Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Teleurstelling aan de Wijnhaven

Iedere vrijdag helpen de Beste Stuurlui je de vrijmibo en daarna het weekend in. Stuurman De Bruijn windt zich met zijn gebruikelijke passie op over Dock21, het nieuwe gebouw in de Wijnhaven.

DBS februari
DBS februari

Aan de Wijnhaven, pal naast woontoren The Red Apple, verrijst momenteel Dock21. In dit pand komen het IBIS hotel Rotterdam en 21 appartementen. Het ontwerp is van ontwerpbureau KCAP, dat ook buurman The Red Apple heeft ontworpen. De impressies laten een simpel blok zien. Helaas.
Wat de Wijnhaven als belangrijke schakel tussen Oude Haven en Witte de Withkwartier volgens mij juist nodig heeft, is bebouwing met allure.
Nu het gebouw uit de steigers komt blijkt het niet alleen een simpel ontwerp te zijn, maar de gevel is ook nog gemaakt van ogenschijnlijk goedkoop plaatmateriaal, vastgezet met schroeven met noppen erop. Het doet denken aan de trespa-beplating in de jaren van de stadsvernieuwing. Toen kwam deprimerende sociale woningbouw in de plaats van vaak slecht gebouwde, maar charmante vooroorlogse panden. Het wordt ook wel de stadsvernieling genoemd.
Alle vlotte marketing ten spijt, rommel verkoopt niet. De verkoop van deze op het noorden georiënteerde appartementen loopt voor geen meter. Afgaande op de informatie op de verkoopsite is alles nog beschikbaar. Niet zo vreemd. De ongunstige oriëntatie met balkons op het noorden moet je linksom om rechtsom compenseren met andere kwaliteiten. Dat wordt met de uitstraling van het pand in ieder geval niet gedaan.
Dit is wat mij betreft een project waar de architect zich, samen met zijn opdrachtgever, diep voor moet schamen. Hoe kan het dat KCAP, een gerenommeerd bureau met een indrukwekkend portfolio, hiermee op de proppen is gekomen? Waar is het misgegaan en waarom? En hoe kan het dat dit door de gemeentelijke molen is gekomen? Wie heeft er zitten slapen? Als Rotterdammers mogen we er ondertussen nog jarenlang tegenaan kijken. En met ons de groeiende groep toeristen die dagelijks de Wijnhaven passeert als onderdeel van het Rondje Rotterdam.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam bouwt wegens ruimtegebrek huizen te dicht bij drukke wegen, vooral huurwoningen

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  In de regio Rotterdam worden bijna 2.000 woningen te dicht bij een drukke weg gebouwd. Daarvan is 70% bestemd voor huur. Vanwege gezondheidsschade door luchtvervuiling raadt de GGD het af om te bouwen op dit soort plekken. Toch lijkt het onontkoombaar. “Er is een enorme wooncrisis. De vraag is meer hoe er dan gebouwd wordt.”

 • Van loze beleidskreten naar ruimtelijke rechtvaardigheid – deze experts weten hoe

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Van ‘ruimtelijke rechtvaardigheid’ had Saskia Klaassen nog nooit gehoord. Maar ook een woontoren, plein of renovatieproject kan onrechtvaardig zijn, leerde ze op een conferentie in Oase. Een rechtvaardige stad houdt rekening met álle bewoners, ook de kwetsbare die minder hard schreeuwen. Hoe bereik je die ongehoorde stemmen?

 • Sociale woningbouw in de Tweebosbuurt: hoe ‘sociaal’ is de Roseknoop?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Eindelijk, na alle luxe woontorens weer sociale woningbouw! De Roseknoop is een groot gebouw aan de rand van de Afrikaanderwijk waar ook oud-bewoners van de Tweebosbuurt wonen. Een zorgvuldig ontworpen project, maar past het wel bij de huidige woonbehoefte? Wat vinden bewoners zelf? En wat is ‘sociaal’?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures