Ga naar de inhoud

Nieuw: de estafettepoliticus!

In de nieuwe politieke rubriek De estafettepoliticus kunt u als lezer zelf een stadhuisbewoner aan de tand voelen over zijn/haar bijdrage aan de stad. Iedere vrijdag (behalve vandaag) selecteert Mark de Boer een politicus van de week, die u al uw kritische vragen mag stellen. De vrijdag daarna worden op Vers Beton de antwoorden gepubliceerd.

Nieuw! De Estafettepoliticus
Nieuw! De Estafettepoliticus

In de allereerste aflevering van De estafettepoliticus staat komende vrijdag VVD-raadslid George van Gent in de schijnwerpers. Meteen een bijzondere gast: Van Gent zat in 1974 voor het eerst in de gemeenteraad en hij geldt dan ook als de nestor van de Rotterdamse politiek, een rol die hij met verve vervulde. Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak van vorig jaar sprak hij bijvoorbeeld zijn onvrede uit over twitterende en Wordfeud spelende raadslieden. Ondermijnend voor het gezag van de politiek!
De afgelopen maanden haalde Van Gent de media met stevige kritiek op het Rotterdam Climate Initiative: dat mag van hem direct de prullenbak in. Ook zijn pleidooi voor de afschaffing van ‘logobelasting’ (precario) sprong in het oog, net als zijn inzet om het nu nog wat kale Stationsplein op te fleuren met een heuse fontein!
Zelf noemde Van Gent zich ooit een draaideur-politicus, omdat hij in totaal vier periodes in de gemeenteraad zat (1974-77, 1982-86, 2002-06, 2010-14). Toch is het afscheid volgens de VVD’er ditmaal definitief: het is tijd het stokje aan jong talent over te dragen. Wij dagen je dan ook uit om George van Gent nog eenmaal over de vaak turbulente jaren die hij op het Rotterdamse stadhuis doorbracht kritisch aan de tand te voelen.
Stel hieronder je kritische vragen voor de estafettepoliticus van deze week. De antwoorden lees je hier aanstaande vrijdag! 

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • Om het ijs te breken: Ik kan me voorstellen dat het er in de gemeenteraad er in ’74-’78 anders aan toe ging dan in ’10-’14. Ik zou willen weten: wat was de grootste verbetering in de raad en wat was toch beter geregeld of functioneerde beter in ’74-’78?

 • Ik ben vooral benieuwd hoe Van Gent terugkijkt op the rise and fall van de VVD in Rotterdam. Hoe kan het dat Neerlands grootste partij anno 2014 een kleinduimpje is in Rotterdam? Was dat beter voordat Leefbaar ten tonele verscheen? Waarom is de VVD in Nederland wél groter dan de PVV (in ieder geval bij de laatste verkiezingen), terwijl het hier alle hoeken van de kamer uitvoerig heeft kunnen bekijken vanwege Leefbaar Rotterdam? Ik zou bijna denken: wat doet VVD Rotterdam toch zo fout wat haar landelijke equivalent goed doet? Natuurlijk, Rotterdam kent zijn eigen dynamiek, maar zo bizar anders dan de rest van Nederland is deze stad toch ook niet?

 • De kantorenmarkt van Rotterdam Centrum staat er bijzonder slecht voor, blijkt uit cijfers van NVM Business in het 28 augustus verschenen rapport Kantorenmarkt Randstad 2013. Medio 2013 is in het centrum 377.000 m2 kantoorruimte beschikbaar. In 2008 bedroeg het aanbod nog slechts 142.500 m2. Maar dit college blijft maar miljoenen uitgeven aan megalomane bouwprojecten want het ene kantoor na het andere wordt gebouwd in het centrum. Waarom blijft dit college maar bouwen voor de leegstand en volgt de VVD kritiekloos het beleid van wethouder Karakus die zelfs voor honderden miljoenen garant staat voor dubieuze projectontwikkelaars. Hoe kan dit? Waarom stemt u hier mee in? Waarom geen duurzaam beleid door te stoppen met deze bouwwoede en eerst eens de leegstand aan te pakken.

 • Heeft de gemeenteraad nog wel voldoende aanzien volgens de heer Van Gent en zo niet, wat zou politiek Rotterdam volgens hem moeten doen om weer in de gratie van het volk te komen?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures