Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: de bij Buitenhof ontluikende liefde tussen Joost Eerdmans en Hamit Karakus.
Afgelopen zondagmiddag was het dan zover: de eerste echte clash tussen Leefbaars lijsttrekker Joost Eerdmans en PvdA-voorman Hamit Karakus. Bij het televisieprogramma Buitenhof namen de twee kemphanen het tegen elkaar op.
Voor Karakus was het de kans om zich te revancheren voor de stevige uitglijder die hij enkele dagen eerder maakte door bij Pauw en Witteman in debat te gaan met Nourdin el Ouali van moslimpartij NIDA. Hierdoor verschafte hij een directe concurrent een groot nationaal podium, maar wat vanuit de PvdA bezien nog veel erger was: hij verloor het debat van een scherpe, energieke El Ouali.
Voor Eerdmans was het debat bij Buitenhof de kans om nu eindelijk eens zijn stempel op de campagne van Leefbaar te drukken. Door problemen met zijn stembanden, maar ook door een aantal onhandige uitspraken over Rotterdam en wat al te opzichtige proefballonnetjes, was dat tot dusver nog niet echt gelukt.
U begrijpt, ik zat klaar voor vuurwerk.
Het mocht allemaal echter niet beklijven. Wat vooral opviel was hoe eensgezind PvdA en Leefbaar Rotterdam eigenlijk zijn. Enkele voorbeelden: om de integratie te bevorderen wil Karakus ’20.000 mensen Nederlands leren’, Eerdmans wil ‘een taaloffensief.’ Eerdmans is ‘geen groot voorstander van islamitisch onderwijs.’ Karakus is ‘geen fan’. Eerdmans benadrukt dat Rotterdam-Zuid een speciaal programma kent ‘onder leiding van Marco Pastors.’ Karakus: ‘En mij.’ Eerdmans: ‘En u. Gefeliciteerd.’
En toen Karakus en Eerdmans gevraagd werd met wie ze het in een college zouden vormen, sloten ze elkaar nadrukkelijk niet uit.
Dit alles noopte de presentatrice tot de stelling dat Leefbaar en PvdA ‘voor 80 procent op elkaar lijken’ (een overdrijving, maar toch). Wederom waren Eerdmans en Karakus het eens: “Nee hoor, echt niet, we verschillen zeer van elkaar, er valt wel degelijk wat te kiezen, de verkiezingen in Rotterdam gaan tussen Leefbaar en de PvdA”, was de nadrukkelijke boodschap van de lijsttrekkers.
Tjaa, wanneer zulks benadrukt moet worden weet de oplettende kiezer genoeg: er is deze lente zachtjes iets aan het opbloeien tussen Leefbaar Rotterdam en de PvdA.
Tekst: Ties Joosten

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina