Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wim Dijkshoorn uit Schiedam is weer wat dichter bij zijn droom om naar Mars te gaan. Hij hoort bij de uitverkorenen van Mars One, dat in 2023 mensen naar Mars wil sturen. Dijkshoorn is veel geridiculiseerd de laatste weken. Vincent Cardinaal wil daar een stokje voor steken. Hij heeft een nieuwe held gevonden.

Dromen van Mars, in een jongenskamer
Dromen van Mars, in een jongenskamer

Dromen van Mars

Er is een jongen in Schiedam, en hij droomt van Mars. En niet zomaar van de rode planeet, zoals Quaid in “Total Recall”. Nee, deze jongen wil samen met gelijkgestemden naar Mars, om zich daar definitief te vestigen. Zij willen daar een nieuwe samenleving stichten, die idealiter als toekomstig vangnet kan dienen van de mensen op Aarde. Empathische kolonialisten zijn het, en ook martelaars – zij accepteren dat er geen weg terug is. Als ze naar Mars gaan, dan is het een enkele reis.
Het project in kwestie heet Mars One. Het is één van de projecten op deze wereld die worden ontplooid teneinde naar Mars te vertrekken. Ook de miljardair/filantroop Dennis Tito werkt aan een gelijkaardig idee. Hij was het die in 2001 als eerste ‘ruimtetoerist’ in het ISS verbleef. In zijn optiek moet er een echtpaar heen en weer naar Mars. Tito zou bereid zijn een en ander uit eigen zak te betalen.
Mars One doet het anders – zij denken de kosten (in beginsel 6 miljard dollar) te halen uit de rechten op reality-tv, die heel het project op de voet moet gaan volgen. Big Brother in de ruimte. Bijzonder is verder dat Mars One een Nederlandse oorsprong kent. Het bedrijf is gevestigd in Amersfoort. Ruimtereizigers in de provincie Utrecht – de geestdrift van Jules Verne kent geen grenzen.

De kracht van een jongenskamer

Terug naar Schiedam. De jongen heet Wim Dijkshoorn. Schitterende naam. Hij is twintig jaar, studeert Culturele Antropologie en woont nog bij zijn ouders. Ik neem aan dat hij nog altijd slaapt in wat ooit zijn jongenskamer was. Daar zal de droom van Mars toch begonnen moeten zijn. Jongenskamers zijn een niet te onderschatten fenomeen. In het Utrecht van de jaren zeventig sliep Marco van Basten jaren met een lekke voetbal als knuffel. Hij heeft het ver weten te schoppen.
Wim is inmiddels een heel stuk dichter bij het bereiken van zijn droom. Rond de afgelopen jaarwisseling kreeg hij bericht dat hij uit honderdduizenden aanmeldingen door is naar de volgende ronde. Nog 1057 dromers zijn er thans in de race. Een prachtig, bijna willekeurig aandoend getal. Geen 1000 of 500. Nee, 1057. Zij gaan nu een trainingstraject in. In 2015 worden maximaal 40 ‘geschikten’ ondergebracht in teams. De definitieve ruimtevaarders moeten door tv-publiek worden gekozen. Zij gaan in 2023 naar Mars.

Het recht op mislukking

Of Mars One (of een van de vergelijkbare projecten) ooit écht richting kosmos zal gaan is maar zeer de vraag. Experts, variërend van Wubbo Ockels tot de redactie van tijdschrift ‘Wired’, achten de kans nihil. Wim Dijkshoorn is online veel geridiculiseerd. En dat is ten onterechte. Hij verdient ons respect. In een tijd van onzekerheid stelt hij zich kwetsbaar op. Iets dat van de vele anonieme Mars One-bashers niet te zeggen valt. Hij durft te dromen, zelfs van het allergrootste. Noem eens een baanbrekend idee in onze samenleving dat niet zo is begonnen. Het recht op mislukking, en vooral ook het recht op een ongebreidelde fantasie is een groot goed.
Joeri Gagarin. Neil Armstrong. Wim Dijkshoorn. Een mooi rijtje. Aan de muur van de jongenskamer in mijn hoofd heb ik een postertje van hem bevestigd. Ik hoop dat hij slaagt. Is het niet op Mars, dan elders – aan de hand van een andere droom.
Meer over Mars One weten? Bekijk de website of het Wiki-lemma. Wim Dijkshoorn zelf aan het woord horen? Check de reportage die RTV Rijnmond maakte hier.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina