Ga naar de inhoud

Red Rotterdam, stel politieke dienstplicht in

Iedere maandag verschijnt in gratis krant de Metro een opiniestuk van Vers Beton. Deze week is het de beurt aan Inge Janse, die pleit voor de invoering van een politieke dienstplicht. De politiek, en daarmee de maatschappij, worden namelijk geplaagd door een chronisch wantrouwen en een gebrek aan talent, meent hij.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Afgelopen week bleek dat politici van de PvdA in Feijenoord vooral in de deelraad zitten voor het geld en de vriendjespolitiek. Koren op de molen natuurlijk van de politiek wantrouwende man op straat, en gelijk heeft-ie. Want als je de media moet geloven, dan zijn politici allen armzalige stuntelaars die de ene na de andere doorzichtige fout maken.
Natuurlijk is het veel minder erg dan wordt geschetst. Een moeilijke bestuurlijke transformatie bekt nu eenmaal stukken minder lekker in de krant dan alcoholisme tijdens raadsvergaderingen, interne strijd in partijen of financiële debacles.
Maar misschien nog wel gevaarlijker voor het vertrouwen in de politiek, is het gebrek aan lokaal politiek talent. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de meeste hoogvliegers die de stad kunnen maken, krijgen elders meer uitdaging, geld en waardering.
Ik pleit daarom voor de invoering van politieke dienstplicht, de opvolger van de militaire dienstplicht. Het gevaar ligt namelijk niet buiten onze landgrenzen, maar er binnenin: incapabele, invalide politiek die door de burger niet geloofd en vertrouwd wordt. En dat is gevaarlijk, want een land zonder goed werkend politiek apparaat is gedoemd te vervallen in chaos, anarchie en wat dies meer zijt.
Politieke dienstplicht, zeg twee jaar deeltijd meedraaien in de lokale deelraad, gaat dit oplossen. Het maakt lokale politiek tot een échte afspiegeling van de maatschappij, en de man op straat gaat vanwege zijn dienst beter begrijpen hoe politiek werkt. Tel uit je winst!
Natuurlijk, mitsen en maren te over. Burgerpolitici gaan zonder twijfel fouten maken. Maar ach, veel erger dan in de deelraad van Feijenoord kan het toch niet worden. En als zelfs militaire dienstplicht ooit ingevoerd kon worden, dan moet dat met dit veel minder gevaarlijke en stukken comfortabelere equivalent een peulenschil zijn.

Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in Metro besproken.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Italiaanse lessen voor een geslaagd Rotterdams burgerberaad: hoe nu verder?

    • Klimaat

    Nu het Rotterdamse Burgerberaad voor het Klimaat vorige week haar adviezen heeft aangeboden aan wethouder Chantal Zeegers, lijkt het eind goed, al goed. Maar wie kijkt naar vergelijkbare projecten, zoals in het Italiaanse Bologna, ziet dat dit pas het begin is: hoe zorg je ervoor dat adviezen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden? En zijn er valkuilen die Rotterdam kan voorkomen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Bekijk alle vacatures