Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opiniestuk van Vers Beton. Deze week is het de beurt aan Eeva Liukku, die vindt dat de Nederlandse vuurwerktraditie uit de hand is gelopen. Toch vindt zij een vuurwerkverbod hiervoor niet de beste oplossing. Een afsteekvergunning zou een veel beter idee zijn. 

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

De nationale vuurwerktraditie begint steeds absurdere vormen aan te nemen. Autoriteiten en bedrijven geven bakken met geld uit aan preventieve maatregelen, zoals het bekleden van de ingangen van glazen metrostations en het volledig weghalen van brievenbussen. Er is landelijk 9 miljoen euro aan particuliere schade, er zijn 11 geamputeerde handen, vele honderden gewonden en er valt één dode te betreuren.
Iemand vertelde me dat hij als onschuldige passant op oudejaarsdag op een haar na slachtoffer was van een ontploffend bushokje. Andere vrienden, geen oude omaatjes maar gezonde dertigers, waren blij dat ze een Oud-en-Nieuwfeestje na een chaotische fietstocht hadden ‘gehaald’. Alsof we in een oorlogsgebied leven.
Gezien het recordaantal van 89.000 meldingen bij het meldpunt vuurwerkoverlast ben ik niet de enige die vindt dat dit wat uit de hand is gelopen. Volgens EenVandaag is inmiddels tweederde van Nederland voor een verbod op de verkoop van vuurwerk aan particulieren. Toch blijft er een harde kern in Nederland bij wie zo’n verbod slecht valt. Het heeft een negatieve klank, alsof er weer iets wordt ‘afgepakt’ van de ‘gewone man’, net als bij het rookverbod.
Waarom hebben we het in plaats van een vuurwerkverbod, niet over een vuurwerkvergunning? In Nederland heb je een zelfs vergunning nodig als je een hengel in een vijver werpt. Met een vergunning maak je duidelijk dat de buurtkroeg en de voetbalvereniging hun vuurwerkshow gewoon kunnen behouden – enkel vuurwerkshows van de overheid klinkt immers nogal Noord-Koreaans.
Als je vuurwerk alleen met een afsteekvergunning mag kopen, werkt dat drempelverhogend genoeg om de grootste randdebielen buiten de deur te houden. Je mag dan vuurwerk afsteken als je ondertekent dat je het veilig en verantwoordelijk doet en vooral: dat je de troep weer opruimt. Want nog steeds fiets ik door een wijk die bezaaid is met rode smurrie.
Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in Metro besproken.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina