Ga naar de inhoud

De Rotterdamse zwembadcultuur: aflevering 1

Vanaf vandaag is het Oostelijk Zwembad aan de Gerdesiaweg weer open, na anderhalf jaar een dependance te hebben gehad náást het zwembad aan de Van Maanenstraat. Ferrie Weeda schrijft naar aanleiding hiervan een korte serie. In aflevering 1 blikt hij terug op de ‘zwemtent’, de gemiste kans op samenwerking met het Van Maanenbad en de toekomst van de Leuterboys.

geen titel
Nightswimming (in opdracht van De kracht van Rotterdam editie 2012)

Aflevering 1: Een natte droomwereld

Ik zwem al anderhalf jaar in een tent. Het is het buitenbad van Sportfondsen Noord (beter bekend als zwembad ‘Van Maanenstraat’), waar een enorme partytent overheen is gezet. Deze locatie, verborgen op een binnenplaats achter de Schieweg, geniet bekendheid als perfecte groene oase in de zomer, en is het enige openluchtbad in Rotterdam-stad. Eigenlijk: wás. Want de tent kan er niet af; het dak kan niet open en als het warm is ontpopt de zwemtent zich tot verstikkende broeikas.
Hooggespannen
Terug naar 2012. Dat klonk natuurlijk als een 1-april grap, toen ze aankondigden het buitenbad tijdelijk te overdekken. Maar het was geniaal. En noodzakelijk: het Oostelijk Zwembad ging dicht voor een ingrijpende restauratie, en “ter voorkoming van een tekort aan zwemwater in Rotterdam” (zo noemden ze het echt) werd deze oplossing bedacht. Personeel en zwemmers van het Oostelijk Zwembad verhuisden voor de duur van de bouwwerkzaamheden van Kralingen naar Blijdorp.
De verwachtingen waren hooggespannen. Zwemmers die – net als ik – zowel het Van Maanenbad als het Oostelijk bezoeken, koesterden droombeelden van een geraffineerd instant zwemparadijs voor de Serieuze Zwemmer: Een fysieke koppeling tussen de beide baden, met meer banen, verschil in watertemperaturen, en meer differentiatie in zwemsnelheden. Voor de recreatieve bezoeker gezellige broeierige klets- en plonshoekjes, en koele strak afgebakende territoria voor de hardcore wedstrijdzwemmers. Tussen Van Maanen-binnen en Oostelijk-buiten zouden tunnels en gangen komen, of misschien zelfs een glijbaan. Daarnaast verschillende sauna’s en legio mogelijkheden voor verkwikkende wisselbaden. Kortom: De fantasie werd danig geprikkeld.
Baliejuf
De opening van de zwemtent was een deceptie. Althans, voor degenen die visioenen hadden van een integratie van ‘Noord’ en ‘Oostelijk’. Het is overdreven te zeggen dat er een Berlijnse Muur werd opgetrokken tussen beide zwembaden, maar er was geen sprake van zelfs maar de minste operationele samenwerking. Oostelijk kreeg een eigen ingang aan de andere kant van het terrein, en Noord draaide door alsof er niks veranderd was. De baliejuf van Noord verklaarde onomwonden: “Zij heten ook ‘Sportfondsen’, maar we hebben niks met elkaar te maken. Als zij failliet gaan, dan blijven wij bestaan”. Zelfs de roosters werden niet op elkaar aangepast.
De restauratie van het ‘echte’ Oostelijk Zwembad is deze week eindelijk voltooid, maar de zwemtent blijft in gebruik. Nu is namelijk Sportfondsen Noord aan de beurt om gerestaureerd te worden, dus nemen zij hun intrek in hun eigen overdekte buitenbad. Op hun eigen tijden.
Veel zwemmers uit Kralingen en Crooswijk zullen de terugkeer naar de Gerdesiaweg ervaren als einde van een ballingschap. Het stond ook een beetje treurig, dat bord voor dat onooglijke poortje aan de Schieweg: ‘Tijdelijke ingang Oostelijk Zwembad’ – alsof er vanaf daar een twee kilometer lange tunnel naar Kralingen liep.
De Leuterboys
Tegelijk is voor veel bezoekers ‘het Oostelijk in Noord’ een vaste waarde geworden. Neem bijvoorbeeld de Leuterboys, die tot het interieur van de tent zijn gaan behoren. Ik ben benieuwd wat de nieuwe conditie met hun sociale gedrag gaat doen. De Leuterboys houden – zoals hun naam al doet vermoeden – erg van kletsen in het zwembad, maar hebben in de afgelopen anderhalf jaar ook wat betreft zwemtechniek grote sprongen gemaakt. Elke vrijdagavond met z’n vieren of vijven in één baan, en afwisselend zwemmen en beppen aan de kant. Na afloop taaien ze standaard af in café De Postbank.
Wat gaan de Leuterboys nu doen op vrijdagavond? De tent, dan in dienst van het Van Maanen, is op vrijdagavond gesloten. Dan moeten ze naar het heropende Oostelijk. Maar dat is voor hun misschien heel erg uit de buurt, en in ieder geval niet naast café De Postbank. Bovendien is de bodem van het Oostelijk te diep om staand te kunnen kwebbelen. Hoe zal het Van Maanen het trouwens doen in de tent? En de allerspannendste kwestie: Hoe zal het gerestaureerde Oostelijk zijn?

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam