Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opiniestuk van Vers Beton. Eeva Liukku zag de Feyenoorddocumentaire The Other Side of The Heart is White. Ze herkent de clubliefde, maar vindt de toegepaste censuur te betreuren.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

De supportersdocumentaire The Other Side of the Heart is White, die sinds vorige week in Rotterdam draait, is eigenlijk gemaakt voor een doelgroep van precies 25 personen: de selectie van Feyenoord-1. Toen het moeilijk ging met de club, besloot supporter en ex-harde kernlid Leonardo Pansier de spelers een hart onder de riem te steken. Hij wilde een positieve film over supporters maken en vooral: laten zien dat niet iedereen het Maasgebouw wil bestormen.
In die opzet is de film geslaagd. Feyenoord wilde meewerken en de hele selectie heeft de documentaire gezien. Ze zagen hoe clubliefde met de paplepel wordt ingegoten, op het religieuze af. Verjaardagen en familiefeestjes moeten voor de club wijken, zakenmannen schelden gerust hun zakenpartners van een andere club uit. Rotterdamse skylines en havenbeelden gaan moeiteloos over in beelden van Bengaalse vuren en spandoeken in de kuip. Dat deze supportersporno gretig aftrek vindt, blijkt uit het feit dat er al meer dan 5000 kaarten zijn verkocht – goed voor 70 uitverkochte zalen in Pathé de Kuip.
Is het daarom ook een goede documentaire? Het valt te betwijfelen of de film te begrijpen is voor niet-supporters. De opbouw van de film is niet al te best, de keuze voor de selectie van de geportretteerde fans onduidelijk. Maar wat blijkt? De filmmaker heeft niet het hele verhaal kúnnen vertellen.
Op het IFFR, waar de film in première ging, vertelden de makers dat er een verhaallijn uit de film is gesneden. Het was die van een ex-hooligan. In ruil hiervoor zegde de club alle steun toe. Verder zijn ook scènes gecensureerd waarbij supporters door de politie opzij worden gezet. Een gemiste kans. Het had Feyenoord gesierd als ze hadden laten zien dat liefde voor Feyenoord óók betekent dat je als oud-hooligan boeken schrijft over je verleden. En dat de soms draconische veiligheidscontrole supporters niet verhindert om elke twee weken naar de Kuip te gaan.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina