Ga naar de inhoud

Er zijn nog tienduizend wachtenden voor u

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opiniestuk van Vers Beton. Wethouder Richard Moti kwam afgelopen week met resultaten van een onderzoek naar de verbetering van wachttijden bij de gemeente. Hoewel enigszins hoopgevend, heeft Inge Janse toch nog wat bedenkingen.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Een klacht over zwerfafval doorgeven, te weten komen wanneer je paspoort klaar ligt, een afspraak maken om in ondertrouw te gaan: wat op papier simpel te regelen moet zijn met de gemeente Rotterdam, blijkt in de praktijk soms een Kafkaïaanse uitputtingstocht die zijn weerga niet kent.
Antibureaucraten keken daarom ook reikhalzend uit naar de cijfers die PvdA-wethouder Richard Moti eind januari publiceerde, want hij is onder meer verantwoordelijk voor de dienstverlening van de gemeente. De inhoud bleek alleen minder hoopvol. Het meest in het oog springend is dat burgers die teruggebeld willen worden, in 29 procent van de gevallen nul op het rekest krijgen. Maar het kan nog erger, want in april 2013 gold dat nog voor meer dan de helft. Waar een kleine stad groot in kan zijn.
Gelukkig is er minder aan de hand dan deze cijfers doen vermoeden, bezweert Moti’s woordvoerder. Zo wordt bij veel afdelingen al voor 100 procent teruggebeld. “Soms bellen mensen meerdere keren per dag met dezelfde vraag, wat leidt tot meer terugbelnotities. Ook zijn sommige vragen zeer arbeidsintensief, zoals het uitzoeken waarom een uitkering wel of niet betaald is.” Wat de cijfers bovendien niet vertellen, is dat in 2013 een beller in ruim 95 procent van de gevallen direct antwoord kreeg van de telefonist, goed voor meer dan een miljoen geholpen Rotterdammers.
Toch knaagt het, dat beeld van een Ahoy’ vol Rotterdammers die maandenlang hoopvol naast de telefoon zitten, amper naar de wc durvend, wachtend op dat verlossende telefoontje. Want laten we wel wezen: er zijn nog altijd ruim tienduizend wachtenden voor u die alleen al in 2013 ten onrechte niet zijn teruggebeld. Mocht Leefbaar Rotterdam de verkiezingen deze lente écht winnen, dan weet ik nog wel een mooie nieuwe functie voor ex-wethouder Moti: callcentermedewerker bij de gemeente Rotterdam.

Al 10 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam