Ga naar de inhoud

De Rotterdamse VVD staat in zijn hemd

De VVD Rotterdam heeft het ontwerp van een campagne T-shirt gejat van tekstbureau Mwah. Ze draaiden het ontwerp een kwartslag, waardoor het nu nergens meer op slaat. Maar erger nog: de VVD geeft blijk van totale minachting voor een creatief idee. Dat vindt Vincent Cardinaal in de Metro-column van deze week.
VB_Metro_Eva_DEF
Milaan. Londen. Barcelona. Rotterdam. Vier schijnbaar willekeurig opgesomde steden. De VVD Rotterdam heeft ze op een campagneshirt samengebracht. Waarom weet niemand, de enige samenhang die ik kan vinden is dat de vier steden allemaal een winnaar van de Europacup 1 hebben geleverd.
Eén aspect van het shirt is er nog niet bij verteld. De drie buitenlandse steden zijn doorgestreept, en onder Rotterdam staat een ferme onderlijning. De betekenis wordt er niet duidelijker op.
Echt problematisch wordt het als je realiseert dat het wel heel erg lijkt op een shirt van tekstbureau Mwah. Het bureau ontdekte zelf het plagiaat, en is boos. Vooral omdat de VVD niets gevraagd heeft. Eerder kregen ze wel aanvragen van onder andere de PvdA. Het kan dus wel.
De VVD vond Mwah aanvankelijk maar kinderachtig reageren. ‘Bla, Bla, Bla, Sorry’, postten de liberalen op hun Facebookpagina. Inmiddels heeft de VVD het T-shirt alsnog teruggetrokken, maar het kalf is al verdronken.
Wat steekt aan de houding van de VVD is de totale minachting voor een creatief idee. Zo’n concept mag je blijkbaar ongevraagd ‘lenen’, een kwartslag draaien en er dan zelf de boer mee op. Dat de tekst nu als een tang op een varken slaat en niet door een zelfde creatieve professional is uitgedacht is kennelijk geen probleem. Deze kosmopolieten weten kennelijk zelf wel hoe de wereld in elkaar steekt. En maar propageren dat mensen hun eigen broek moeten ophouden. Nooit geweten dat daar broodroof mee bedoeld werd.
Gelukkig is de actie als een boemerang terug in het gezicht geslagen. Het leverde de partij een hausse aan slechte publiciteit op. Dat kunnen ze aan hun eigen arrogante houding wijten. De VVD Rotterdam – ze dachten een shirt te hebben aangetrokken, blijken ze zichzelf in het hemd te hebben gezet. Sneu.

Al 20 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures