Ga naar de inhoud

Red Rotterdam, stel politieke dienstplicht in

Iedere maandag verschijnt in gratis krant de Metro een opiniestuk van Vers Beton. Deze week is het de beurt aan Inge Janse, die pleit voor de invoering van een politieke dienstplicht. De politiek, en daarmee de maatschappij, worden namelijk geplaagd door een chronisch wantrouwen en een gebrek aan talent, meent hij.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Afgelopen week bleek dat politici van de PvdA in Feijenoord vooral in de deelraad zitten voor het geld en de vriendjespolitiek. Koren op de molen natuurlijk van de politiek wantrouwende man op straat, en gelijk heeft-ie. Want als je de media moet geloven, dan zijn politici allen armzalige stuntelaars die de ene na de andere doorzichtige fout maken.
Natuurlijk is het veel minder erg dan wordt geschetst. Een moeilijke bestuurlijke transformatie bekt nu eenmaal stukken minder lekker in de krant dan alcoholisme tijdens raadsvergaderingen, interne strijd in partijen of financiële debacles.
Maar misschien nog wel gevaarlijker voor het vertrouwen in de politiek, is het gebrek aan lokaal politiek talent. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de meeste hoogvliegers die de stad kunnen maken, krijgen elders meer uitdaging, geld en waardering.
Ik pleit daarom voor de invoering van politieke dienstplicht, de opvolger van de militaire dienstplicht. Het gevaar ligt namelijk niet buiten onze landgrenzen, maar er binnenin: incapabele, invalide politiek die door de burger niet geloofd en vertrouwd wordt. En dat is gevaarlijk, want een land zonder goed werkend politiek apparaat is gedoemd te vervallen in chaos, anarchie en wat dies meer zijt.
Politieke dienstplicht, zeg twee jaar deeltijd meedraaien in de lokale deelraad, gaat dit oplossen. Het maakt lokale politiek tot een échte afspiegeling van de maatschappij, en de man op straat gaat vanwege zijn dienst beter begrijpen hoe politiek werkt. Tel uit je winst!
Natuurlijk, mitsen en maren te over. Burgerpolitici gaan zonder twijfel fouten maken. Maar ach, veel erger dan in de deelraad van Feijenoord kan het toch niet worden. En als zelfs militaire dienstplicht ooit ingevoerd kon worden, dan moet dat met dit veel minder gevaarlijke en stukken comfortabelere equivalent een peulenschil zijn.

Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in Metro besproken.

Al 18 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures