Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De VVD Rotterdam heeft het ontwerp van een campagne T-shirt gejat van tekstbureau Mwah. Ze draaiden het ontwerp een kwartslag, waardoor het nu nergens meer op slaat. Maar erger nog: de VVD geeft blijk van totale minachting voor een creatief idee. Dat vindt Vincent Cardinaal in de Metro-column van deze week.
VB_Metro_Eva_DEF
Milaan. Londen. Barcelona. Rotterdam. Vier schijnbaar willekeurig opgesomde steden. De VVD Rotterdam heeft ze op een campagneshirt samengebracht. Waarom weet niemand, de enige samenhang die ik kan vinden is dat de vier steden allemaal een winnaar van de Europacup 1 hebben geleverd.
Eén aspect van het shirt is er nog niet bij verteld. De drie buitenlandse steden zijn doorgestreept, en onder Rotterdam staat een ferme onderlijning. De betekenis wordt er niet duidelijker op.
Echt problematisch wordt het als je realiseert dat het wel heel erg lijkt op een shirt van tekstbureau Mwah. Het bureau ontdekte zelf het plagiaat, en is boos. Vooral omdat de VVD niets gevraagd heeft. Eerder kregen ze wel aanvragen van onder andere de PvdA. Het kan dus wel.
De VVD vond Mwah aanvankelijk maar kinderachtig reageren. ‘Bla, Bla, Bla, Sorry’, postten de liberalen op hun Facebookpagina. Inmiddels heeft de VVD het T-shirt alsnog teruggetrokken, maar het kalf is al verdronken.
Wat steekt aan de houding van de VVD is de totale minachting voor een creatief idee. Zo’n concept mag je blijkbaar ongevraagd ‘lenen’, een kwartslag draaien en er dan zelf de boer mee op. Dat de tekst nu als een tang op een varken slaat en niet door een zelfde creatieve professional is uitgedacht is kennelijk geen probleem. Deze kosmopolieten weten kennelijk zelf wel hoe de wereld in elkaar steekt. En maar propageren dat mensen hun eigen broek moeten ophouden. Nooit geweten dat daar broodroof mee bedoeld werd.
Gelukkig is de actie als een boemerang terug in het gezicht geslagen. Het leverde de partij een hausse aan slechte publiciteit op. Dat kunnen ze aan hun eigen arrogante houding wijten. De VVD Rotterdam – ze dachten een shirt te hebben aangetrokken, blijken ze zichzelf in het hemd te hebben gezet. Sneu.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina