Ga naar de inhoud

Einde van een boekenkathedraal

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opiniestuk van Vers Beton. Deze week geschreven door Ferrie Weeda. Hij werkte jaren voor boekhandel Donner, nu het geplaagde Polare. Hij herinnert zich een tijd waarin het om het boek draaide, en niet louter om geld.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Ooit verkocht ik boeken bij Donner. Honderdduizenden boeken, tijdschriften en kranten gingen er over mijn toonbank. Elk weekend was ik onderdeel van de grootste Rotterdamse verkoopmachine van kennis. Aan mijn kassa trok een niet aflatende stroom klanten voorbij: boeken hadden het monopolie op wetenschap en verbeelding, kranten waren essentieel om de actualiteit te volgen, glossy’s cruciaal om van trends op de hoogte te blijven.
Ik verkocht boeken als biertjes, de kassa was mijn tap, de vaste klanten waren stamgasten. Routinematig jongleerde ik de boekwerken van scanner naar magneetplaat naar cadeaupapier naar plastic tasje, onderwijl het nieuws, roddels én intellectuele inzichten doornemend met de klanten. En met collega’s natuurlijk. Wat mensen ook beweren over mega-boekenwinkels: Mijn indruk was (en is) dat de werknemers er betrokken, kundig en gedreven zijn. En bovendien ruimdenkend en relativerend, iets wat ik weleens mis bij de uitbaters van de kleinere boekwinkel. Ik ruik liever jonge honden dan spruitjes.
Internet was veertien jaar geleden eendimensionaal, traag, duur en lelijk. Een bezoek aan de boekenkathedraal was daarentegen een evenement. De zoektocht naar het juiste boek was een spannend ritueel, dat je onderging met gelijkgestemden. Terugkijkend zou je bijna zeggen: Donner was een gestolde, real-life versie van internet. Maar dan wel een collectieve, directe ervaring.
Het boek is inmiddels uit, en de grote boekhandel al helemaal. Foute managers gaven Donner en andere mooie winkels afschrikwekkende namen als selexyz en Polare, om ze vervolgens vakkundig om zeep te helpen. Identiteit en persoonlijkheid verdwenen, en de boeken zelf op een gegeven moment ook – steeds meer lege planken gaapten de bezoeker aan. Verrassend genoeg echter, bleef de horeca goed lopen.
Ik hoop op een doorstart: Bagels, beans en boeken. En bier.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Rappers, rockers, hooligans en een mannenkoor – een zinderende geschiedenis van het Zuiderpark

  • Kunst en Cultuur

  Wat hebben The Strokes, Wu-Tang Clan, The Cure, Ramones en The Smashing Pumpkins met elkaar gemeen? Allen speelden ze in het Zuiderpark. Dit stukje Rotterdam heeft enorme muzikale waarde, misschien wel meer dan mensen denken. Een voorpublicatie uit het boek ‘Rotterdam laat je horen!’

 • Westerkade werpt nieuw licht op beeld ‘For you my love ©’

  • Kunst en Cultuur

  Het grote bronzen kunstwerk For you my love © van beeldhouwer Hulya Yilmaz is eindelijk weer te zien in de openbare ruimte, op de Westerkade. Het beeld stond vanaf 2003 vlak naast de entree van Museum Boijmans Van Beuningen, maar verdween in 2019 bij de start van de renovatie van het museum.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures