Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: De boerenslimheid van Dries

Iedere vrijdag helpen de Beste Stuurlui je de vrijmibo en daarna het weekend in. Stuurvrouw Kortleve doet dat met een hart onder de riem voor de door Leefbaar Rotterdam teruggeplaatste Dries Mosch.

DBS februari
DBS februari

Afgelopen woensdagochtend reed een grote zwarte 4×4 door Blijdorp. Met speakers erop gemonteerd, waar Engelse muziek over de liefde uit klonk. De auto trok een aanhangwagen voort, zo eentje die glazenzetters hebben. In plaats van nieuwe ruiten, stonden aan beide kanten drie grote ogenschijnlijk zelf in elkaar geknutselde op hardboard geplakte posters van Dries Mosch.
Dries Mosch. De voormalig lijfwacht van Pim Fortuyn, die na de dood van zijn geliefde beschermeling op de vrijgekomen plek in de raad plaatsnam. Wellicht opportunistisch, maar volgens vriend en voormalig chauffeur van Pim Fortuyn Hans Smolders, vooral Fortuynistisch. “Boerenslimheid zoals van mensen zoals Dries en ik heb je ook nodig op een lijst. Die moet een mengeling zijn van intellectuelen, bureaucraten en mensen van het volk.”
Volgens Leefbaar niet, of in ieder geval niet in de vorm van Dries Mosch. Hij werd door de kiescommissie gebonjourd naar de 27e plek op de lijst, een onverkiesbare plek. Smolders: “Dit had Fortuyn nooit gewild.” Leefbaar wilde het wel zo.
De partij werd al eerder beschuldigd het Fortuynisme te hebben laten varen. Nogal wiedes. Fortuyn is al meer dan tien jaar dood, als hij nu zou herrijzen zou hij nog euro’s terugrekenen naar guldens. Niemand weet wat Pim had gewild en of dat nog wel past in deze tijd. Het is toch altijd een beetje armzalig gissen naar zijn gedachtegoed. Fortuyn had Dries Mosch destijds niet aangenomen als raadslid, maar als bodyguard. Of hij hem dan uiteindelijk een plek had gegeven in de raad, is al helemaal gissen.
Ook marktkoopman Hennie van Schaik werd onverkiesbaar voor de komende raadsverkiezingen, maar kreeg als pleister op de wonde de voorzittersrol in de gebiedscommissie. Dries Mosch daarentegen was zonder dat hij het had verwacht, opeens verschwünden van de verkiesbare plekken. De reden van de (inmiddels zelf drie termijnen bestaande) partij is dat Leefbaarders maar twee termijnen in de raad mogen zitten. Dries Mosch zat er al drie termijnen in.
Hij legt zich er niet bij neer. Ik zie hem steeds weer opdoemen in mijn gedachten. Achter het stuur, zijn gezichtsuitdrukking een mengeling van overtuiging en verbetenheid. Rijdend door Blijdorp, op weg naar Hillegersberg en Overschie. Op de dag dat zijn grote voorbeeld 66 jaar geworden zou zijn.
Ergens hoop ik wel dat die ouwe 1300 voorkeursstemmen voor Eerdmans zijn neus wegkaapt.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures