Ga naar de inhoud

Gino duikt op: in het koffiehuis

Gino van Weenen heeft een fascinatie voor mensen. Onregelmatig duikt Gino voor Vers Beton in een andere subcultuur van Rotterdam. In alle lagen van de bevolking zijn er groepen en beroepen, maar ook plekken waar je grenzeloos nieuwsgierig naar kunt zijn. Nina Fernande maakt illustraties bij zijn verslag. Deze week brengt hij tijd door in een Turks theehuis.

Illustratie
Illustratie

Hippe koffietenten, bruine cafés. Het zijn de plaatsen die het eerst opkomen als ik denk aan zaken waar mensen zich tegoed doen aan warme dranken. En gezelligheid. Maar er is meer. Vaak verstopt achter geblindeerde ramen kom je ze door heel Rotterdam tegen. Ze ogen onpersoonlijk, een aantal heeft niet eens een naam. Het zijn de koffiehuizen, meestal van Turkse of Marokkaanse oorsprong. De stad kent er honderden.
Als ik in West de deur open van één van deze tenten, kijkt een groot aantal mannen van middelbare leeftijd op. Ze zijn druk verwikkeld in een potje Rummikub. Even valt er een stilte, maar al snel gaan ze onverstoord verder. Ik zit inmiddels aan de bar. Een jongen van mijn leeftijd kijkt me meewarig aan. “Kom je soms de weg vragen?”, zegt hij. Ik schud mijn hoofd en vertel hem van mijn voornemen om eens achter de deur van het koffiehuis te gaan kijken.
“Het is nogal ongebruikelijk anderen dan vaste klanten te zien, de meesten komen hier al jaren”. Het lijkt op de oer-Hollandse stamkroeg, maar dan zonder drank. Hier drinkt men koffie, thee en soms wat fris. Het interieur heeft nog het meeste weg van een sportkantine, met een scheutje bruine kroeg. Ik zie een mediterrane versie van mijn eigen opa, in de kantine van de watersport, zitten. De vale kleedjes op de tafels contrasteren sterk met de warme klanken die hier klinken. Deze gemeenschap lijkt zich af te schermen van de rest van de stad.
“Maar jij gaat toch ook vaker naar een vaste bar?”, riposteert de kastelein. Hij draait de rollen een beetje om en snapt vooral niet waarom ik zo benieuwd ben naar deze plek. Ik voel me betrapt, alsof ik in de dierentuin ben. Exotische vogels kijken. Het is een goed punt dat hij maakt. Ondertussen drink ik koffie. Een prima bakkie, dat zo door een hippe barista gezet kon zijn. “Koffie zit in ons bloed, wij hebben het geperfectioneerd”, stelt hij vol trots. Hij haalt een doek over de espressomachine, glanzend middelpunt achter de counter.
Het gesprek bloedt dood, al is het nooit echt op gang gekomen. De meeste gasten zitten ook niet te wachten op een gesprek met een buitenstaander. Ondanks dat het een struikelafstand van mijn voordeur is, lijkt de kloof tussen mijn wereld en die van het koffiehuis onoverbrugbaar.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Leuk stuk! Jammer dat je er niet meer uit hebt kunnen halen, maar ok, dat ligt denk ik ook niet aan jou. Het is sowieso lastig om in zo’n omgeving te komen en dan te verwachten dat je gelijk met iedereen een gesprekje kunt aangaan. Eigenlijk zou je er als een soort antropoloog er helemaal in moeten duiken, maar ok…dan ben je wel weer een paar maanden verder! 🙂

 • Beste Bob,
  In de laatste zinnen haal je inderdaad de kern van de oplossing al aan.
  Mijn serie is een korte column en geen diep antropologisch onderzoek naar koffiehuizen in Rotterdam.
  Daar ontbreekt mij simpelweg de tijd voor.
  Ik heb echter wel gemerkt dat bij veel van mijn onderwerpen mensen nieuwsgierig zijn naar meer.
  Dit is dan ook mijn drive, om mensen enthousiast te maken en over te halen het zelf ook eens te doen.
  Wat let je? ga eens op bezoek!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Julio Moreno Robles bleef altijd schilderen en zich inzetten voor Nederlandse kunstenaars

  • In Memoriam

  Op 27 maart 2024 overleed de Rotterdamse kunstenaar Julio Moréno Robles, die onder meer kleurrijke Latijns-geïnspireerde schilderijen maakte. Moreno Robles was een stille kracht in de Rotterdamse kunstwereld die altijd bleef schilderen en zich inzette voor de lotsverbetering van beeldend kunstenaars.

 • Lizan Freijsen liet ons stilstaan bij schoonheid waar wij vaak aan voorbijlopen

  • In Memoriam

  Woensdag 21 februari overleed kunstenaar en docent en studieloopbaancoach aan de Willem de Kooning Academie Lizan Freijsen onverwachts op 63-jarige leeftijd. Ze liet zich inspireren door alledaagse natuur, zoals korstmossen en watervlekken, waar ze onder meer tapijten van maakte. Freijsen laat een galmend gat achter op de WDKA.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures