Ga naar de inhoud

De glamour van het filmfestival — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Reanimeer het Rotterdamse culturele leven. Dat was 42 jaar geleden het oorspronkelijke doel van het Internationaal Film Festival Rotterdam. Hoe houdt die culturele wederopbouwgedachte stand nu de Rotterdamse kunst- en cultuurwereld er heel anders uit ziet? Hoe belangrijk is het festival voor de stad en wat is de culturele spinoff? Vers Beton sprak hierover met Jacques van Heijningen, Mariëtte Dölle en Ari Deelder.

“Kijk je moet begrijpen, Rotterdam had in die tijd geen automatische aantrekkingskracht, er was niets, er was geen culturele humuslaag, daar moest van bovenaf wat voor georganiseerd worden. Nederland stelde nog niet zoveel voor, dus een internationaal festival was nodig. Het was dus héél goed dat Adriaan van der Staay [directeur van de Rotterdamse Kunst Stichting] het festival heeft opgericht.” Zo blikt Jacques van Heijningen, oud-directeur van het voormalige Rotterdamse filmfonds, Lantaren/Venster én het Nederlands Film Festival, terug op de ontstaansgeschiedenis van het IFFR. We zitten in de guest-area van het festival in de Doelen, om de zoveel tijd komen mensen uit de filmindustrie hem een hand geven. Hij draagt de Erasmusspeld die hij in 2012 voor bewezen diensten heeft gekregen op zijn revers. “Het leukste vind ik om de Erasmusspeld te dragen als ik in Amsterdam ben”.

iffr-rachel_sender_02
beeld: Rachel Sender

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Filmindustrie in Rotterdam mislukt.

  Het fonds kreeg van de Gemeente Rotterdam 1,8 miljoen euro subsidie voor een nette afbouw van
  Het Rotterdam Media fonds kreeg in totaal zo’n 35 miljoen subsidie om de Rotterdamse media sector te stimuleren. Na veel gedoe gaf de gemeente Rotterdam nog 1 keer 1,8 miljoen voor een nette & ruime afbouw. Toch vroeg het fonds zijn eigen faillissement aan. Raadsleden willen weten waar het geld is gebleven. En waarom heeft het fonds (RMF) geen jaarcijfers aangeleverd? Onduidelijk is waar het geld is gebleven, bijna 1 miljoen lijkt verdwenen, declaraties blijven schimmig.

  Raadsleden: Zweem van Wanbeleid Rotterdam Media Fonds (directeur Jacques van Heijningen)
  https://www.youtube.com/watch?v=rOoiVMbQFYo

 • Faillissementsfraude Rotterdam Media Fonds?

  PvdA Raadslid Casper Verbrugge stelt destijds dat het Rotterdam Media Fonds express zelf failliet is gegaan om van rechtszaken af te komen. “Het Rotterdam Media Fonds heeft het faillissement alleen maar gebruikt om van rechtszaken af te komen, die de liquidatie van het fonds verhinderde.”

  Volgens het Openbaar Ministerie is dat Faillissementsfraude.
  Misbruik van het Faillissement: Het Faillissement wordt gebruikt om zich te ontdoen van ongewenste verplichtingen. Door het faillissement zelf aan te vragen of uit te lokken kan men onder ongewenste verplichtingen uitkomen. Dit is Faillissementsfraude oftewel misbruik van faillissement (website Openbaar Ministerie)

  Het Rotterdam Media Fonds vroeg zijn eigen faillissement aan ondanks een extra subsidie van 1,8 miljoen. Onduidelijk is waar het geld is gebleven. Waar is de boekhouding van het Rotterdam Media Fonds? Waarom heeft het fonds (RMF) geen jaarcijfers aangeleverd?
  Raadsleden willen alsnog verantwoording van de bestedingen van het Rotterdam Media Fonds (RMF).

  Het ontbreken van de administratie is een teken van onregelmatigheden of faillissementsfraude. De wet verandert. Er is o.a. een motie aangenomen die het ontbreken van een goede administratie bij faillissement strafbaar wil stellen. Maar ook nu bestaan er al diverse sancties als de administratie ontbreekt bij een faillissement.
  De bestuurders kunnen bv voor de schulden persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, maar ook de toezichthouder als er onvoldoende toezicht werd gehouden om de administratie op orde te houden.

  Bestuurders zijn bij faillissement strafbaar als ze de administratieplicht hebben geschonden. De rechter kan zo’n bestuurder een bestuursverbod opleggen en ze kunnen worden veroordeeld tot maximaal zes jaar gevangenisstraf.

  Het Rotterdam Media Fonds (RMF) kreeg van de Gemeente Rotterdam 35 miljoen subsidie voor zijn activiteiten. Iedere euro die het fonds in een film stopte moest minstens twee euro voor de stad opleveren. Elke filmproducent had namelijk de verplichting minimaal 200 procent in de Rotterdamse media sector uit te geven. Maar de zogenaamde Rotterdam bestedingen die directeur Jacques van Heijningen en zijn bestuur presenteerde waren slechts de prognoses. Hij gaf nooit de Rotterdamse bestedingen achteraf. De cijfers werden ook nooit gecheckt door een accountant. De bestedingscijfers zijn fake.

  De gemeente Rotterdam stopte met het fonds, dat vervolgens zou gaan liquideren. Na veel gedoe gaf de gemeente Rotterdam nog 1 keer 1,8 miljoen subsidie voor een nette & ruime afbouw. Toch ging het RMF op eigen aanvraag failliet, de administratie over 2012 ontbreekt.

  Jacques van Heijningen (Director Rotterdam Media Fund / Rotterdam Film Fund / Rotterdam Film Commission)
  Anneke van Leeuwen – Gijsberts (Voorzitter bestuur Rotterdam Media Fonds).
  Krijn Meerburg penningmeester van het Rotterdam Media Fonds.

  https://www.youtube.com/watch?v=4roMN4EWWN0

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam