Ga naar de inhoud

De glamour van het filmfestival — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Reanimeer het Rotterdamse culturele leven. Dat was 42 jaar geleden het oorspronkelijke doel van het Internationaal Film Festival Rotterdam. Hoe houdt die culturele wederopbouwgedachte stand nu de Rotterdamse kunst- en cultuurwereld er heel anders uit ziet? Hoe belangrijk is het festival voor de stad en wat is de culturele spinoff? Vers Beton sprak hierover met Jacques van Heijningen, Mariëtte Dölle en Ari Deelder.

“Kijk je moet begrijpen, Rotterdam had in die tijd geen automatische aantrekkingskracht, er was niets, er was geen culturele humuslaag, daar moest van bovenaf wat voor georganiseerd worden. Nederland stelde nog niet zoveel voor, dus een internationaal festival was nodig. Het was dus héél goed dat Adriaan van der Staay [directeur van de Rotterdamse Kunst Stichting] het festival heeft opgericht.” Zo blikt Jacques van Heijningen, oud-directeur van het voormalige Rotterdamse filmfonds, Lantaren/Venster én het Nederlands Film Festival, terug op de ontstaansgeschiedenis van het IFFR. We zitten in de guest-area van het festival in de Doelen, om de zoveel tijd komen mensen uit de filmindustrie hem een hand geven. Hij draagt de Erasmusspeld die hij in 2012 voor bewezen diensten heeft gekregen op zijn revers. “Het leukste vind ik om de Erasmusspeld te dragen als ik in Amsterdam ben”.

iffr-rachel_sender_02
beeld: Rachel Sender

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Filmindustrie in Rotterdam mislukt.

  Het fonds kreeg van de Gemeente Rotterdam 1,8 miljoen euro subsidie voor een nette afbouw van
  Het Rotterdam Media fonds kreeg in totaal zo’n 35 miljoen subsidie om de Rotterdamse media sector te stimuleren. Na veel gedoe gaf de gemeente Rotterdam nog 1 keer 1,8 miljoen voor een nette & ruime afbouw. Toch vroeg het fonds zijn eigen faillissement aan. Raadsleden willen weten waar het geld is gebleven. En waarom heeft het fonds (RMF) geen jaarcijfers aangeleverd? Onduidelijk is waar het geld is gebleven, bijna 1 miljoen lijkt verdwenen, declaraties blijven schimmig.

  Raadsleden: Zweem van Wanbeleid Rotterdam Media Fonds (directeur Jacques van Heijningen)
  https://www.youtube.com/watch?v=rOoiVMbQFYo

 • Faillissementsfraude Rotterdam Media Fonds?

  PvdA Raadslid Casper Verbrugge stelt destijds dat het Rotterdam Media Fonds express zelf failliet is gegaan om van rechtszaken af te komen. “Het Rotterdam Media Fonds heeft het faillissement alleen maar gebruikt om van rechtszaken af te komen, die de liquidatie van het fonds verhinderde.”

  Volgens het Openbaar Ministerie is dat Faillissementsfraude.
  Misbruik van het Faillissement: Het Faillissement wordt gebruikt om zich te ontdoen van ongewenste verplichtingen. Door het faillissement zelf aan te vragen of uit te lokken kan men onder ongewenste verplichtingen uitkomen. Dit is Faillissementsfraude oftewel misbruik van faillissement (website Openbaar Ministerie)

  Het Rotterdam Media Fonds vroeg zijn eigen faillissement aan ondanks een extra subsidie van 1,8 miljoen. Onduidelijk is waar het geld is gebleven. Waar is de boekhouding van het Rotterdam Media Fonds? Waarom heeft het fonds (RMF) geen jaarcijfers aangeleverd?
  Raadsleden willen alsnog verantwoording van de bestedingen van het Rotterdam Media Fonds (RMF).

  Het ontbreken van de administratie is een teken van onregelmatigheden of faillissementsfraude. De wet verandert. Er is o.a. een motie aangenomen die het ontbreken van een goede administratie bij faillissement strafbaar wil stellen. Maar ook nu bestaan er al diverse sancties als de administratie ontbreekt bij een faillissement.
  De bestuurders kunnen bv voor de schulden persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, maar ook de toezichthouder als er onvoldoende toezicht werd gehouden om de administratie op orde te houden.

  Bestuurders zijn bij faillissement strafbaar als ze de administratieplicht hebben geschonden. De rechter kan zo’n bestuurder een bestuursverbod opleggen en ze kunnen worden veroordeeld tot maximaal zes jaar gevangenisstraf.

  Het Rotterdam Media Fonds (RMF) kreeg van de Gemeente Rotterdam 35 miljoen subsidie voor zijn activiteiten. Iedere euro die het fonds in een film stopte moest minstens twee euro voor de stad opleveren. Elke filmproducent had namelijk de verplichting minimaal 200 procent in de Rotterdamse media sector uit te geven. Maar de zogenaamde Rotterdam bestedingen die directeur Jacques van Heijningen en zijn bestuur presenteerde waren slechts de prognoses. Hij gaf nooit de Rotterdamse bestedingen achteraf. De cijfers werden ook nooit gecheckt door een accountant. De bestedingscijfers zijn fake.

  De gemeente Rotterdam stopte met het fonds, dat vervolgens zou gaan liquideren. Na veel gedoe gaf de gemeente Rotterdam nog 1 keer 1,8 miljoen subsidie voor een nette & ruime afbouw. Toch ging het RMF op eigen aanvraag failliet, de administratie over 2012 ontbreekt.

  Jacques van Heijningen (Director Rotterdam Media Fund / Rotterdam Film Fund / Rotterdam Film Commission)
  Anneke van Leeuwen – Gijsberts (Voorzitter bestuur Rotterdam Media Fonds).
  Krijn Meerburg penningmeester van het Rotterdam Media Fonds.

  https://www.youtube.com/watch?v=4roMN4EWWN0

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Hoe Millennials en Gen-Z de kunstmarkt gaan veranderen

  • Kunst en Cultuur

  Millennials en Gen-Z zijn de nieuwe generatie kunstkopers. Ze zijn niet vermogend, maar dat geeft niet: ze gaan voor betaalbare kunst, online. Jonasz Dekkers sprak met een ondernemer die samen met een compagnon deze affordable art aan de man brengt en opkomende kunstenaars naar een hoger plan wil tillen.

 • Festivals in Rotterdam: “Er blijft altijd een dilemma tussen rust en reuring’’

  • Kunst en Cultuur

  Duizenden uitzinnig dansende mensen, culinair genot bij foodtrucks of culturele verrijking op De Parade: festivals brengen levendigheid in de stad. Tegelijkertijd nemen ze de publieke ruimte in. Zoals op pleinen en parken waar bewoners ontspannen of de hond uitlaten. Van wie is de publieke ruimte?

 • De Boijmans-tentoonstelling in het Rijksmuseum is een bliksemafleider voor wat er speelt in Rotterdam

  • Kunst en Cultuur

  In een speciale tentoonstelling in het Rijksmuseum zijn maar liefst negentig werken te zien uit de Boijmans-collectie. Lindy Kuit nam een kijkje: “In het licht van de verbouwingsperikelen is de tentoonstelling in het Rijksmuseum bijna profetisch.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam