Ga naar de inhoud

Duidelijke overwinning van Joost Eerdmans op Hamit Karakus

Voor een afgeladen zaal in Arminius vond afgelopen woensdag het koningsduel van de verkiezingsdebatten plaats. Mano-a-mano namen Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam en Hamit Karakus van de PvdA het tegen elkaar op. Uiteindelijk leverde het debat een duidelijke winnaar op: Joost Eerdmans.

Karakus vs. Eerdmans
Karakus vs. Eerdmans

Karakus beheerst de stijl van een bekwame en charismatische debater. Daar ligt het niet aan. Voortdurend heeft hij tijdens het debat een glimlach op zijn gezicht. Bewust of onbewust laat hij daarmee zien dat hij op zijn gemak is en zijn tegenstander hem niet raakt. Wanneer Karakus merkt dat het publiek zijn punt goed ontvangt, legt hij extra nadruk op de laatste woorden en neemt daarna demonstratief een slok water, waarmee hij lijkt te zeggen: “zo, ik heb gesproken.”

Doorzichtige onderbuikgevoelens

Maar zodra hij in de aanval gaat, gaat het mis. Tijdens de eerste helft van het debat was het zijn strategie om het publiek eraan te herinneren dat Eerdmans wethouder is in Capelle. Vertaling: hij is niet een van ons. In de politiek kan dat een ongekend succesvolle aanvalsstrategie zijn. Maar dan moet hij wel goed gebracht worden. Karakus herhaalde gewoon héél vaak dat Eerdmans wethouder in Capelle aan den IJssel is. Toen hij Capelle voor de tiende keer noemde, werd het weggelachen door het publiek.
Wanneer een aanval die inspeelt op onderbuikgevoelens zo doorzichtig is, verliest hij zijn effect. Karakus had er beter aan gedaan om het publiek er steeds op een andere, subtiele manier aan te herinneren dat Eerdmans geen echte Rotterdammer zou zijn. Echter, uitgerekend op het moment dat Eerdmans daar onbedoeld aanleiding toe gaf toen hij zich moest laten souffleren door Maarten Struijvenberg, gaf Karakus niet thuis.
In plaats van een aanval zorgvuldig en gedegen op te bouwen, gaat Karakus aan de lopende band te kort door de bocht. Toen een vragensteller uit het publiek aan Karakus vroeg waarom Rotterdam slecht scoort op sociaaleconomische lijstjes terwijl de PvdA 46 jaar van de afgelopen vijftig jaar aan de macht is geweest, zag Karakus een kans om scherp uit de hoek te komen. “Het is maar goed dat Leefbaar Rotterdam maar vier jaar aan de macht was,” zei hij. Zelfs als je deze opmerking vriendelijk karakteriseert als een kwinkslag, gaat elk offensief effect verloren wegens het gebrek aan noodzakelijke onderbouwing.

You’re no Pim Fortuyn

Naar mate de avond vorderde, leek Karakus er meer en meer op gebrand om een geslaagde aanval te plegen op Eerdmans. Wie in de peilingen achter staat moet tijdens een verkiezingsdebat immers in de aanval. Dus toen Eerdmans Pim Fortuyn aanhaalde, interrumpeerde een gretige Karakus hem direct: “U bent geen Pim Fortuyn.” De lijsttrekker van de partij van Fortuyn reageerde verbaasd: “U al helemaal niet.”
De meeste aanwezigen zal het moment zijn ontgaan. Maar voor kenners van het politieke debat — en reken maar dat Karakus dat is — was het direct duidelijk dat hij de klassieke en legendarische aanval van de Democratische vicepresidentskandidaat Lloyd Bentsen op zijn Republikeinse concurrent Dan Quayle uit 1988 wilde imiteren. Quayle vergeleek zich tijdens dat debat met de zeer gewaardeerde president John (Jack) F. Kennedy. De ervaren Bentsen diende hem van repliek: “Senator, I served with Jack Kennedy. I knew Jack Kennedy. Jack Kennedy was a friend of mine. Senator, you’re no Jack Kennedy.” De aanval zette Quayle neer als een pretentieuze politicus. Zijn imago was voor altijd verwoest.
Dat kreeg Karakus niet voor elkaar bij Eerdmans. Eerdmans had immers alleen Fortuyn geciteerd, niet hemzelf ermee vergeleken. Karakus sloeg dus wederom de plank mis.

De listige Joost Eerdmans

Eerdmans pakte het debat veel handiger aan. Zijn ervaring als presentator van debatprogramma’s op Radio 1 en BNR Nieuwsradio vertaalde zich goed naar dit verkiezingsdebat. Bij elk van de twee stellingen had hij een list bedacht om de discussie naar zich toe te trekken. Dat is belangrijk, want wie de agenda bepaalt, wint het debat. Als het debat gaat over onderwerpen waarop jij goed scoort bij de kiezer, zal je stemmen trekken.
Bij de eerste stelling was het niet moeilijk voor Eerdmans om het gevecht naar zijn eigen strijdtoneel te verplaatsen. De stelling over een quotum van immigranten uit Oost- en Midden-Europa was namelijk ingebracht door hemzelf. Bij elke poging van Karakus om het strijdveld van het debat te verplaatsen, bracht Eerdmans het weer terug naar de stelling door Karakus te vragen of hij nou vóór of tegen was. Omdat Karakus daar weigerde antwoord op te geven — ondanks dat hem de vraag meer dan vijf keer werd gesteld — was het een stok waarmee hij Karakus kon blijven en blijven slaan.
Bij de tweede stelling was de uitgangspositie van Eerdmans lastiger. Die stelling was ingebracht door Karakus en luidde: de gemeente is verantwoordelijk voor het creëren van werkgelegenheid en het bestrijden van armoede. Na het openingsbetoog van Karakus waarin de principiële vraag of dit een overheidstaak is centraal stond, zag Eerdmans kans om het debat te concretiseren. Hij bood zijn oplossing aan voor het probleem van armoede en onvoldoende werkgelegenheid: lagere belastingen en lagere lasten voor ondernemers.
Door de stelling op het juiste moment strategisch te vernauwen, kaapte hij effectief de stelling van Karakus en dwong hij hem in het defensief. Vrijwillig bood Karakus vervolgens aan om de lasten op Shell te verhogen. Daarmee was het duidelijk dat debat inmiddels werd uitgevochten op Eerdmans’ terrein.

Debatjargon

Is op Eerdmans dan niks aan te merken? Zeker wel. Hij vervalt op sommige momenten in debatjargon. Toen Karakus hem meerdere malen aansprak als wethouder van Capelle, wilde Eerdmans een punt van orde maken (namelijk dat hij er stond als lijsttrekker en niet wethouder). Een punt van orde maak je echter in een formeel Tweede Kamerdebat waar dat reglementair is gedefinieerd, dat doe je niet tijdens een verkiezingsdebat.
Datzelfde gold voor het moment dat Eerdmans letterlijk George W. Bush citeerde, die tijdens een presidentieel debat waarbij Al Gore schermde met allerlei statistieken,  de Democraat “fuzzy math” verweet. Debatliefhebbers moeten misschien even gniffelen vanwege de herkenbaarheid van deze aanval,  maar zijn potentiële kiezers liet Eerdmans waarschijnlijk in verwarring achter. Een goed politicus spreekt niet de taal van debatfanaten maar die van het volk.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Het plan ‘Ruim baan voor Rotterdam’ is geen bierviltjeswerk

    • Politiek

    Rotterdam The Hague Airport kan worden opgedoekt. Economen berekenden dat het Nederland veel meer oplevert om de grond van de luchthaven te gebruiken voor een woonwijk met veel ruimte voor water en groen. Het ontwerpplan ligt al klaar. Teun van den Ende dook erin.

  • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

    • Politiek

    Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

  • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

    • Politiek

    Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Comedy Club Haug heeft een van de grootste sterren uit de
    Amerikaanse comedy weten te strikken. Op 20 oktober maakt
    stand-up comedian Sam Jay, bekend van haar HBO-special Salute
    Me or Shoot Me, die werd bekroond met een NAACP Award, haar
    debuut voor het Rotterdamse publiek.

    Venue: Comedy Club Haug (corner room)
    Datum:
  • The Independent School for the City organises a seminar of 3 afternoon sessions about the rebuilding of destroyed cities, taking place on Friday 15, 22 & 29 November 2024.

    Venue: Independent School for the City
    Datum:
  • A one-week studio exploring strategies for radically greening our cities by creating a micro forest, led by Peter Veenstra of LOLA Landscape Architects and Ronald Buiting, taking place from 21 – 25 October 2024.

    Venue: Independent School for the City
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Theater Walhalla is op zoek naar een hands-on administrateur, die in staat is een nauwkeurige en inzichtelijke boekhouding te voeren. We zijn op zoek naar iemand die nauwgezet te werk gaat, met oog voor de dynamiek van het bedrijf.

  • Is jouw laatst behaalde diploma op mbo 3 of 4 niveau en zoek jij een carrière in de culturele sector? Wil je bijdragen aan kunst- en cultuureducatie programma’s die de behoeften van jongeren centraal stellen?

  • Als geen ander weet jij dat eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam groot is en je vindt het belangrijk om hier iets aan te doen. Jij wilt daar met ons het verschil in maken en vrijwilligers motiveren om zich in te zetten voor een ander. Dan ben jij wellicht de consulent die wij zoeken!

  • Bekijk alle vacatures