Schrijver Vincent Cardinaal is gefascineerd door begraafplaatsen. Speciaal voor De Donkere Dagen van Vers Beton ging hij met fotograaf Menno Bouma op pad. Zij trokken langs zes Rotterdamse begraafplaatsen, elk om een andere reden bijzonder.
Bezoek eens een begraafplaats! De schrijver van dit artikel blijft het herhalen. Er is niets luguber of raar aan. Het zijn schitterende stadsparken, tjokvol historie. Doordat ze eeuwen aan dode Rotterdammers herbergen behoren begraafplaatsen ook nog eens tot de top van het stadserfgoed. Rotterdam kent veel bijzondere begraafplaatsen. In dit stuk bezoeken we er zes, in willekeurige volgorde.
Hofwijk
Even buiten de stad, langs de Delftse Schie, ligt begraafplaats Hofwijk. Ingeklemd aan weerskanten door statige landhuizen, met aan de oostzijde de A13.
Al 13 reacties — discussieer mee!
Mooi stuk, ondanks dat ik letterlijk achter de oude Joodse begraafplaats heb gewerkt, was het mij nooit opgemerkt. Maar niet op Zuid geweest? Zuiderbegraafplaats is ook mooi (en ging open op de dag van capitulatie), met bijzondere aparte vakken.
Stiekem was ik liever naar Zuid (idd mooie begraafplaats!) gegaan, dan naar Hofwijk. In mijn herinnering was die mooi, en ik wilde er per se een grote, algemene begraafplaats bij, maar Hofwijk viel eerlijk gezegd ontzettend tegen.
Gemiste kans, kortom!
Heeft Rotterdam eigenlijk een islamitische begraafplaats? En zo nee, waar begraven Rotterdamse moslims dan hun doden?
Geen echte islamtische begraafplaats, maar onder andere de Zuiderbegraafplaats heeft aparte delen voor moslims.
De meeste moslims in Nederland laten zich volgens mij begraven in hun land van (oorspronkelijke) herkomst…zal met al die nieuwe generaties wel gaan veranderen.
Tis misschien wat vreemd om een begraafplaats naar voren te willen duwen in deze, maar zou de Zuiderbegraafplaats zeker willen aanraden voor een bezoek. Daar beleef je echt waar The Smiths al over zongen in Cemetry Gates, alleen zul je er niet “Keats en Yeats on your side” vinden, maar Cor Vaandrager. Om precies te zijn als je graf B-705 bezoekt. Daar ligt de dode legende, of ie rust en of ie er uberhaupt nog ligt, zou ik niet met zekerheid durven zeggen. Anders gewoon het stuk van Martin Bril lezen over het bezoek aan het graf van zijn held, Vaandrager.
Daarnaast is de Zuiderbegraafplaats gewoon een van de grootste, en best onderhouden tuinen die Rotterdam rijk is.
Mooi stuk. Grappig ook: woon al sinds 1987 om de hoek, maar die engelen bij Van Loon had ik nog nooit gezien!
Tussen de Willem Buytewechstraat en het Kerkepad in de wijk Delfshaven van Rotterdam ligt een omheind stukje terrein van zo’n 10×10 meter, eigenlijk midden op een openbare speelplaats. Volgens zeggen zou dat ook een kleine begraafplaats zijn, maar dat is ter plekke nergens aan te zien.
Vroeger was er een begraafplaats langs de Schie bij de Mathenesserbrug in de wijk Spangen. Kan mij er vaag iets van herinneren (ben 83) maar kan er nergens gegevens over vinden.
Foto bij Crooswijk is Oud Kralingen NH begraafplaats.
Moslims kunnen particulier een graf kopen met begraafrichting Mekka.
Ze zijn er op de Zuiderbegraafplaats. Eén voor Ahmadija moslims en één voor anderen (denk Soennieten)
Volgens Islamitische regels dient een dode eerst ritueel gewassen te worden en daarna in doeken liggend op de rechterzij begraven te worden.
Begraven zonder kist is in ons land bij wet verboden vandaar dat men liever uitwijkt naar het land van herkomst.
Bij nader inzien is de foto toch Crooswijk. Waarom juist dit meest oninteressante deel van nationaal monument Crooswijk?
De RK begraafplaats Crooswijk is één van de twee (RK Den Haag) begraafplaatsen met een arcade! Veel mooier.
De Joodse begraafplaatsen zijn buiten de stadsmuren geplaatst!
Alles is trouwens uitstekend gedocumenteerd.
Begraven in Rotterdam en omstreken. Roterodamum 1999
en over A.B. Crooswijk .De stad en de dood. Archief
Dank voor de heldere bijdrage aan de beantwoording van een eerdere vraag. Over de gekozen foto bij begraafplaats Crooswijk: keuze van de fotograaf, in samenspraak met mij, de auteur. Lagen meerdere beweegredenen aan ten grondslag. Buiten een bepaalde esthetiek, bijvoorbeeld het feit dat ik expliciet de vlakte van Nieuw Crooswijk noem: mij een doorn in het oog, daar ik opgegroeid ben ik de volkswijk die er lag. Verder vertrouw ik deze fotograaf in onze samenwerking altijd blindelings.
Verder snap ik de opmerking ook wel – het is een schitterende begraafplaats, belangrijk erfgoed.
Nog kort even iets over de Joodse begraafplaatsen.
Joodse graven mogen niet geruimd worden, omdat men gelooft in een lichamelijke wederopstanding na de komst van de Messias.
In de kerken waar men vroeger begroef, werd wel geruimd, ondanks het feit dat men soms “eeuwig”durende grafrechten verkocht.
Ook werd in “rekkelijke” kringen de lichamelijke wederopstanding meer vervangen door een geestelijk vervolg in het eeuwige leven.
De zeis is het symbool van het doorsnijden van de draad die lichaam en geest verbindt.
Als ik dit nalees merk ik dat ik als schoolmeester mijn klassen mis.