Ga naar de inhoud

Geen verbod, maar een vuurwerkvergunning

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opiniestuk van Vers Beton. Deze week is het de beurt aan Eeva Liukku, die vindt dat de Nederlandse vuurwerktraditie uit de hand is gelopen. Toch vindt zij een vuurwerkverbod hiervoor niet de beste oplossing. Een afsteekvergunning zou een veel beter idee zijn. 

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

De nationale vuurwerktraditie begint steeds absurdere vormen aan te nemen. Autoriteiten en bedrijven geven bakken met geld uit aan preventieve maatregelen, zoals het bekleden van de ingangen van glazen metrostations en het volledig weghalen van brievenbussen. Er is landelijk 9 miljoen euro aan particuliere schade, er zijn 11 geamputeerde handen, vele honderden gewonden en er valt één dode te betreuren.
Iemand vertelde me dat hij als onschuldige passant op oudejaarsdag op een haar na slachtoffer was van een ontploffend bushokje. Andere vrienden, geen oude omaatjes maar gezonde dertigers, waren blij dat ze een Oud-en-Nieuwfeestje na een chaotische fietstocht hadden ‘gehaald’. Alsof we in een oorlogsgebied leven.
Gezien het recordaantal van 89.000 meldingen bij het meldpunt vuurwerkoverlast ben ik niet de enige die vindt dat dit wat uit de hand is gelopen. Volgens EenVandaag is inmiddels tweederde van Nederland voor een verbod op de verkoop van vuurwerk aan particulieren. Toch blijft er een harde kern in Nederland bij wie zo’n verbod slecht valt. Het heeft een negatieve klank, alsof er weer iets wordt ‘afgepakt’ van de ‘gewone man’, net als bij het rookverbod.
Waarom hebben we het in plaats van een vuurwerkverbod, niet over een vuurwerkvergunning? In Nederland heb je een zelfs vergunning nodig als je een hengel in een vijver werpt. Met een vergunning maak je duidelijk dat de buurtkroeg en de voetbalvereniging hun vuurwerkshow gewoon kunnen behouden – enkel vuurwerkshows van de overheid klinkt immers nogal Noord-Koreaans.
Als je vuurwerk alleen met een afsteekvergunning mag kopen, werkt dat drempelverhogend genoeg om de grootste randdebielen buiten de deur te houden. Je mag dan vuurwerk afsteken als je ondertekent dat je het veilig en verantwoordelijk doet en vooral: dat je de troep weer opruimt. Want nog steeds fiets ik door een wijk die bezaaid is met rode smurrie.
Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in Metro besproken.

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Op zich is het idee om een afsteekvergunning niet slecht.
  Wie gaat dit controleren, de vuurwerk verkoper!
  Of gaat er s,nachts politie controleren.
  Centraal vuurwerk afsteek plaats!!

  Wij wonen in een kleine stad, in principe een oudere buurt.
  Daar zijn enkele met kleinkinderen die vuurwerk afsteken, echter in de rest van de stad lijkt het wel of er een concurrentie is losgebarsten.

  Een aantal jaren terug, werd er in de hoofdstraat door de Chinees en een Chinees Indies restaurant vuurwerk afgestoken Waar iedereen naar kwam kijken. De sfeer was prima, daarna werden de bezoeken gedaan. natuurlijk werd er door de jeugd ook met rotjes gesmeten. De
  hoofdtractatie was echter dit grote vuurwerk. Nu die zijn gestopt is het
  losgebarsten, als oudere waag je het niet om over straat te lopen.
  Voor mij blijft een regeling echt over, een vuurwerk centraal punt.
  Daar kan iedereen weer naar toe om af te steken en ofom het te zien, en de rest van de stad blijft veilig.
  Op die manier heeft een afsteekvergunning misschien kans van slagen.

 • Met een vuurwerkvergunning pak je juist niet de grootste randdebielen. De grootste randdebielen zijn degene met het zware illegale vuurwerk. Daar helpt een vergunning niet tegen.

 • Een vuurwerkvergunning is een uitstekend plan. Deze moet echter wel gekoppeld zijn aan het bezit van een pasje en een bescheiden vuurwerkcursus, waarin exact wordt geleerd welk stuk vuurwerk en welke handelingen welk gevaar opleveren en/of streng verboden zijn.
  Maar ook het feit dat de overheid enige jaren geleden besloten heeft om de waarschuwingscampagnes op tv te stoppen, heeft heel veel extra, onnodige verminkingen opgeleverd!
  Als men op bepaalde plaatsen het gehele jaar door het afsteken toestaat, zullen de liefhebbers daar terecht kunnen, inclusief hobbyisten die graag zelf vuurwerk maken op (semi-)professionele wijze, zoals op het eiland Malta gebeurt.
  De pubers die nu voor de straatterreur zorgen kan men dan één voor één oppakken. Met een totaalverbod is dat onhaalbare kaart en dupeert men de miljoenen mensen die van het vuurwerk op Oudejaarsavond genieten en zich wél aan de regels houden.
  Net als met het coffeeshopbeleid zorgen we aldus voor een scheiding der markten. Doordat blowers geen harddrugs meer krijgen aangeboden, is het aantal verslaafden enorm gedaald in ons land. Als elk type vuurwerk het hele jaar te koop is voor diegenen die de bijpassende cursus op het juiste niveau hebben doorlopen en dus vergund mogen afsteken, droogt ook de illegale markt op. Deze zou bij een totaalverbod een nieuwe miljardenbusiness opleveren voor de zwaarste criminele bendes.
  De Drooglegging en War on Drugs hebben laten zien hoe krankzinnig dit soort blind wensdenken is.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam