Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Iedere vrijdag helpen de Beste Stuurlui je de vrijmibo en daarna het weekend in. Stuurvrouw Kortleve doet dat met een hart onder de riem voor de door Leefbaar Rotterdam teruggeplaatste Dries Mosch.

DBS februari
DBS februari

Afgelopen woensdagochtend reed een grote zwarte 4×4 door Blijdorp. Met speakers erop gemonteerd, waar Engelse muziek over de liefde uit klonk. De auto trok een aanhangwagen voort, zo eentje die glazenzetters hebben. In plaats van nieuwe ruiten, stonden aan beide kanten drie grote ogenschijnlijk zelf in elkaar geknutselde op hardboard geplakte posters van Dries Mosch.
Dries Mosch. De voormalig lijfwacht van Pim Fortuyn, die na de dood van zijn geliefde beschermeling op de vrijgekomen plek in de raad plaatsnam. Wellicht opportunistisch, maar volgens vriend en voormalig chauffeur van Pim Fortuyn Hans Smolders, vooral Fortuynistisch. “Boerenslimheid zoals van mensen zoals Dries en ik heb je ook nodig op een lijst. Die moet een mengeling zijn van intellectuelen, bureaucraten en mensen van het volk.”
Volgens Leefbaar niet, of in ieder geval niet in de vorm van Dries Mosch. Hij werd door de kiescommissie gebonjourd naar de 27e plek op de lijst, een onverkiesbare plek. Smolders: “Dit had Fortuyn nooit gewild.” Leefbaar wilde het wel zo.
De partij werd al eerder beschuldigd het Fortuynisme te hebben laten varen. Nogal wiedes. Fortuyn is al meer dan tien jaar dood, als hij nu zou herrijzen zou hij nog euro’s terugrekenen naar guldens. Niemand weet wat Pim had gewild en of dat nog wel past in deze tijd. Het is toch altijd een beetje armzalig gissen naar zijn gedachtegoed. Fortuyn had Dries Mosch destijds niet aangenomen als raadslid, maar als bodyguard. Of hij hem dan uiteindelijk een plek had gegeven in de raad, is al helemaal gissen.
Ook marktkoopman Hennie van Schaik werd onverkiesbaar voor de komende raadsverkiezingen, maar kreeg als pleister op de wonde de voorzittersrol in de gebiedscommissie. Dries Mosch daarentegen was zonder dat hij het had verwacht, opeens verschwünden van de verkiesbare plekken. De reden van de (inmiddels zelf drie termijnen bestaande) partij is dat Leefbaarders maar twee termijnen in de raad mogen zitten. Dries Mosch zat er al drie termijnen in.
Hij legt zich er niet bij neer. Ik zie hem steeds weer opdoemen in mijn gedachten. Achter het stuur, zijn gezichtsuitdrukking een mengeling van overtuiging en verbetenheid. Rijdend door Blijdorp, op weg naar Hillegersberg en Overschie. Op de dag dat zijn grote voorbeeld 66 jaar geworden zou zijn.
Ergens hoop ik wel dat die ouwe 1300 voorkeursstemmen voor Eerdmans zijn neus wegkaapt.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) is schrijver, vooral over eten en het leven. Ze woont in Rotterdam en probeert met haar kook- en schrijfproject ‘Condimentariër’ vleeseters ervan te overtuigen dierlijke producten als toevoeging te zien, niet als hoofdbestanddeel.

Profiel-pagina