Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: 3 ouderenpartijen in Rotterdam

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: de deelname van maar liefst drie verschillende ouderenpartijen in Rotterdam. 
Aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart doen in Rotterdam drie seniorenpartijen mee. Drie! De Rotterdamse Ouderen Partij (ROP), de Seniorenpartij Rotterdam en Ouderen Politiek Actief (OPA, geen grap): allemaal zeggen ze op te willen komen voor de Rotterdamse oudere. En dat in de jongste stad van Nederland.
Wordt de Rotterdamse grijsaard dan zó bedreigd? Wie de PvdA en Leefbaar Rotterdam elkaar ziet overtoepen op het onderwerp ‘gratis Openbaar Vervoer voor ouderen’, zal toch anders vermoeden (niet dat gratis OV enig bewezen effect heeft op het sociaal isolement van ouderen, maar ach, dat zijn maar argumenten).
Zijn de ouderenclubs opgericht om de belangen van een achtergestelde achterban te verdedigen, of bestaan ze ter meerdere eer en glorie van elkaar in de wielen rijdende opportunisten, die een markt zien in het aanwakkeren van onderbuikgevoelens bij een vergrijzende babyboomgeneratie? De start van lijsttrekker Ria de Sutter van eerst ROP, en na intern geruzie van de Seniorenpartij (betaaldeur), belooft in ieder geval niet veel goeds.
Tekst: Ties Joosten

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • Ik heb de cijfers van het CBS. Deze hebben per gemeente een verdeling over de verschillende leeftijdsgroepen 0-14, 15-24, en zo voort. En dan blijkt dat Rotterdam “slechts” 30% in de categorie jongeren valt. Dit in tegenstelling tot Groningen met 37%. Amsterdam heeft 29%.

  Jij kijkt naar absolute getallen bij de GGD-regio’s. De GGD regio’s zijn groter dan de gemeenten die er binnenvallen. Daarnaast laten absolute getallen zich niet goed vergelijken voor een dergelijke uitspraak. Er kunnen absoluut gezien wel meer jongeren ergens wonen, maar als hier absoluut gezien in verhouding meer ouderen tegenover staan lijkt mij spreken van een jongerenstad wat voorbarig.

  Wanneer men overigens kijkt naar de getallen per gemeente en niet per GGD-regio is het voordeel overigens wel voor Amsterdam met 229.141 om 185.171. En aangezien de verkiezingen per gemeente gaan lijkt mij dat sowieso ook het beste onderzoeksgebied.

   • Met de Groene Druk ben ik niet bekend :).. Maar zo inderdaad zomaar gehanteerd kunnen worden. En dan houdt de stelling redelijk stand. Het begrip jongeren laat zich uiteraard net zo slecht vastpinnen op een jaartal als het begrip ouderen.

    Overigens hanteren ze bij OPA een grens van 45+.. dat lijkt mij redelijk opportuun. Dat is volgens dezelfde cijfers van het CBS 39% van Rotterdam. Dat is best een grote groep. Maar ook een zeer diverse groep. De “problemen” die mensen van 50 hebben zijn totaal anders dan de problemen van 75+. Vind het zelf daarom vreemd dat er dan 1 partij kan zijn die voor beiden op lijkt te komen

 • Allereerste ouderen partij is de ROP. De Rotterdamse Ouderen Partij.
  Na de stap naar de Seniorenpartij van Ria de Sutter is er veel van ons programma en standpunten overgenomen. Dus nu lijken wij op elkaar. Maar,omdat onze kiezers geen geruzie,gekibbel en over elkaar heenvallende partijen meer willen is mijn standpunt duidelijk. Wij moeten samenwerken om zoveel mogelijk voor onze doelgroep te bereiken en voor elkaar te krijgen. Een vloedgolf van passie,betrokkenheid,betrouw-
  baarheid en kennis van zaken komt door ons de ROP door en ín het stadhuis . De partij of beweging van “OPA” heeft geen programma,wel jammer! Dus het wordt wèl werken om samen te werken,maar wij geloven er zèlf heilig in ! Op naar succes voor de ouderen .

  En let op: ” Met Frans méér mans ! ” ( lijst 10. No. 4 ).

  ” VÓÓR OUDEREN DÓÓR OUDEREN !”

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures