Ga naar de inhoud

Nieuwkomers in de race om de raadszetels

Wie zijn de nieuwelingen op het Rotterdamse politieke toneel? Wat willen deze partijen vanaf 19 maart met Rotterdam? Jenny Venhuizen en Frank Hanswijk zochten en ondervroegen zes nieuwkomers in de race om de gemeenteraadszetels. Vandaag deel 2: Regionaal Lokaal, Lijst Van Gerdingen en Rotterdams Turks Belang.

Lokaal Regionaal: Edwin Smid
Lokaal Regionaal: Edwin Smid

Regionaal Lokaal kiest voor de verleiding

Uit de pennen van de partijbonzen van Regionaal Lokaal vloeit geen stedelijk programma voor de verkiezingen in maart. De inwoners van Hoek van Holland, Rozenburg, Hoogvliet en Pernis mogen zelf bepalen wat de partij aankaart in de gemeenteraad.
De buitenstedelijke gebieden een stem geven op de Coolsingel. Dat wil Edwin Smid, lijsttrekker van Regionaal Lokaal. Want: “Het is niet de eerste keer dat leden uit de raad een bezoek brengen aan de buitengebieden en er dan pas achter komen wat daar gaande is.” Met twee zetels heeft de partij genoeg gewicht in de gemeenteraad om de kennis over de buitengebieden op peil te houden. Smid heeft zeker niet de illusie dat Regionaal Lokaal de stad gaat veroveren, maar wil fungeren als verlengde van de nieuwe gebiedscommissies.
Politiek brengt de maatschappij in beweging, althans zo zou het moeten zijn, vindt Lokaal Regionaal. Maar de politiek kan niet bepalen waarvoor mensen in beweging komen. “De stad is van haar inwoners”, zegt Smid. “Laten we de stad overlaten aan de mensen. De burgers moeten het zelf doen. Dat Leefbaar Rotterdam de stad wil veroveren, is helemaal niet van deze tijd.”
Niet rechts, niet links
Regionaal Lokaal is niet rechts, niet links, niet oud en niet jong, zegt Smid, en bepaald niet traditioneel. Zelfs als de inwoners van Hoek van Holland, Rozenburg, Hoogvliet of Pernis iets willen waar Smid niet achter staat, dan gaat hij het toch doorgeven op de Coolsingel. “Mensen hebben het recht om hun stem te laten horen en we moeten de gemeenteraad verleiden om uit haar bed te komen.”
Samen spelen
Smids grootste zorg is dat de politici in de gebiedscommissies zich teveel laten leiden door partijpolitiek. “Om het spel samen te kunnen spelen, moeten de gebiedscommissies een eenheid worden.” Voor gebieden als Hoogvliet, Rozenburg en Hoek van Holland, gemeenschappen binnen een gemeenschap, is dat belangrijk.
Als de partij iets wil veranderen in Rotterdam, dan is het de stedelijke dienstverlening. “Als je nu een klacht doorbelt via 14010, hoor je na twee weken eindelijk iets. Ik wil er vier dagen van maken,” stelt Smid. “Misschien is dat optimistisch, maar we moeten mensen weer verleiden om dromen te delen.”

Lijst van Gerdingen: Wim van Gerdingen
Lijst van Gerdingen: Wim van Gerdingen

Lijst Van Gerdingen wil invloed, geen macht

Wim van Gerdingen werd een jaar geleden door zijn eigen partijleden weggestemd uit Leefbaar Rotterdam. Als eenzame wolf ging hij solo verder. Nu, twee leden sterker, doet hij onder zijn eigen naam mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. “We zijn gewoon mensen die iets willen betekenen voor de samenleving.”
Politici beloven van alles, maar na de verkiezingen komt van die beloften weinig terecht. Precies daarom ging Van Gerdingen de politiek in. “Politici willen macht en gaan dan rare dingen doen”, zegt hij. “Leefbaar Rotterdam luistert teveel naar de PVV. Alles wat anders en vreemd is, is niet goed. Ze spelen erg in op angst.” Als er iets is dat van Gerdingen wil afschaffen, is het macht. “Macht wil ik niet, maar ik wil wel invloed uitoefenen. Dat kan ook door mensen te laten samenwerken.”
Van Gerdingen denkt één, twee of drie zetels te kunnen halen. Hij ziet zijn Lijst niet als een politieke partij. “ We zijn gewoon mensen die wat willen betekenen voor de samenleving. Het gaat niet om politiek bedrijven, maar de stad besturen. Dat doe je het beste door samen naar oplossingen te zoeken.”
Bouwopzichters
Die oplossingen die Van Gerdingen zoekt, bevinden zich wat de Lijst betreft in drie grote probleemgebieden: welzijn, onderwijs en veiligheid. Er wordt namelijk te weinig voor de zwakkeren in de samenleving gedaan. De ‘handen aan het bed’ van de ouderen zijn meer dan eens niet-gekwalificeerd, weet Van Gerdingen. “Daar doe je de ouderen te kort mee.”
Studenten op het hbo en de Erasmus Universiteit, daarentegen, hebben het goed voor elkaar. Zij studeren in luxe gebouwen, terwijl studenten in het middelbaar beroepsonderwijs het moeten doen met oude gebouwen en slechte faciliteiten. “Terwijl Rotterdam juist baat heeft bij goede beroepsopleidingen.”
Opbouwen
Veiligheid is tevens belangrijk voor de partij. Niet alleen moet er meer blauw op straat, maar ook pleit Van Gerdingen voor meer bouwopzichters. “Er moet veilig en snel gebouwd worden. Zo zijn er bijvoorbeeld vele basisscholen toe aan renovatie. Niet alleen goed voor de werkgelegenheid, maar ook voor de schoolgaande kinderen. Laten we Rotterdam verder opbouwen, niet afbreken.”

Turks Belang: Gökhan Özveren en zijn collega Semih Altay
Turks Belang: Gökhan Özveren en zijn collega Semih Altay

Rotterdams Turks Belang gaat voor begrip

Werk voor jongeren, daarvoor staat Rotterdams Turks Belang, in meer dan één opzicht. En hoewel de naam anders doet vermoeden, zet de partij zich in voor álle Rotterdammers.
Vooral jongeren en ondernemers gaan merken dat Rotterdams Turks Belang (RTB) er is, zeggen partijleden Semih Altay, Satilmiş Alabaş, Abdullah Kutlu en lijsttrekker Gökhan Özveren. “De werkloosheid onder jonge allochtonen is veel groter dan onder autochtonen. Sinds de crisis heeft de gemeente wel wat gedaan om de werkloosheid te verminderen, maar slechts een klein gedeelte van allochtonen is daarmee geholpen.”
Netwerk opbouwen
De partij wil ondernemers inzetten om werkloze jongeren te helpen, via stages en werkplekken. Ook wil Rotterdams Turks Belang het voor jongeren makkelijker maken een onderneming te beginnen. Özveren: “Het is zo zonde dat hoogopgeleide jongeren geen baan kunnen vinden. Er moeten meer opleidingen worden aangeboden waar ook echt werk mee te vinden is. We pleiten daarom voor een specialistisch loket bij het UWV, puur gericht op werkloze jongeren.”
Daarnaast richt de partij zijn pijlen op discriminatie, in de ogen van Rotterdams Turks Belang ‘een sluipmoordenaar’. “Wij willen als derde generatie, meedraaien in maatschappij, maar niet iedereen krijgt dezelfde kansen,” stelt Özveren. “Hoe kun je een netwerk opbouwen als je de kans niet krijgt?”
Cultuur bijbrengen
Teveel jongeren hangen in Rotterdam op straat en gebruiken drugs. Altay vindt dat de oplossing ligt in het leren kennen van onze culturen, om beter te snappen hoe je het redt in de Nederlandse maatschappij: “We leven langs elkaar heen, terwijl we moeten samenleven. Wie zijn cultuur niet kent, heeft ook geen achtergrond. In onze ogen zijn ouders de beste leraren. Zij kunnen hun kinderen hun cultuur bijbrengen door het gezinsleven.” Ook de basisschool speelt een rol in het kweken van onderling begrip. Want, zo redeneren Altay en Özveren, Nederland is een multicultureel land en integratie is een wederzijds proces.
De partij hoopt op één zetel in de raad. Kutlu: “Als we spreekrecht in de gemeenteraad krijgen, willen we investeren in verenigingen en stichtingen. Jongeren blijven van de straat als ze naar een buurtcentrum kunnen.” Özveren: “De gemeente zou vaker met verschillende lagen uit de maatschappij ideeën kunnen uitwisselen. We moeten het toch met elkaar doen.”
Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Rotterdam werd veiliger onder Aboutaleb, maar ten koste van wat?

    • Politiek

    Hij werd ‘de sheriff’ genoemd en Rotterdam kreeg de bijnaam ‘Meppel aan de Maas’. Hoewel burgemeester Ahmed Aboutaleb in de stad op handen gedragen werd, was er ook kritiek. Vaak op het thema waarop hij zich het sterkst profileerde: veiligheid.

  • Was Aboutaleb de burgemeester die hij had willen zijn?

    • Politiek

    Hoofdredacteur Eeva Liukku herlas de opiniestukken die Vers Beton door de jaren heen publiceerde over Aboutaleb, en proeft teleurstelling. Ze vraagt zich vertwijfeld af: gaf de stad hem wel genoeg ruimte om een andere kant te laten zien?

  • Cultuurorganisaties op Zuid vechten voor hun bestaan

    • Kunst en Cultuur

    Drie culturele organisaties op Zuid luiden de noodklok over hun voortbestaan, onder meer tijdens het inspreekmoment over het Cultuurplan 2025-2028 deze woensdag. “De commissie blijkt toondoof voor de breed gedeelde ambitie om Rotterdam-Zuid ook op cultureel gebied te ontwikkelen.” Lees hier hun slotpleidooi en cris de coeur.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On Monday 28 October platform for city culture De Dépendance welcomes economist and author Grace Blakeley at Arminius, Rotterdam on the occasion of her book ‘Vulture Capitalism’.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam