Ga naar de inhoud

Gino duikt op: bij de Anonieme Alcoholisten

Gino van Weenen heeft een fascinatie voor mensen. In alle lagen van de bevolking zijn er groepen en beroepen, maar ook plekken waar je grenzeloos nieuwsgierig naar kunt zijn. Nina Fernande maakt illustraties bij zijn verslag. Deze week brengt hij tijd door bij een ontmoeting van de Rotterdamse Anonieme Alcoholisten.

Illustratie
Illustratie

Iedereen kent de Anonieme Alcoholisten, kortweg de AA. Van horen zeggen, van televisie en film. Zelfhulpgroepen waar mensen elkaar helpen om verslaving te overwinnen. Maar kloppen de clichés ook? Ik ging op de open avond van één van de vier groepen in Rotterdam langs om dat te testen.
Bij binnenkomst word ik ontvangen door een duo dat al langere tijd bij de groep hoort. Naast mij is er nog iemand anders voor het eerst. Het heeft deze man veel moeite gekost naar hier te komen. Voor veel alcoholisten is deze eerste stap dan ook de moeilijkste: toegeven dat je een probleem hebt en actie ondernemen. Het ontvangstcomité voorspelt dat ik verhalen ga horen die mij zullen doen twijfelen over mijn eigen alcoholgebruik.
De ruimte waar de meeting is oogt vrij standaard: een vergaderopstelling in een U-vorm. Er zijn elf andere mensen, van uiteenlopende leeftijden. Geen jongeren. Er is een voorzitter maar de setting is informeel, als vrienden onder elkaar. Er wordt koek uitgedeeld, een van de leden viert een verjaardag. Niet qua leeftijd, maar omdat hij een jaar ‘droog’ is. Droog betekent niet drinken, nuchter zijn is weer een stap verder. Dan denk je er ook niet meer aan. Een groot verschil. Het nuchter worden duurt volgens de groep soms jaren. Op een bord prijkt de leus “nuchter leven is een feest”. Precies het tegenovergestelde van wat ik denk als ik weer eens dronken op straat waggel.
Het verhaal dat mensen vertellen begint steevast met de bekende woorden, “hallo, ik ben en ik ben alcoholist”. Als observator hoef ik de woorden niet uit te spreken, ik was vrij om te delen wat ik er van vind. Ik kon niet anders dan bewondering uitspreken over dat wat ik gehoord had. De verhalen zijn open, eerlijk en worden in een beschermde omgeving vertelt zonder oordeel. Meerdere malen werd er kritiek geuit op de Boumankliniek, waar veel verslaafden naar worden doorverwezen. Voor deze groep mensen werkte hun methode niet. Het contact met gelijken, die precies weten wat ze doormaken, is essentieel.
Ook mij wil de groep helpen. Of ik een daadwerkelijk probleem heb, weet ik niet. Zo voelt het in ieder geval niet. Toch heeft de avond effect gehad – ik had beduidend minder zin in alcohol dan normaal.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Julio Moreno Robles bleef altijd schilderen en zich inzetten voor Nederlandse kunstenaars

  • In Memoriam

  Op 27 maart 2024 overleed de Rotterdamse kunstenaar Julio Moréno Robles, die onder meer kleurrijke Latijns-geïnspireerde schilderijen maakte. Moreno Robles was een stille kracht in de Rotterdamse kunstwereld die altijd bleef schilderen en zich inzette voor de lotsverbetering van beeldend kunstenaars.

 • Lizan Freijsen liet ons stilstaan bij schoonheid waar wij vaak aan voorbijlopen

  • In Memoriam

  Woensdag 21 februari overleed kunstenaar en docent en studieloopbaancoach aan de Willem de Kooning Academie Lizan Freijsen onverwachts op 63-jarige leeftijd. Ze liet zich inspireren door alledaagse natuur, zoals korstmossen en watervlekken, waar ze onder meer tapijten van maakte. Freijsen laat een galmend gat achter op de WDKA.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Woensdag 22 mei is de eerste meet-up van ons solidariteitsnetwerk. Iedereen die zich solidair voelt…

  Venue: De Pauluskerk
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bij De Correspondent zoeken we vanaf 2 september 2024 tot eind februari 2025 een chef voor de beeldredactie. Ben jij iemand die leidinggevende ervaring heeft, een grondige kennis van fotografie, ontwerp en information design en heb je werkervaring op minimaal een van die vlakken? En heb je affiniteit met de missie van De Correspondent? Dan zijn we op zoek naar jou! 

 • Bekijk alle vacatures