddels dan ook een lijstverbinding gesloten.”

Volgende week: Nourdin El Ouali

Enkele weken geleden gaf hij zijn zetel terug aan GroenLinks en besloot zich in te zetten voor de nieuwe Rotterdamse moslimpartij Nida: Nourdin El Ouali. Nida is volgens hem een islamitische emancipatiebeweging die opkomt voor gelijkheid en rechtvaardigheid voor alle Rotterdammers. Zijn doel is om op 19 maart het stadhuis goed wakker te schudden.
Stel hieronder je kritische vragen voor de estafettepoliticus van deze week. De antwoorden lees je hier aanstaande vrijdag!
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ties Joosten.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Mark de Boer

Mark de Boer

Mark de Boer bestudeert de dynamiek van het openbaar bestuur aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is in het dagelijks leven voorlichter/campagneleider van de ChristenUnie-SGP in Rotterdam. Na zijn vergelijkbare ervaring bij de Tweede Kamer weet hij dat er op het Rotterdamse stadhuis soms een beetje vreemd aan toe gaat.

Profiel-pagina
avatar-renee-westerink

Renée Westerink

Wat Renée het liefst zou willen, is de wereld wat meer kleur geven. Daar werkt ze dan ook hard aan – achter de naaimachine, de tekentafel of de computer. Beeld, vorm en kleur zijn haar gereedschap.

Profiel-pagina