Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: ontluikende liefde tussen Leefbaar en PvdA…

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: de bij Buitenhof ontluikende liefde tussen Joost Eerdmans en Hamit Karakus.
Afgelopen zondagmiddag was het dan zover: de eerste echte clash tussen Leefbaars lijsttrekker Joost Eerdmans en PvdA-voorman Hamit Karakus. Bij het televisieprogramma Buitenhof namen de twee kemphanen het tegen elkaar op.
Voor Karakus was het de kans om zich te revancheren voor de stevige uitglijder die hij enkele dagen eerder maakte door bij Pauw en Witteman in debat te gaan met Nourdin el Ouali van moslimpartij NIDA. Hierdoor verschafte hij een directe concurrent een groot nationaal podium, maar wat vanuit de PvdA bezien nog veel erger was: hij verloor het debat van een scherpe, energieke El Ouali.
Voor Eerdmans was het debat bij Buitenhof de kans om nu eindelijk eens zijn stempel op de campagne van Leefbaar te drukken. Door problemen met zijn stembanden, maar ook door een aantal onhandige uitspraken over Rotterdam en wat al te opzichtige proefballonnetjes, was dat tot dusver nog niet echt gelukt.
U begrijpt, ik zat klaar voor vuurwerk.
Het mocht allemaal echter niet beklijven. Wat vooral opviel was hoe eensgezind PvdA en Leefbaar Rotterdam eigenlijk zijn. Enkele voorbeelden: om de integratie te bevorderen wil Karakus ’20.000 mensen Nederlands leren’, Eerdmans wil ‘een taaloffensief.’ Eerdmans is ‘geen groot voorstander van islamitisch onderwijs.’ Karakus is ‘geen fan’. Eerdmans benadrukt dat Rotterdam-Zuid een speciaal programma kent ‘onder leiding van Marco Pastors.’ Karakus: ‘En mij.’ Eerdmans: ‘En u. Gefeliciteerd.’
En toen Karakus en Eerdmans gevraagd werd met wie ze het in een college zouden vormen, sloten ze elkaar nadrukkelijk niet uit.
Dit alles noopte de presentatrice tot de stelling dat Leefbaar en PvdA ‘voor 80 procent op elkaar lijken’ (een overdrijving, maar toch). Wederom waren Eerdmans en Karakus het eens: “Nee hoor, echt niet, we verschillen zeer van elkaar, er valt wel degelijk wat te kiezen, de verkiezingen in Rotterdam gaan tussen Leefbaar en de PvdA”, was de nadrukkelijke boodschap van de lijsttrekkers.
Tjaa, wanneer zulks benadrukt moet worden weet de oplettende kiezer genoeg: er is deze lente zachtjes iets aan het opbloeien tussen Leefbaar Rotterdam en de PvdA.
Tekst: Ties Joosten

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures