Ga naar de inhoud

De Estafettepoliticus: antwoorden van Joost Eerdmans, vragen aan Leo de Kleijn

In De estafettepoliticus voelt de lezer zelf een stadhuisbewoner aan de tand. Iedere vrijdag selecteert Mark de Boer een politicus van de week, die u al uw kritische vragen mag stellen. De vrijdag daarna worden op Vers Beton de antwoorden gepubliceerd. Deze week geeft Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam de antwoorden, volgende week mag u SP’s lijsttrekker Leo de Kleijn uw vragen stellen!

De Estafettepoliticus Joost Eerdmans
De Estafettepoliticus Joost Eerdmans

Eerdmans krijgt vaak het verwijt een carrièrepoliticus te zijn. Ik vraag me daarom af: hoe ziet u uw traject in de Rotterdamse politiek voor zich? Gaat u bij winst in de raad zitten of gaat u voor een wethouderschap? En als Den Haag om de een of andere reden roept: neemt u dat dan in overweging? Man en paard, graag!Vincent Cardinaal
Het liefste word ik na een goede uitslag wethouder in het nieuwe college. Mocht Leefbaar buiten de coalitie vallen (wat ik niet verwacht), dan neem ik met plezier de komende jaren plaats in de Raad als fractievoorzitter. Ook dat is zeer eervol. De komende acht jaar wil ik me hoe dan ook volledig gaan inzetten om Rotterdam op een aantal terreinen uit de crisis te trekken. Verder dan vier jaar vooruit kijken is in de politiek vaak al onmogelijk, laat staan acht jaar, maar de komende tijd ligt mijn toekomst in Rotterdam en bij Leefbaar.”
In het verkiezingsprogramma van LR staat dat de partij tegen islamitisch onderwijs is. Hiermee discrimineert de partij mijns inziens, omdat de vrijheid van godsdienst kennelijk niet geldt voor één bepaalde groep. Hoe kan de heer Eerdmans hier achter staan?
Mijn tweede vraag: is de invloed van bepaalde families binnen LR niet te groot (Sörensen, Pastors)? Mede gezien het feit dat de politieke banen ook nog eens onderling worden verdeeld. LR is altijd nogal fel geweest richting de PvdA op dit punt maar lijkt nu boter op het hoofd te hebben. – Mike
“De vrijheid van onderwijs is prima en wordt door ons gerespecteerd. Maar de vrijheid van godsdienst kan niet betekenen dat segregatie wordt aangemoedigd en kinderen slecht onderwijs krijgen en daarom minder kans op een goede toekomst hebben. Daarom vinden wij dat we als stad zeer terughoudend dienen te zijn wanneer er een nieuw verzoek komt tot het stichten van een islamitische school. Er zijn ons inziens goede gronden om zo’n aanvraag uiterst kritisch te benaderen in Rotterdam. Daarom ben ik – zeker na het grote debacle op de IBN Ghaldoun – ook voor zeer strikt toezicht en controle op islamscholen. Lees hierover mijn opinie in de NRC van 30 januari.
De leden van Leefbaar Rotterdam bepalen wie voor welke functie in aanmerking komt. Leefbaar Rotterdam is een relatief jonge partij (binnenkort vieren we ons 12,5 jarig bestaan). De heren Pastors en Sörensen hebben in de jonge geschiedenis van Leefbaar een zeer belangrijke rol vervuld. Daar zijn we hen dankbaar voor. De bewering dat de baantjes onderling worden verdeeld werp ik verre van me en is ook aantoonbaar niet juist. Een familieverband mag nooit een voorkeurspositie opleveren. Maar aan de andere kant kan het ook niet zo zijn dat je, omdat je familiebanden hebt, dus niets zou kunnen betekenen voor Leefbaar Rotterdam terwijl je wel capabel bent.”
U houdt wel van een beetje show. Als radiomaker heeft u het – voorheen journalistieke – programma Avondspits eigenhandig veranderd in een snel opinieprogramma met uzelf als presentator/debater in de hoofdrol. Ik kan me voorstellen dat u in die rol zwaarder werd afgerekend op de luistercijfers dan op kennis van zaken. Lijkt het lijsttrekkerschap van Leefbaar Rotterdam in dat opzicht op het maken van radio? – Eric Stam
“Het lijsttrekkerschap van Leefbaar Rotterdam is onvergelijkbaar met het maken van radio. Iedere politicus van iedere signatuur wil zoveel mogelijk kiezers aanspreken. Hoe meer mensen op Leefbaar stemmen, hoe meer belangrijke zaken wij kunnen veranderen in Rotterdam. Wij zijn geen partij die snel zegt: ‘Dit kan niet of dit mag niet van Den Haag of Europa.’ Wij leggen liever de vinger op de zere plek en zullen desnoods op deuren en muren beuken om die zaken te regelen. Andere partijen leggen veel te gemakkelijk het hoofd in de schoot van hun bazen in Den Haag. Wij zijn als enige Rotterdamse partij onafhankelijk en hoeven niet eerst in Den Haag te vragen of we een standpunt mogen hebben.
Daarom heeft Leefbaar in het verleden het Centraal Station schoongeveegd (kon niet), de Rotterdamwet ingevoerd (mocht niet), de Keileweg gesloten (kon niet) en de erfpacht afgeschaft (mocht niet). Daarom zeggen wij altijd wat we vinden. Tegenstanders doen dit graag af als effectbejag. Omdat ze er vaak zelf liever niet over praten.
Overigens waren al mijn 493 stellingen in de Avondspits die ik op Radio 1 mocht verdedigen gebaseerd op feiten. Je kon het met de stellingen eens of oneens zijn, maar onderbouwd waren ze wel.”
Deze week werd bekend dat u het liefst ‘dierenwethouder’ in Rotterdam wilt worden. Dat vind ik niet echt een ambitieuze doelstelling voor een lijsttrekker. Vindt u dierenwelzijn het meest prangende probleem waar Rotterdam mee te kampen heeft? En op wat voor manier is dierenwelzijn een lokaal probleem, kan dat niet veel beter op nationaal niveau geregeld worden? Eeva Liukku
“Daarmee bedoelde ik dat het dierenwelzijn niet langer versnipperd moet zijn over meerdere portefeuilles. Het moet onder één wethouder vallen. Uiteraard krijgt die wethouder meer taken en portefeuilles, ik denk bijvoorbeeld aan veiligheid en stadsbeheer.
Dierenwelzijn is niet het grootste probleem waar Rotterdam mee te kampen heeft, maar het is wel een belangrijk en schrijnend probleem, waar in Rotterdam ten onrechte geen enkele aandacht voor is. Lees de verslagen van Dierenbescherming Rijnmond er maar op na. Iedere dag krijgt hun inspectie vijftien telefoontjes over dierenverwaarlozing of -mishandeling. Daartegen kun je juist op lokaal niveau heel veel doen, onder meer door de inzet van dierentoezichthouders – zoals in Capelle – die dagelijks op straat zijn om dierenbeulen te stoppen en te bestraffen. Goedkoop en effectief.”

Over PVV-stemmers heeft u wel eens gezegd dat de meesten van hen niet geïnteresseerd zijn in het resultaat, maar genieten van Wilders’ aanvallen op de gevestigde Haagse kliek. Kunt u zich voorstellen dat u als politicus ooit uitspraken zou doen enkel en alleen uit effectbejag? –
Eric Stam
“Nee. Ik houd van stevig debatteren en daar horen zeker duidelijke uitspraken bij. Uitspraken die de kiezers ook kunnen verstaan. Een wollig enerzijds/anderzijds-verhaal zal je van mij dus niet snel horen. Maar ik wil wel boter bij de vis: de resultaten tellen. Die instelling had ik als Kamerlid en nu ook als wethouder.”
Ik wil het graag eenvoudige houden: Woont Joost Eerdmans al in Rotterdam zodat hij weet waar hij over praat? – Ard Buijsen
“Ik heb 11 jaar in Rotterdam gewoond, heb er gestudeerd en gewerkt, onder andere als secretaris van burgemeester Ivo Opstelten. Ik denk dat ik aardig weet hoe Rotterdam in elkaar steekt. Op dit moment woon ik dichter bij de Coolsingel dan menig raadslid, namelijk 800 meter van de Rotterdamse grens in Capelle aan den IJssel. Het is denk ik een misverstand te veronderstellen dat je alleen weet waarover je praat als je 800 meter verder zou wonen.
Momenteel ben ik wethouder in Capelle aan den IJssel en daarvoor moést ik in Capelle wonen. Daarom ben ik met ons hele gezin uit Den Haag verhuisd toen ik hier wethouder werd. Na de verkiezingen schrijf ik mij uit in Capelle en schrijf ik mij in in de gemeente Rotterdam, zodat ik op 27 maart aanstaande geïnstalleerd kan worden als nieuw raadslid voor Leefbaar Rotterdam.”
Bent u weleens bang dat u als inwoner van Capelle aan den IJssel het Rotterdamse onvoldoende kent? Ter illustratie: In het interview in NRC refereerde u naar het Zomercarnaval en de Danceparade en dat het goed is dat ze bestaan, maar beide festivals bestaan inmiddels niet meer. – Brenda Dirkse
“Nee, Brenda, daar ben ik niet bang voor. Het Zomercarnaval bestaat overigens nog steeds. Ze vieren dit jaar zelfs hun 30e verjaardag! Vorig jaar is het Zomercarnaval samen met Poetry International en Dunya opgegaan in Rotterdam Unlimited. Maar de straatparade bestaat gewoon nog. Leefbaar Rotterdam betreurt het dat de Danceparade geen vergunning meer krijgt van de gemeente. Wat ons betreft wordt dit evenement snel weer mogelijk gemaakt.”
Bent u het eens met de oproep van Ronald Sörensen om niet samen te gaan in een coalitie met de PvdA? – R. Ruigendijk
“Nee.”

Volgende week: Leo de Kleijn!

Volgens SP-lijsttrekker Leo de Kleijn is het hoog tijd voor een inhoudelijk debat over de sociale koers van Rotterdam. Op zijn eigen blog daagt hij zijn opponent Hamit Karakus hiertoe uit. Deze week kwam zijn partij met een voorstel om de afvalstoffenheffing af te schaffen en de kosten onder te brengen bij de onroerend zaakbelasting (OZB) van villa’s: één van de voorstellen waarmee De Kleijn de strijd met de PvdA aangaat op links. Hoewel inhoudelijk de meningen verschillen, wordt De Kleijn op het stadhuis gezien als één van de betere raadsleden. Stel je vragen aan Leo de Kleijn tot donderdag 13 februari 20:00!

Stel hieronder je kritische vragen voor de estafettepoliticus van deze week. De antwoorden lees je hier aanstaande vrijdag!
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ties Joosten.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures