Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: ontluikende liefde tussen Leefbaar en PvdA…

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: de bij Buitenhof ontluikende liefde tussen Joost Eerdmans en Hamit Karakus.
Afgelopen zondagmiddag was het dan zover: de eerste echte clash tussen Leefbaars lijsttrekker Joost Eerdmans en PvdA-voorman Hamit Karakus. Bij het televisieprogramma Buitenhof namen de twee kemphanen het tegen elkaar op.
Voor Karakus was het de kans om zich te revancheren voor de stevige uitglijder die hij enkele dagen eerder maakte door bij Pauw en Witteman in debat te gaan met Nourdin el Ouali van moslimpartij NIDA. Hierdoor verschafte hij een directe concurrent een groot nationaal podium, maar wat vanuit de PvdA bezien nog veel erger was: hij verloor het debat van een scherpe, energieke El Ouali.
Voor Eerdmans was het debat bij Buitenhof de kans om nu eindelijk eens zijn stempel op de campagne van Leefbaar te drukken. Door problemen met zijn stembanden, maar ook door een aantal onhandige uitspraken over Rotterdam en wat al te opzichtige proefballonnetjes, was dat tot dusver nog niet echt gelukt.
U begrijpt, ik zat klaar voor vuurwerk.
Het mocht allemaal echter niet beklijven. Wat vooral opviel was hoe eensgezind PvdA en Leefbaar Rotterdam eigenlijk zijn. Enkele voorbeelden: om de integratie te bevorderen wil Karakus ’20.000 mensen Nederlands leren’, Eerdmans wil ‘een taaloffensief.’ Eerdmans is ‘geen groot voorstander van islamitisch onderwijs.’ Karakus is ‘geen fan’. Eerdmans benadrukt dat Rotterdam-Zuid een speciaal programma kent ‘onder leiding van Marco Pastors.’ Karakus: ‘En mij.’ Eerdmans: ‘En u. Gefeliciteerd.’
En toen Karakus en Eerdmans gevraagd werd met wie ze het in een college zouden vormen, sloten ze elkaar nadrukkelijk niet uit.
Dit alles noopte de presentatrice tot de stelling dat Leefbaar en PvdA ‘voor 80 procent op elkaar lijken’ (een overdrijving, maar toch). Wederom waren Eerdmans en Karakus het eens: “Nee hoor, echt niet, we verschillen zeer van elkaar, er valt wel degelijk wat te kiezen, de verkiezingen in Rotterdam gaan tussen Leefbaar en de PvdA”, was de nadrukkelijke boodschap van de lijsttrekkers.
Tjaa, wanneer zulks benadrukt moet worden weet de oplettende kiezer genoeg: er is deze lente zachtjes iets aan het opbloeien tussen Leefbaar Rotterdam en de PvdA.
Tekst: Ties Joosten

Al 9 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam