Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: De boerenslimheid van Dries

Iedere vrijdag helpen de Beste Stuurlui je de vrijmibo en daarna het weekend in. Stuurvrouw Kortleve doet dat met een hart onder de riem voor de door Leefbaar Rotterdam teruggeplaatste Dries Mosch.

DBS februari
DBS februari

Afgelopen woensdagochtend reed een grote zwarte 4×4 door Blijdorp. Met speakers erop gemonteerd, waar Engelse muziek over de liefde uit klonk. De auto trok een aanhangwagen voort, zo eentje die glazenzetters hebben. In plaats van nieuwe ruiten, stonden aan beide kanten drie grote ogenschijnlijk zelf in elkaar geknutselde op hardboard geplakte posters van Dries Mosch.
Dries Mosch. De voormalig lijfwacht van Pim Fortuyn, die na de dood van zijn geliefde beschermeling op de vrijgekomen plek in de raad plaatsnam. Wellicht opportunistisch, maar volgens vriend en voormalig chauffeur van Pim Fortuyn Hans Smolders, vooral Fortuynistisch. “Boerenslimheid zoals van mensen zoals Dries en ik heb je ook nodig op een lijst. Die moet een mengeling zijn van intellectuelen, bureaucraten en mensen van het volk.”
Volgens Leefbaar niet, of in ieder geval niet in de vorm van Dries Mosch. Hij werd door de kiescommissie gebonjourd naar de 27e plek op de lijst, een onverkiesbare plek. Smolders: “Dit had Fortuyn nooit gewild.” Leefbaar wilde het wel zo.
De partij werd al eerder beschuldigd het Fortuynisme te hebben laten varen. Nogal wiedes. Fortuyn is al meer dan tien jaar dood, als hij nu zou herrijzen zou hij nog euro’s terugrekenen naar guldens. Niemand weet wat Pim had gewild en of dat nog wel past in deze tijd. Het is toch altijd een beetje armzalig gissen naar zijn gedachtegoed. Fortuyn had Dries Mosch destijds niet aangenomen als raadslid, maar als bodyguard. Of hij hem dan uiteindelijk een plek had gegeven in de raad, is al helemaal gissen.
Ook marktkoopman Hennie van Schaik werd onverkiesbaar voor de komende raadsverkiezingen, maar kreeg als pleister op de wonde de voorzittersrol in de gebiedscommissie. Dries Mosch daarentegen was zonder dat hij het had verwacht, opeens verschwünden van de verkiesbare plekken. De reden van de (inmiddels zelf drie termijnen bestaande) partij is dat Leefbaarders maar twee termijnen in de raad mogen zitten. Dries Mosch zat er al drie termijnen in.
Hij legt zich er niet bij neer. Ik zie hem steeds weer opdoemen in mijn gedachten. Achter het stuur, zijn gezichtsuitdrukking een mengeling van overtuiging en verbetenheid. Rijdend door Blijdorp, op weg naar Hillegersberg en Overschie. Op de dag dat zijn grote voorbeeld 66 jaar geworden zou zijn.
Ergens hoop ik wel dat die ouwe 1300 voorkeursstemmen voor Eerdmans zijn neus wegkaapt.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures