Ga naar de inhoud

Eén minuut en 47 seconden

Wethouder Jeannette Baljeu (VVD) van Verkeer doet er alles aan om de gemiddelde snelheid op het traject Schieweg-Schiekade van 22 naar 25 kilometer per uur te krijgen. De tijdswinst? Eén minuutje en 47 seconden. Willem Visser vindt het treurig. 

Eén minuut en 47 seconden
Eén minuut en 47 seconden

Wat kun je doen in één minuut en 47 seconden?
Anderhalve baan in een vijftig meter bad zwemmen. Klaarkomen, als je er een beetje vaart achter zet. Een ei koken niet; zelfs voor een kwartelei heb je minstens het dubbele aan tijd nodig.
Het is ook de tijdwinst die je maakt als je met 25 km/u in plaats van 22 km/u van de A20 over de Schieweg en de Schiekade naar het Hofplein rijdt in Rotterdam. Dat is een afstand van 1900 meter. Met 25 km/u doe je daar 3 minuten en 25 seconden over; met 22 km/u 5 minuten en 12 seconden.
Waarom zou je dit allemaal willen weten?
Onze verkeerswethouder Baljeu heeft zich als doel gesteld de gemiddelde snelheid op alle hoofdwegen in de stad omhoog te brengen naar 25 km/u. Dit lukt aardig, alleen het traject Schieweg-Schiekade blijft een zorgenkindje. Daar is de snelheid namelijk maar 22 km/u. En dat zit haar, blijkens een artikel in het Algemeen Dagblad, dwars: ‘Ik vind niet dat je het op moet geven. We zijn bezig met het afstellen van de verkeerslichten, en kijken waar mogelijk waar we dingen beter op elkaar kunnen afstemmen. Maar je hebt gewoon een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.’
Ziedaar het verdriet van Rotterdam.
Wat die ‘dingen’ en ‘factoren’ zijn verklaart het artikel overigens niet, maar het zou kunnen dat ze het verkeer uit de zijstraten bedoelt. Dat moet ook – heel vervelend – zo nu en dan gelegenheid krijgen over te steken. Verder heb je nog fietsers en voetgangers. Allemaal erg hinderlijk voor het autoverkeer, maar je kunt ze nu eenmaal niet negeren. Zelfs niet in de stad die zichzelf graag afficheert als dé autostad van Nederland.
Eén minuut en 47 seconden. Voor minder doet Baljeu het niet. En ze geeft niet op. Die winst in tijd houden wij van haar tegoed. Voorwaar een wenkend perspectief.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures