Ga naar de inhoud

Nieuwkomers in de race om de raadszetels

Wie zijn de nieuwelingen op het Rotterdamse politieke toneel? Wat willen deze partijen vanaf 19 maart met Rotterdam? Jenny Venhuizen en Frank Hanswijk zochten en ondervroegen zes nieuwkomers in de race om de gemeenteraadszetels. Vandaag deel 2: Regionaal Lokaal, Lijst Van Gerdingen en Rotterdams Turks Belang.

Lokaal Regionaal: Edwin Smid
Lokaal Regionaal: Edwin Smid

Regionaal Lokaal kiest voor de verleiding

Uit de pennen van de partijbonzen van Regionaal Lokaal vloeit geen stedelijk programma voor de verkiezingen in maart. De inwoners van Hoek van Holland, Rozenburg, Hoogvliet en Pernis mogen zelf bepalen wat de partij aankaart in de gemeenteraad.
De buitenstedelijke gebieden een stem geven op de Coolsingel. Dat wil Edwin Smid, lijsttrekker van Regionaal Lokaal. Want: “Het is niet de eerste keer dat leden uit de raad een bezoek brengen aan de buitengebieden en er dan pas achter komen wat daar gaande is.” Met twee zetels heeft de partij genoeg gewicht in de gemeenteraad om de kennis over de buitengebieden op peil te houden. Smid heeft zeker niet de illusie dat Regionaal Lokaal de stad gaat veroveren, maar wil fungeren als verlengde van de nieuwe gebiedscommissies.
Politiek brengt de maatschappij in beweging, althans zo zou het moeten zijn, vindt Lokaal Regionaal. Maar de politiek kan niet bepalen waarvoor mensen in beweging komen. “De stad is van haar inwoners”, zegt Smid. “Laten we de stad overlaten aan de mensen. De burgers moeten het zelf doen. Dat Leefbaar Rotterdam de stad wil veroveren, is helemaal niet van deze tijd.”
Niet rechts, niet links
Regionaal Lokaal is niet rechts, niet links, niet oud en niet jong, zegt Smid, en bepaald niet traditioneel. Zelfs als de inwoners van Hoek van Holland, Rozenburg, Hoogvliet of Pernis iets willen waar Smid niet achter staat, dan gaat hij het toch doorgeven op de Coolsingel. “Mensen hebben het recht om hun stem te laten horen en we moeten de gemeenteraad verleiden om uit haar bed te komen.”
Samen spelen
Smids grootste zorg is dat de politici in de gebiedscommissies zich teveel laten leiden door partijpolitiek. “Om het spel samen te kunnen spelen, moeten de gebiedscommissies een eenheid worden.” Voor gebieden als Hoogvliet, Rozenburg en Hoek van Holland, gemeenschappen binnen een gemeenschap, is dat belangrijk.
Als de partij iets wil veranderen in Rotterdam, dan is het de stedelijke dienstverlening. “Als je nu een klacht doorbelt via 14010, hoor je na twee weken eindelijk iets. Ik wil er vier dagen van maken,” stelt Smid. “Misschien is dat optimistisch, maar we moeten mensen weer verleiden om dromen te delen.”

Lijst van Gerdingen: Wim van Gerdingen
Lijst van Gerdingen: Wim van Gerdingen

Lijst Van Gerdingen wil invloed, geen macht

Wim van Gerdingen werd een jaar geleden door zijn eigen partijleden weggestemd uit Leefbaar Rotterdam. Als eenzame wolf ging hij solo verder. Nu, twee leden sterker, doet hij onder zijn eigen naam mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. “We zijn gewoon mensen die iets willen betekenen voor de samenleving.”
Politici beloven van alles, maar na de verkiezingen komt van die beloften weinig terecht. Precies daarom ging Van Gerdingen de politiek in. “Politici willen macht en gaan dan rare dingen doen”, zegt hij. “Leefbaar Rotterdam luistert teveel naar de PVV. Alles wat anders en vreemd is, is niet goed. Ze spelen erg in op angst.” Als er iets is dat van Gerdingen wil afschaffen, is het macht. “Macht wil ik niet, maar ik wil wel invloed uitoefenen. Dat kan ook door mensen te laten samenwerken.”
Van Gerdingen denkt één, twee of drie zetels te kunnen halen. Hij ziet zijn Lijst niet als een politieke partij. “ We zijn gewoon mensen die wat willen betekenen voor de samenleving. Het gaat niet om politiek bedrijven, maar de stad besturen. Dat doe je het beste door samen naar oplossingen te zoeken.”
Bouwopzichters
Die oplossingen die Van Gerdingen zoekt, bevinden zich wat de Lijst betreft in drie grote probleemgebieden: welzijn, onderwijs en veiligheid. Er wordt namelijk te weinig voor de zwakkeren in de samenleving gedaan. De ‘handen aan het bed’ van de ouderen zijn meer dan eens niet-gekwalificeerd, weet Van Gerdingen. “Daar doe je de ouderen te kort mee.”
Studenten op het hbo en de Erasmus Universiteit, daarentegen, hebben het goed voor elkaar. Zij studeren in luxe gebouwen, terwijl studenten in het middelbaar beroepsonderwijs het moeten doen met oude gebouwen en slechte faciliteiten. “Terwijl Rotterdam juist baat heeft bij goede beroepsopleidingen.”
Opbouwen
Veiligheid is tevens belangrijk voor de partij. Niet alleen moet er meer blauw op straat, maar ook pleit Van Gerdingen voor meer bouwopzichters. “Er moet veilig en snel gebouwd worden. Zo zijn er bijvoorbeeld vele basisscholen toe aan renovatie. Niet alleen goed voor de werkgelegenheid, maar ook voor de schoolgaande kinderen. Laten we Rotterdam verder opbouwen, niet afbreken.”

Turks Belang: Gökhan Özveren en zijn collega Semih Altay
Turks Belang: Gökhan Özveren en zijn collega Semih Altay

Rotterdams Turks Belang gaat voor begrip

Werk voor jongeren, daarvoor staat Rotterdams Turks Belang, in meer dan één opzicht. En hoewel de naam anders doet vermoeden, zet de partij zich in voor álle Rotterdammers.
Vooral jongeren en ondernemers gaan merken dat Rotterdams Turks Belang (RTB) er is, zeggen partijleden Semih Altay, Satilmiş Alabaş, Abdullah Kutlu en lijsttrekker Gökhan Özveren. “De werkloosheid onder jonge allochtonen is veel groter dan onder autochtonen. Sinds de crisis heeft de gemeente wel wat gedaan om de werkloosheid te verminderen, maar slechts een klein gedeelte van allochtonen is daarmee geholpen.”
Netwerk opbouwen
De partij wil ondernemers inzetten om werkloze jongeren te helpen, via stages en werkplekken. Ook wil Rotterdams Turks Belang het voor jongeren makkelijker maken een onderneming te beginnen. Özveren: “Het is zo zonde dat hoogopgeleide jongeren geen baan kunnen vinden. Er moeten meer opleidingen worden aangeboden waar ook echt werk mee te vinden is. We pleiten daarom voor een specialistisch loket bij het UWV, puur gericht op werkloze jongeren.”
Daarnaast richt de partij zijn pijlen op discriminatie, in de ogen van Rotterdams Turks Belang ‘een sluipmoordenaar’. “Wij willen als derde generatie, meedraaien in maatschappij, maar niet iedereen krijgt dezelfde kansen,” stelt Özveren. “Hoe kun je een netwerk opbouwen als je de kans niet krijgt?”
Cultuur bijbrengen
Teveel jongeren hangen in Rotterdam op straat en gebruiken drugs. Altay vindt dat de oplossing ligt in het leren kennen van onze culturen, om beter te snappen hoe je het redt in de Nederlandse maatschappij: “We leven langs elkaar heen, terwijl we moeten samenleven. Wie zijn cultuur niet kent, heeft ook geen achtergrond. In onze ogen zijn ouders de beste leraren. Zij kunnen hun kinderen hun cultuur bijbrengen door het gezinsleven.” Ook de basisschool speelt een rol in het kweken van onderling begrip. Want, zo redeneren Altay en Özveren, Nederland is een multicultureel land en integratie is een wederzijds proces.
De partij hoopt op één zetel in de raad. Kutlu: “Als we spreekrecht in de gemeenteraad krijgen, willen we investeren in verenigingen en stichtingen. Jongeren blijven van de straat als ze naar een buurtcentrum kunnen.” Özveren: “De gemeente zou vaker met verschillende lagen uit de maatschappij ideeën kunnen uitwisselen. We moeten het toch met elkaar doen.”
Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Het binden van de buitenregios vink ik niet eens zo slecht plan. Ik ben benieuwd of Smid het red. Denk het niet.
  Turks belang ? Bijzonder dat de lijsttrekker het bestrijden van discriminatie als speerpunt benoemd. Alleen de naam Turks belang doet toch denken dat deze partij per definitie onderscheid maakt op etnische achtergrond?
  Lijst van Gerdingen, tja. Een bonte verzameling van drie weggestuurde deelraadsleden. Die het vertikken hun raadszetel in te leveren. En hiermee pijnlijk duidelijk maken een groot gebrek aan moreel besef te hebben. Niet echt een gezonde basis om een partij op te bouwen. Maar goed, net zoals LSD, Nieuw Recht, Rotterdam transparant en nog wat van die stuiptrekkingen zal ook deze lijst door de kiezer volledig genegeerd worden. Misdaad loont niet. En wat betreft de zetel prognose hoogmoed komt voor de val.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam